Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія2.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
95.31 Кб
Скачать
  1. Внутрішня і зовнішня політика Укр після здобуття незалоежності

Державотворчі процеси в Україні після здобуття незалежності відбувались, як уже зазначалось, за вкрай складних і несприятливих умов, пов'язаних насамперед з важким тягарем проблем, отриманих у спадщину від СРСР.

Зовнішня політика України спрямована:

§ на забезпечення стабільного міжнародного становища;§ на збереження територіальної цілісності та недоторканості її кордонів;§ на входження українського господарства до світової економічної системи.Як позаблокова держава, Україна дотримується принципу незастосування сили та загрози силою і прагне до вирішення будь-яких спорів мирним шляхам, виступає в ролі посередника в їх врегулюванні.Україна взяла зобов'язання захищати права та інтереси своїх громадян за кордоном, підтримувати контакти з українською діаспорою.Україна проводить відкриту зовнішню політику, прагне до співробітництва з усіма зацікавленими партнерами, уникаючи залежності від окремих держав чи груп держав.

Зовнішня політика України спрямована на виконання таких найголовніших завдань:1. Утвердження і розвиток України як незалежної демократичної держави.2. Забезпечення стабільності міжнародного становища України.3. Збереження територіальної цілісності держави, недоторканість її кордонів.4. Входження національного господарства до світової економічної системи для його повноцінного економічного розвитку,підвищення добробуту народу.5. Захист прав та інтересів громадян України, її юридичних осіб за кордоном, створення умов для підтримання контактів із зарубіжними українцями і вихідцями з України.6. Надання їм допомоги згідно з міжнародним правом.7. Поширення у світі образу України як надійного і передбачуваного партнера.

  1. Культурні процеси на сучасній УкраїніНовий етап у розвитку української культури пов'язаний зі створенням у

1991 р. незалежної держави Україна. У розвитку національної культури намітилися нові тенденції, відкрилися якісно нові перспективи. Конституція України (1996 р.) закріпила положення про статус української мови як державної, про єдність українськогокультурного простору, консолідацію та розвиток української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, підкресливши тим самим, що держава зацікавлена в розвитку національної культури. Саме на культуру покладається вирішення таких проблем, як інтеграція суспільства, його гуманізація і демократизація, всебічний розвиток особистості, національне самовідтворення та самоутвердження, подолання комплексу меншовартості, створення сильної культурної традиції, яка гарантувала б незворотність процесу державотворення.