Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка на 2-й курс

.pdf
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2.Метод економічної теорії. Методологічні та конкретно-аналітичні методи вивчення економічної дійсності.

3.Функції економічної теорії. Значення вивчення економічної теорії для формування сучасного фахівця-правознавця.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студнтам слід звернути увагу не тільки на зʼясування змісту предмету дисципліни "Основи економічної теорії", її методу, але й показати тісний взаємозвʼязок з такими гуманітарними дисциплінами як філософія, соціологія, політологія, а також з правовими дисциплінами, зокрема, з "Теорією держави і права". Слід також підкреслити, що для майбутніх фахівців ОВС важливе значення має розуміння ними практичної функції економічної теорії.

Література

1-8, 10-16, 18, 19

Тема 2. Економічна система суспільства. Типи економічних систем

Семінар 1 година

1.Економічна система суспільства: сутність і структура. Типи економічних систем.

2.Власність як економічна категорія, її місце в економічній системі. Економіка і право, їхній взаємозвʼязок.

3.Форми власності, їхня еволюція. Характеристика окремих форм власності.

4.Реформування відносин власності як вирішальний фактор переходу України від командно-адміністративної системи до ринкової.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студенти слід виходити з того, що категорія "Економічна система" явище досить складне і визначальне для характеристики того чи іншого суспільного ладу. Особливу увагу при цьому треба приділити відносинам власності, які в економічній системі суспільства займають провідне становище, бо їх структура, ступінь зрілості є визначальним для оцінки економічної системи суспільства в цілому, віднесення до певного типу. Для студентів, що вивчають правознавство, неабиякий інтерес має категорія юридична (правова), що відбиває тріаду прав

– володіння, користування і розпорядження, а також характер взаємозвʼязку між економічною і правовою категоріями власності.

Література

1-8, 10-16, 18, 19

151

Тема 3. Форми організації виробництва. Товарне виробництво, його основні риси та закони

Семінар 1 година

1.Форми суспільного виробництва, їх загальна характеристика.

2.Товарне виробництво: умови виникнення, основні риси, еволюція.

3.Товар, його властивості. Подвійний характер праці, втіленої в товарі.

4.Еволюція форми вартості та виникнення грошей; функції грошей.

5.Закони товарного виробництва.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студенти мають враховувати наступне: 1) дана тема одна з провідних тем курсу, бо категорії, які тут вивчаються, дають можливість зʼясувати економічні категорії, закони, явища, що є предметом вивчення наступних тем; 2) особливу увагу слід звернути на зміст, функції та характер дії закону вартості – провідного закону товарного виробництва; 3) суттєве значення має також зʼясування ступеню розвитку товарного виробництва в Україні.

Література

1-8, 10-16, 18, 19

Тема 4. Ринок як форма функціонування товарного господарства. Закони ринку

Семінар 2 години

1.Ринок як економічна категорія, його основні риси та функції.

2.Структура ринку та його інфраструктура. Характеристика окремих елементів структури та інфраструктури ринку.

3.Закони ринкової економіки.

4.Механізм функціонування ринку. Переваги та недоліки ринкової економіки.

5.Моделі ринкових перетворень. Проблеми становлення ринку в Україні: пошук оптимального варіанту.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студентам слід виходити з того, що: 1) дана тема займає одне з провідних місць в курсі "Основи економічної теорії"; 2) зʼясування сутності категорій ринкової економіки, її законів має (в умовах переходу України до ринку) не тільки теоретичне, а й (в першу чергу) практичне значення.

Література

1-8, 10-16, 18, 19

152

Тема 5. Підприємство і підприємництво, його види. Маркетинг і менеджмент

Семінар 1 година

1.Підприємство (фірма) – основний елемент у системі ринкової економіки. Види підприємств, форми їх обʼєднання.

2.Підприємництво: сутність, принципи, види. Закон України "Про підприємництво".

3.Менеджмент і маркетинг: сутність, функції, необхідність розвитку.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студентам слід мати на увазі, що: 1) підприємництво являє собою провідну форму реалізації будь-якої форми власності (в першу чергу – приватної); 2) той чи інший вид підприємства, його організаційно-правова форма також залежить від форми власності, на базі якої воно створене і функціонує; 3) у всіх країнах з розвинутою ринковою системою провідну роль відіграє мале підприємництво (малий бізнес), який здатний розвиватись динамічно, створювати додаткові робочі місця, в короткі терміни використовувати новітні технології, знижувати витрати виробництва і пристосовуватись до конʼюнктури ринку.

Література

1-8, 10-16, 18, 19

Тема 6. Капітал та інвестиції. Витрати виробництва і прибуток. Ціноутворення

Семінар 1 година

1.Капітал та інвестиції. Кругообіг та обіг фондів (капіталу). Показники використання фондів.

2.Витрати підприємства. Собівартість продукції, її види, структура та шляхи зниження. Валовий дохід і прибуток. Показники діяльності підприємств.

3.Ціни і ціноутворення на рівні підприємства.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студентам слід мати на увазі наступне: 1) капітал – провідна категорія ринкової економіки, яка за своїм змістом є економікою підприємницькою або капіталістичною; 2) зʼясування сутності капіталу, форм його прояву – ключ до розуміння інших категорій, таких як витрати виробництва, прибуток тощо; 3) політика в сфері застосування капіталу (капіталовкладень) або інвестицій – один із важливіших напрямків діяльності держави, важелів її впливу на розвиток підприємництва і усієї економіки в цілому; така політика (інвестиційна) потребує правового регулювання і забезпечення.

153

Література

1-8, 10-16, 19

Тема 7. Суспільне відтворення: зміст, елементи та його типи. Система національних рахунків

Семінар 1 година

1.Суспільне відтворення: сутність, елементи, його види та типи. Структурна та інвестиційна політика держави.

2.Система національних рахунків.

3.Балансовий метод управління процесом суспільного відтворення.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студнти мають врахувати наступне: 1) макроекономіка – розділ курсу економічної теорії, де економічні явища і процеси розглядаються і аналізуються на макрорівні, тобто на рівні національної економіки тієї чи іншої країни; 2) провідним інструментом аналізу і синтезу результатів функціонування економіки на макрорівні є система національних рахунків (СНР), де провідними показниками виступають валовий національний продукт, валовий внутрішній продукт та національний доход; 3) вміння оцінити економічні процеси на макрорівні дає можливість студентам зʼясувати тенденції їх розвитку, проаналізувати обсяги тіньової економіки і безпосередньо звʼязаної з нею економічної злочинності.

Література

1-16, 18, 19

Тема 8. Форми суспільного продукту. Національний дохід, його використання

Семінар 1 година

1.Підрозділи суспільного виробництва, проблеми пропорційності їх розвитку.

2.Форми суспільного продукту. Головні показники, що характеризують стан розвитку економіки.

3.Національний дохід і національне багатство: зміст, структура, фактори зростання та використання.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студенти мають врахувати наступне: провідним інструментом аналізу і синтезу результатів функціонування економіки на макрорівні є система національних рахунків (СНР), де провідними показниками виступають валовий національний продукт, валовий внутрішній продукт, чистий національний продукт та національний дохід.

154

Література

1-16, 18, 19

Тема 9. Циклічний характер суспільного відтворення. Кризові явища в економіці

Семінар 1 година

1.Циклічність – загальна закономірність економічного розвитку. Рівновага як вихідний стан економічного циклу; причини порушення економічної рівноваги.

2.Сутність і види економічних циклів. Теорія "довгих хвиль". Структура кризи. Економічні кризи і необхідність змін у суспільному виробництві.

3.Кризові явища в економіці України: причини, особливості, шляхи подолання.

Методичні вказівки

При вивченні теми та підготовці до семінарських занять студенти мають врахувати наступне: 1) ринкова система господарювання має незаперечні переваги у порівнянні з командно-адміністративною системою, проте вона не позбавлена і суттєвих, обʼєктивно їй притаманних, вад: періодичні економічні кризи, безробіття, інфляція, а також соціальна нерівність; 2) важливу роль у подоланні зазначених вад відіграє держава – єдиний орган, який має можливість розробки і реалізації загальносуспільних заходів, спрямованих на мінімізацію цих негативних наслідків; 3) діяльність держави в цьому напрямку багатоаспектна: це – розробка і реалізація програм, спрямованих на оптимізацію соціальної, структурної, інвестиційної політики, антимонопольне, податкове регулювання, заходи щодо охорони навколишнього середовища тощо.

Література

1-16, 18, 19

Тема 10. Фінансова та банківська системи суспільства. Кредитні відносини. Грошовий обіг

Семінар 1 година

1.Фінанси: сутність, функції та місце в економічній системі суспільства. Фінансова система: структура та принципи побудови. Місце держбюджету у фінансовій системі. Банки і банківська система, проблеми її формування та функціонування в Україні.

2.Кредитні відносини: сутність, функції, принципи функціонування та форми прояву.

3.Грошовий обіг: обʼєктивні основи та значення для функціонування економіки. Причини та ознаки розладу грошового обігу. Інфляція: сутність і соціально-економічні наслідки.

4.Грошова реформа в Україні. Проблеми стійкості та конвертації національної грошової одиниці – гривні.

155

Методичні вказівки

При вивченні теми та підготовці до семінарських занять слід мати на увазі, що: 1) фінансова, бюджетна та банківські системи – провідні елементи економічної системи будь-якого суспільства, але особливого значення вони набувають в умовах ринкової системи, яка не може ефективно функціонувати, якщо фінансова, бюджетна, банківські системи не будуть відповідати її високим вимогам; 2) в той же час зазначені системи, враховуючи ту обставину, що через канали цих систем переміщуються колосальні грошові ресурси, є досить криміногенними зонами і тому повинні бути обʼєктами постійної уваги з боку ОВС та інших правоохоронних органів.

Література

1-8, 10-19

Тема 11. Система розподілу доходів

Семінар 1 година

1.Доходи: поняття та структура. Розподіл доходу між державою і підприємством, система оподаткування.

2.Види доходів (дохід від власності, дохід від трудової діяльності, зарплата, рентні доходи, суспільні фонди споживання).

3.Соціальна політика держави.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарського заняття студнтам слід мати на увазі, що: 1) ринковій системі на відміну від командноадміністративної притаманний новий підхід щодо доходів населення, джерел їх формування та принципів розподілу: тут поруч з доходами від трудової діяльності (зарплата) значної питомої ваги набувають доходи від реалізації власності (підприємницький доход, рента, девіденти тощо); 2) оскільки ринкова система має суттєву ваду – вона не забезпечує соціальної рівності, то особливого значення набуває формування і реалізація з боку держави політики соціального захисту населення.

Література

1-8, 10-16, 18, 19

Тема 12. Зайнятість, безробіття та соціальний захист населення

Семінар 1 година

1.Зайнятість та її форми.

2.Безробіття: сутність, причини, форми, соціально-економічні наслідки.

3.Соціальний захист населення.

Література

1-8, 10-16, 18, 19

156

Тема 14. Обʼєктивні основи формування системи світового господарства, її основні риси та напрямки розвитку

Семінар 1 година

1.Обʼєктивні основи розвитку світового господарства, його характерні риси.

2.Структура світового господарства, основні риси сучасних міжнародних відносин.

3.Економічні аспекти глобальних проблем сучасності.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми та підготовці до семінарських занять студентам слід враховувати наступне: 1) світова система господарства за своєю сутністю є різновидом товарної, ринкової і має розглядатись як світова ринкова система, що виникла на підставі розвитку міжнародного поділу праці, що в свою чергу, привело до міжнародної економічної інтеграції; 2) оскільки світова система господарства є ринковою, то в її межах діють закони товарного господарства і ринку, хоча їх дія і характеризується певною специфікою; 3) в сучасних умовах світова система господарства стрімко розвивається як система глобальна; процес глобалізації слід розглядати як обʼєктивний, що має позитивні та негативні наслідки.

Література

1-8, 10-16, 18, 19

ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЕКЗАМЕНУ

1.Становлення економічної теорії як науки. Основні етапи її розвитку.

2.Функції економічної теорії. Необхідність знання економічної теорії для працівників правоохоронних органів.

3.Загальнонаукові та спеціальні методи, що застосовуються при вивченні економічної теорії.

4.Економічні закони, їх види та характер дії.

5.Матеріальне виробництво – основа життєдіяльності людей, його підрозділи.

6.Ринкова конкуренція: основні види та економічні наслідки. Необхідність розвитку конкуренції в економіці України в сучасних умовах.

7.Гроші: сутність і функції.

8.Взаємодія продуктивних сил і виробничих відносин. Спосіб виробництва.

9.Визначення кількості грошей, що потрібна в обігу. Закон грошового обігу, наслідки його порушення.

10.Основні принципи організації та функціонування ринкової економіки.

11.Предмет економічної теорії. Значення вивчення економічної теорії для працівників правоохоронних органів в сучасних умовах.

12.Економічні відносини: сутність, види, структура та розвиток.

157

13.Розвиток форм вартості та виникнення грошей.

14.Форми власності та їх еволюція.

15.Суспільні продуктивні сили, їх розвиток.

16.Порівняльна характеристика адміністративно-командної та ринкової систем господарювання. Обʼєктивна необхідність переходу України до ринку.

17.Структура й інфраструктура ринкової економіки.

18.Конкуренція та монополія. Методи і засоби конкурентної боротьби.

19.Види підприємств і форми їх обʼєднань. Законодавство України про підприємства та підприємницьку діяльність.

20.Механізм функціонування ринку. Переваги та недоліки ринкової економіки.

21.Вартість та ціна. Найбільш поширені теорії вартості товару.

22.Ринок як економічна категорія, його основні риси.

23.Власність як економічна категорія. Історичний та юридичний аспект власності, їх взаємозвʼязок.

24.Роздержавлення і приватизація власності: зміст та економічні наслідки. Приватизація власності в Україні як умова становлення ринкової економіки.

25.Основні типи організації економіки, її характерні риси.

26.Підприємство (фірма) – основний елемент у системі ринкової економіки. Правовий статус підприємств в Україні.

27.Просте і капіталістичне товарне виробництво, умови його виникнення, порівняльна характеристика.

28.Товар як економічна категорія. Сутність та основні властивості товару.

29.Монополія: суть та основні види. Антимонопольне законодавство та проблеми його впровадження в Україні в сучасних умовах.

30.Загальна характеристика товарного виробництва. Умови його виникнення.

31.Сутність маркетингу. Зростання його значення для підприємств в умовах розвитку ринкової економіки.

32.Сутність ціни та її функції, система цін. Теорії ціноутворення.

33.Ціноутворення в Україні в сучасних умовах: проблеми та шляхи розвʼязання.

34.Показники ефективності діяльності підприємств.

35.Фонди підприємства та їх структура. Кругообіг та обіг фондів. Фізичне та моральне зношення основних фондів.

36.Національний дохід: зміст, джерела та фактори зростання.

37.Сутність доходів від власності та їх основні види.

38.Розподіл прибутку між державою і підприємством. Оподаткування підприємств, правове регулювання цього процесу в Україні.

39.Сутність і структура суспільних фондів споживання.

158

40.Тіньова економіка і злочинність. Роль правоохоронних органів у боротьбі з поширенням цих негативних явищ.

41.Сутність і функції менеджменту підприємства.

42.Валовий дохід і прибуток підприємства.

43.Заробітна плата в системі розподілу доходів.

44.Зміст відтворювального процесу на макроекономічному рівні. Види відтворювального процесу.

45.Витрати підприємства. Собівартість продукції виробництва. Шляхи зниження собівартості.

46.Ринок і держава. Існуючі погляди на державне регулювання економіки.

47.Підрозділи суспільного виробництва, проблема пропорційності їх розвитку.

48.Роль держави у процесі досягнення макроекономічної рівноваги в умовах ринку.

49.Основні форми та методи державного регулювання економічних процесів.

50.Валовий національний продукт: зміст, структура та методи розрахунку.

51.Доходи: сутність, структура, розподіл.

52.Суспільний продукт як результат виробництва і його форми.

53.Політика доходів населення, роль держави в її формуванні.

54.Економічне зростання. Типи економічного зростання. Зміст і форми НТП. Інноваційна модель розвитку економіки.

55.Закон попиту. Чинники, що впливають на попит і його еластичність.

56.Економічні функції держави в умовах сучасного ринкового господарства.

57.Механізм ціноутворення в умовах ринкової економіки. Рівноважні ціни.

58.Методи регулювання цін. Реформа ціноутворення в Україні та її соціально-економічні наслідки, роль держави в цьому процесі.

59.Економічні цикли виробництва. Причини економічної кризи в Україні.

60.Закон пропозиції. Чинники, що впливають на пропозицію та її еластичність.

61.Банки і банківська система. Проблеми формування і функціонування банківської системи в Україні.

62.Інфляція: сутність, види та соціально-економічні наслідки.

63.Роль ОВС та інших правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю у сфері приватизації.

64.Роль держави в умовах переходу до ринкової економіки (на прикладі України).

65.Загальне та особливе у функціонуванні тіньової економіки в Україні та інших країнах.

66.Основні форми світогосподарських звʼязків і суперечності розвитку світового господарства.

67.Податки як основне джерело формування державного бюджету. Види податків. Проблеми формування держбюджету України.

159

68.Міжнародні валютні відносини, їх еволюція.

69.Головні показники, що характеризують стан розвитку економіки.

70.Кредит: сутність, форми, принципи та функції.

71.Фінансова політика і місце держбюджету в ній. Бюджетні дефіцити і засоби їх регулювання.

72.Обʼєктивні основи формування і сутність системи світового господарства.

73.Зовнішньоекономічні відносини та проблеми інтеграції України у світове господарство.

74.Фінанси: сутність, функції та місце в системі економічних відносин суспільства.

75.Номінальна та реальна заробітна плата: сутність і взаємозвʼязок.

76.Місце тіньової економіки у народному господарстві. Механізм взаємодії офіційної та тіньової економіки (на прикладі України).

77.Характеристика елементів фінансової системи держави.

78.Інвестиційна-інноваційна модель розвитку економіки.

79.Основні форми зарплати в умовах ринкової економіки та їх характеристика.

80.Соціально-економічні наслідки безробіття.

81.Тіньова економіка: поняття та обʼєктивні основи існування.

82.Інтеграція економічного життя у світі та участь України у цьому процесі.

83.Економічні аспекти глобальних проблем сучасності.

84.Антиінфляційна економічна політика в період переходу до ринку.

85.Сутність мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, співвідношення між ними.

86.Зайнятість населення та її види. Сучасний стан зайнятості населення в Україні.

87.Безробіття та його основні види. Визначення рівня безробіття. Рівень безробіття в Україні в сучасних умовах.

88.Монетарна та неокейнсіанська моделі розвитку економіки.

89.Ринок праці як складова частина ринкової економіки. Характеристика ринку праці в Україні.

90.Економічна система суспільства: поняття, структура, характеристика окремих елементів.

91.Форми суспільного виробництва, їх загальна характеристика.

92.Двоїстий характер праці, що створює товар, його характеристика.

93.Грошова реформа в Україні. Шляхи зміцнення національної грошової одиниці – гривні.

94.Система національних рахунків (СНР): принципи побудови та основні показники.

95.Соціальна політика держави в умовах ринку (на прикладі України).

96.Суспільні фонди споживання: сутність, джерела формування та напрямки використання.

160