Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рослинництво Зінченко.pdf
Скачиваний:
709
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
10.94 Mб
Скачать

де Д кількість насіння з урахуванням зрідження при механічно- му догляді, млн шт. на 1 га; М маса 1000 насінин, г; К посівна придатність насіння, %; Р польова схожість, %.

Глибина загортання насіння. У районах достатнього зволоження глибина загортання насіння може бути на 1 – 2 см меншою за гли- бину передпосівної культивації (у південних районах ця різниця має бути мінімальною). Крім того, на більшості площ потрібно про- водити післяпосівне коткування, а для дрібнонасінних культур час- то ще й допосівне (багаторічні трави, кормові й цукрові буряки). Ко- ткування треба робити і при надранній сівбі кукурудзи інкрустова- ним насінням на глибину 2,5 – 3,5 см. Передпосівне коткування за- безпечує неглибоке загортання насіння.

Середня глибина загортання насіння ячменю, пшениці, кукуру- дзи, соняшнику, гороху, чини, сої та інших культур при висіванні в оптимальні строки в достатньо вологий ґрунт становить 5 – 7 см. Насіння трав, а також льону загортають на 1,5 – 2 см, цукрових бу- ряків на 3 – 4 см. За умов достатнього зволоження все насіння слід загортати якомога мілкіше. Це забезпечує ранні сходи і міцні- шу первинну кореневу систему, що посилює початковий ріст рослин.

3.6. ОБРОБІТОК ҐРУНТУ В СИСТЕМІ ДОГЛЯДУ ЗА ПОСІВАМИ. РЕАКЦІЯ РОСЛИН НА ОБРОБІТОК

Догляд за посівами включає комплекс агротехнічних, біологіч- них, екологічних, агрофізіологічних та інших заходів, спрямованих на оптимізацію водного і поживного режимів ґрунту, фотосинтезу, зведення до мінімуму забуряненості посіву та пошкодження рослин хворобами і шкідниками.

Найдоступнішими, найменш енергоємними та екологічно безпеч- ними є агротехнічні (механічні) заходи догляду. Це насамперед су- цільні досходові шарування, до- і післясходові боронування, міжрядні обробітки широкорядних посівів, підкошування травостоїв багато- і однорічних трав. Підкошування іноді застосовують і на посівах ко- ренеплодів (у липнісерпні). Для цього спеціальними пристроями скошують на високому зрізі буряни (лободу, щирицю, мишій). Не- значне пошкодження листя коренеплодів не має істотного значен- ня, оскільки воно добре відростає за рахунок формування чергової пари листків.

До- і післясходове боронування застосовують у багатьох госпо-

дарствах Дніпропетровської, Кіровоградської, Миколаївської, Чер- каської, Полтавської, Запорізької, Одеської областей, а за останніми даними і в західному Лісостепу для знищення бурянів на посі- вах кукурудзи, соняшнику, гороху, сої, буряків, картоплі. Своєчас- ний і якісний обробіток в одиндва проходи в момент появи пророс- тків бурянів у фазі «білої ниточки» дуже ефективний. Боронування

114

після появи сходів бурянів вже не дає бажаних результатів, бо знищується частина зміцнілих сходів, разом з тим створюються кращі умови для росту бурянів, що залишилися. Своєчасним боро- нуванням знищуються насамперед сходи двосімядольних щири- ці, лободи, гірчиці польової, а також односімядольних плоскухи (курячого проса), мишію сизого, зеленого та ін.

Види й конструкції борін під час досходового обробітку залежать від глибини загортання насіння. Чим вона менша, тим легшою має боти борінка і мінімальною глибина розпушування. У виробництві широко застосовують середні борони (БЗС) і легкі посівні борінки, так звані райборінки (ЗОР-0,7), а також легкі сітчасті борони та бо- рони типу гвоздівок. Останні дуже ефективні для до- і післясходово- го боронування на посівах кукурудзи, соняшнику, сої, гороху. Нині розроблено конструкції борін з регульованою глибиною обробітку, якими іноді можна проводити навіть передпосівну культивацію, зокрема, при сівбі ранніх ярих і цукрових буряків.

Для суцільного перед- і післяпосівного обробітку застосовують також зубо-дискову борону, розроблену молдавськими вченими. У такій бороні на притуплені зуби прикріплюють невеличкі диски діаметром 10 – 12 см.

Боронування частіше проводять по діагоналі або впоперек на- прямку сівби. Важливо додержувати інтервалів між боронування- ми, які визначаються сходами бурянів у фазі «білої ниточки» і мо- жуть становити 3 – 4, 4 – 5, 5 – 6 днів. Чим вологіша земля і вища температура, тим швидше зявляються сходи бурянів і інтервали між обробітками скорочуються.

Іноді потрібно боронувати у два сліди, але доцільніше неодночас- но. Другий обробіток краще провести через 4 – 6 год або наступного дня. Тоді можна чіткіше визначити якість боронування і необхід- ність у повторному обробітку.

Тривалі спостереження у дослідах і на виробництві свідчать, що до- і післясходові боронування ефективний захід боротьби з бурянами і посилення росту рослин (табл. 7).

На посівах просапних і гороху та інших культур боронування не тільки знищує сходи бурянів, а й запобігає випаровуванню вологи. Велике значення має воно на посівах багаторічних трав, зокрема люцерни й еспарцету. Посіви люцерни боронують важкими борона- ми (БЗТ), еспарцету середніми. Іноді боронують і посіви конюши- ни. Боронування посівів люцерни починають з першого року їх ви- користання, застосовуючи також голчасті борони (БИГ-3).

Не завжди боронування зубовими боронами є доцільним на зріджених посівах озимих культур.

Злакові багаторічні трави та їх суміші з люцерною, еспарцетом обробляють голчастими боронами.

115

Дискування нещільнокущових злакових трав може призвести до знищення вузлів кущення. Дисковими боронами можна обробляти посіви люцерни на корм і насіння 2 – 3 років використання. Його не слід застосовувати на посівах еспарцету, конюшини, лядвенцю ро- гатого. Дискування проводять упоперек або по діагоналі до напрям- ку рядків. Проте цей обробіток значно травмує кореневі шийки і може затримати відростання рослин. Ефективним може бути повер- хневий фрезерний обробіток на глибину до 1 см легкими фрезерни- ми барабанами. Видаляючи верхні бруньки «коронки» — верхньої частини кореневої шийки, цей обробіток сприяє відростанню на ній сплячих бруньок.

Отже, при обробітку посівів різними типами борін слід правиль- но підбирати типи знарядь, визначати строки і глибину обробітку.

Агроекологічне значення міжрядних розпушувань. Основне за- вдання міжрядних розпушувань боротьба з бурянами, підрізан- ня у міжряддях, присипання та підгортання їх у захисних смугах. Міжрядні розпушування поліпшують умови вегетації рослин, тем- пературний, повітряний, водний, поживний та мікробіологічний режими ґрунту. В Лісостепу і Степу розпушування запобігає утво- ренню глибоких тріщин, втраті вологи, зменшує перегрівання ґрун- ту. Посилення газообміну в ґрунті поліпшує діяльність вільноживу- чих азотфіксуючих бактерій, корисних мікроорганізмів, процеси ні- трифікації та ін. Міжрядні обробітки (розпушування) особливо ефек-

7.Вплив до- і післясходових боронувань посівів кукурудзи і гороху на забуряненість полів (за даними О. І. Зінченка, Г. О. Коваленка)

Кількість обробітків

 

 

Кількість

 

Маса

 

Висота рослин

 

 

бурянів,

 

бурянів,

 

висіяної куль-

 

 

 

шт./м2

 

г/м2

 

тури, см

 

Кукурудза (фаза 8 – 9 листків)

 

 

Внесення гербіцидів

 

 

4

 

7,6

 

88,3

 

 

 

Досдоходе (1),

 

 

43

 

67

 

64,8

післясходове (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Досходове (2),

 

 

12

 

32,4

 

86,3

післясходове (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Досходове (1),

 

 

9

 

14,3

 

92,4

в період появи сходів (1),

 

 

 

 

післясходове (1)

Горох

 

 

 

 

 

 

 

 

(фаза 3 – 4 листків)

 

 

 

Без обробітку

 

 

43

 

126

 

17,2

 

 

 

Досходове (1),

 

 

26

 

37,6

 

22,5

післясходове (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Досходове (1),

 

 

12

 

26,8

 

26,4

післясходове (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Досдохове (2),

 

 

8

 

12,4

 

28,6

післясходове (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

116

Рис. 21. Розміщення лап-поличок для при- сипання бурянів і підгортання рослин ку- курудзи і соняшнику:

Рис. 20. Схема технологічного процесу присипання бурянів у зоні рядка:

1 переміщений ґрунт під час першого присипання; 2 під час другого

тивні в Степу та Лісостепу. У районах достатнього зволоження на легкосуглинкових і супіщаних ґрунтах головне завдання міжрядних обробітків полягає у боротьбі з бурянами.

Міжрядний обробіток можна проводити і до появи сходів по рядках маячних культур (вони сходять раніше за основну культу- ру), а також застосовувати спеціальні орієнтатори агрегату, які пус- кають по щілинах, нарізаних під час сівби.

Після появи сходів міжрядні обробітки поєднують з присипанням ґрунтом захисних смуг і підгортанням (рис. 20, 21). Слід зазначити, що підгортання рослин є радикальним засобом боротьби навіть із зміцнілими сходами бурянів у захисних смугах. Цей при- йом застосовують на посівах кукурудзи, соняшнику, цук- рових буряків, картоплі, сої, гречки та ін. (рис. 22, 23).

Звичайно, площі, на яких вносили гербіциди, будуть краще очищені від бурянів, але в другій половині веге- тації значна забуряненість спостерігається на обох фо- нах. Цьому сприяють дощі, які знижують концентрацію

гербіцидів у ґрунтовому роз- 1 ліва лапа; 2 права лапа

117

Рис. 22. Схема розміщення робочих органів в агрегаті для післясходо- вого обробітку у міжряддях і захис- них смугах на посівах кукурудзи, соняшнику:

1 стрілчаста лапа; 2 дисковий загортач-підгортач; 3 полільна борінка

чині. Крім того, гербіциди до цього часто розкладають- ся в ґрунті. Можливе і деяке послаблення росту рослин під впливом цих препара- тів. Рослини кукурудзи, го- роху дещо відстають у рості, у них світлішає забарвлен- ня листкових пластинок.

Поєднання міжрядного обробітку з післясходовими боронуваннями дає змогу не тільки добре очистити посів від бурянів, а й зме- ншити затрати сукупної енергії на догляд за посі- вом (табл. 8).

Рис. 23. Схематичне зображення робочих органів швидкісного підгортача:

а лапа; б секція; в загальна схема

118