Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дпзк 1-34.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
183.04 Кб
Скачать

У Російській імперії Акт 5 квітня

У Російській імперії була прийнята прімогенітура за австрійською (напівсалічною) системою згідно з актом від 5 квітня 1797. Порядок престолонаслідування визначався в цьому акті в описовій формі, причому імператор ІПавлописав тільки про себе і своїх дітей: престол після його смерті перейде до його старшого сина й усього його чоловічого потомства за порядком первородства, потім у рід його другого сина тощо. По припиненні всього чоловічого потомства синів Павла престолонаслідування перейде в жіноче покоління до найближчої родички останньоцарствуючого і потім іншим жіночим особам, завжди переходячи від найближчих до останньоцарствуючого до далі віддалених. Цей порядок іменувався в акті «порядком заступництва».

19. Повноваження президента

Згідно багатьом конституціям президент користується недоторканністю, його не можна притягти до адміністративної відповідальності, кримінальне покарання можливе тільки після відмови президента від посади (звичайно шляхом імпічменту). Однак президент, добровільно йде у відставку, як правило, домагається прийняття закону або угоди про його невідповідальності. У багатьох країнах до президента може бути пред'явлений цивільний позов. Цивільні позови до держави також можуть бути звернені до президента як до представника держави. 

Президент має певні привілеї: свою резиденцію (звичайно не одну), особливий транспорт, включаючи літаки, охорону, свій штандарт - прапор, який є символом президентської влади. У багатьох країнах існує особливе звернення до президента - «Ваше превосходительство». Грошове утримання президенту встановлюється законом парламенту і зазвичай є найбільш високим серед посадових осіб.  Повноваження президента часто сформульовані однотипно в президентській, напівпрезидентської, парламентській республіці, але насправді в їх здійсненні існує величезна різниця, пов'язана з особливостями форми правління.  Президент має наступні повноваження: 

1. Повноваження з представництва держави зовні і всередині країни (призначає дипломатичних представників, при ньому акредитуються зарубіжні посли, він призначає своїх представників в суб'єкти федерації деяких федеративних держав, виступає з ініціативою погоджувальних процедур між федерацією та її суб'єктами, між суб'єктами федерації, між палатами парламенту і т . д.). Повноваження щодо парламенту і здійснення ним законодавчої влади (призначає дату виборів до парламенту, скликає парламент на сесії, може достроково розпустити парламент з призначенням нових виборів, підписує закони і має право вето, публікує їх, промульгирует закони, має право законодавчої ініціативи - в США такого права в нього немає, може звертатися до парламенту з посланнями, які заслуховуються на спільних засіданнях палат і звичайно не підлягають обговоренню). 

  1. 3. Повноваження щодо формування інших вищих органів держави (призначає уряд самостійно або за пропозицією лідера партії більшості / коаліції партій / в парламенті, в деяких країнах призначає прем'єр-міністра / Україна / або міністрів / США / за згодою парламенту, призначає багатьох вищих, а іноді не тільки вищих посадових осіб, ZB., суддів). 

  2. 4. Повноваження у сфері нормотворчої діяльності (видає нормативні акти - укази, декрети, декрет-закони, скасовує акти органів виконавчої влади; його акти, що мають силу закону, видаються зазвичай до прийняття відповідного закону і втрачають чинність з його прийняттям; такі ж акти видаються їм у якості тимчасових заходів, на основі делегування відповідних повноважень парламентом, в цьому випадку вони підлягають контролю останнього; за загальним правилом акти президента носять підзаконний характер, але на практиці можуть відігравати домінуючу роль, а в деяких державах Сходу вони ставляться на рівень закону або навіть вище його ). 

  3. Повноваження щодо врегулювання надзвичайних ситуацій (вправі оголошувати надзвичайний, військове, стан облоги відповідно до прийнятого про це законом - на певний термін під контролем парламенту, вводити президентське правління в суб'єктах федерації, здійснювати федеральну інтервенцію). 

  4. 6. Повноваження щодо розпорядження збройними силами (є головнокомандувачем з усіма витікаючими звідси наслідками: призначає вищий командний склад армії, присвоює військові звання, відповідає за безпеку держави; при ньому звичайно створюється дорадчий орган - рада безпеки). 

  5. 7. Як вища посадова особа президент призначає державних службовців певних рангів.  8. Повноваження у сфері правового статусу особи (вправі приймати осіб до громадянства даної держави, дозволяти вихід з громадянства, пом'якшувати покарання, надавати помилування, нагороджує орденами, медалями, привласнює почесні звання і т.д.). 

  6. Президент є гарантом конституції, прав і свобод громадян. Він вживає заходів з охорони держави.