Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kIVO-zvitZbir-08.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

3. Поширення педагогічної активності в українських університетах

Підрозділами, з якими науковці Інституту вищої освіти АПН України встановили перші наукові контакти, були методичні управління університетів, а потім і кафедри педагогіки та психології, що з великими труднощами почали утворюватися в технічних університетах. Серед перших активних учасників процесу "педагогізації" вищої технічної освіти необхідно назвати Рівненський державний технічний університет, зараз Національний університет водного господарства і природокористування у м. Рівне. Школа педагогічної майстерності, організована за ініціативою професора С.М. Гончарова, стала відомою своїми інноваціями в усій Україні. Наукові дослідження викладачі університету завершували захистом дисертацій не лише з технічних, аграрних, хімічних та інших наук, а й з педагогічних. Кожні два роки університет проводить конференцію "Сучасні технології навчання: проблеми та перспективи", з 2001 р. видається науковий збірник "Вісник НУВГП. Педагогіка".

Однією з перших у непрофільних ВНЗ стала кафедра педагогіки і психології Київського національного економічного університету, яку з 1993 р. очолював доктор педагогічних наук, професор В.А. Козаков. Під його керівництвом опрацьовувалися науково-педагогічні проблеми підготовки викладачів економічних дисциплін, психолого-педаго-пчного менеджменту, основ педагогіки і психології вищої школи тощо. Організовано декілька Всеукраїнських конференції з проблем самостійної роботи студентів, розвитку системи контролю знань, впливу навчальних інновацій на якість університетської освіти тощо, видано збірники матеріалів конференцій.

У НТУУ "Київський політехнічний інститут" кафедру психоло-гп і педагогіки створено у 1998 р. на факультеті менеджменту і маркетингу. Очолює кафедру кандидат психологічних наук, доцент

49

Наука і вища освіта в Україні: міра взаємодії

О.В. Винославська. Основними напрямами наукових досліджень кафедри є психологія людських відносин, педагогічна складова в підготовці майбутніх інженерів і викладачів технічних дисциплін. Відкрито підготовку за напрямом "Друга освіта" зі спеціальностей "Педагогіка вищої школи" та "Управління навчальними закладами". З 2001 р. видається науковий збірник "Вісник НТУУ "КШ". Філософія. Психологія. Педагогіка", який визнано ВАК України фаховим виданням з названих напрямів. Спільно з Інститутом вищої освіти АПН України на базі кафедри з 1999 р. проводиться міжнародна конференція "Викладання психолого-педагогічних дисциплін у технічному університеті: методологія, досвід, перспективи".

У Національному авіаційному університеті у 1999 р. відкрито кафедру професійної педагогіки і психології, яку очолила доктор педагогічних наук, професор Є.В. Лузік. Наукові дослідження кафедри пов'язані з проблемами психологічної підготовки майбутніх працівників авіапідприємств, поглиблення вивчення природничих дисциплін та іноземних мов на профільних факультетах, пропедевтичної підготовки іноземних студентів тощо. У 2003 р. в університеті організовано факультет психології, кафедру психології відокремлено в самостійну структуру. Спільно з Інститутом вищої освіти АПН України у 2001-2005 pp.підготовлено декількох кандидатів педагогічних наук.

Необхідно також назвати відповідні структури, що організовано і професійно функціонують у регіональних університетах: кафедра інженерно-педагогічної підготовки в Національному університеті "Львівська політехніка", завідувач - доктор біологічних наук, професор Л.Д. Кизименко; кафедра педагогіки і психології управління соціальними системами в Національному технічному університеті "Харківський політехнічний інститут", завідувач - доктор педагогічних наук, професор, проректор ОТ. Романовський; кафедра української мови, культурології і педагогіки у Севастопольському національному технічному університеті, завідувач - доктор педагогічних наук, професор А.А. Слободянюк.

Вищенаведене уможливлює висновки про те, що в українських технічних університетах створюються умови для поширення процесу утворення педагогічних кафедр, серед керівництва університетів і викладачів усталюється думка про необхідність обов'язкової психолого-педагогічної складової в навчальних планах підготовки майбутніх інженерів, про важливість підготовки викладачів технічних та інших фахових дисциплін саме в технічних і галузевих університетах.

50

Інститут вищої освіти АІІН України, 28 лютого 2008 p.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]