Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

nmm_4-k-n_2012rn_2r6m

.pdf
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Магазин предʼявив позов про витребування апарата до перепелиці, але зʼясувалося, що той вже подарував фотоапарат своєму приятелю Бровкіну. Дайте пораду адміністрації магазину.

Література

2, 3, 5-10, 13, 16, 27, 38

Тема 2. Договори по передачі майна в тимчасове користування

Семінар 2 години

1.Поняття і загальна юридична характеристика договору найму.

2.Обовʼязки сторін за договором найму.

3.Підстави дострокового розірвання договору найму.

4.Поняття та види договору найму житла.

5.Договір лізингу.

Література

2, 5-10, 15, 19, 22, 27

Тема 3. Транспортні договори

Семінар 2 години

1.Поняття та види перевезень.

2.Договір перевезення вантажу.

3.Обовʼязки сторін за договором.

4.Відповідальність сторін за договором перевезення вантажів.

5.Підстави звільнення перевізника від відповідальності за недостачу, пошкодження, псування вантажу.

Література

2, 3, 6-7, 12, 15, 16, 27

Тема 4. Договір страхування

Семінар 2 години

1.Види та форми страхування.

2.Страхові поняття.

3.Поняття і зміст договору страхування.

4.Обовʼязки сторін за договором.

5.Підстави звільнення страховика від обовʼязку по виплаті.

Література

3, 5, 6, 8, 10, 13

Тема 5. Недоговірні зобовʼязання

Семінар 2 години

1.Поняття та види не договірних зобовʼязань.

21

2.Система деліктів в цивільному праві.

3.Відшкодування шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки.

4.Відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями правоохоронних органів.

5.Зобовʼязання, що виникають із односторонніх дій.

Практичне заняття – 2 години

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ

Задача 1

Водій автомобіля Козлевич, залишивши працюючим двигун, вискочив із салону за цигарками. Голохвостий, який був напідпитку, вирішив "покататися", сів в автомобіль і вчинив наїзд на пішохода.

Які ознаки джерела підвищеної небезпеки?

Хто буде нести майнову відповідальність в даному випадку?

Задача 2

Учень 6 класу Фігура, який перебував на екскурсії в зоопарку, почав пустувати біля вольєру з тиграми. На зауваження чергового не реагував. Внаслідок пустощів впав на майданчик до тигрів і був розшматований. Батьки звернулися з позовом до адміністрації зоопарку про відшкодування збитків, повʼязаних з похованням. Спорудженням надгробку і поминальним обідом. Адміністрація зоопарку проти позову заперечує, посилаючись на відсутність своєї вини.

Як вирішити справу ?

Задача 3

Душевнохворий Мишкін побив Велюрова, пошкодив його мотоцикл, забив кролів. Потерпілий звернувся з позовом про відшкодування шкоди до матері Мишкіна. В суді було зʼясовано, що Мишкін душевнохворим в судовому порядку не визнаний, а мати його на час заподіяння шкоди перебувала на лікуванні в лікарні.

Чи буде позов потерпілого задоволений ?

Задача 4

Під час перерви в актовому залі інституту спалахнула пожежа. Слухач Бузикін схопив зимову куртку Лівшиця і погасив пожежу. Внаслідок цих дій куртка Лівшиця і піджак Бузикіна стали непридатними для використання. Як було встановлено пожежа виникла із-за недбалості незʼясованої особи, яка кинула недопалок на сміття.

Хто буде відшкодовувати збитки потерпілим?

22

Література

1-4, 6-10, 12-13, 22, 38

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО НАПИСАННЮ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота є самостійним і творчим науковим дослідженням, яке підводить підсумок річного перебування студента в стінах вищого навчального закладу і свідчить про знання студента з певної галузі права.

Як наукове дослідження, курсова робота повинна містити в собі узагальнення теоретичних і практичних положень обраної теми, відобразити погляд автора на спірні питання, які розглядаються в літературі. Автор повинен висловити свої міркування і аргументувати їх належним чином.

Тема курсової роботи визначається останньої цифрою номера залікової книжки. Обсяг курсової роботи повинен складати 25–30 сторінок друкованого тексту шрифтом Times New Roman, через 1,5 інтервали на одній сторінці з полями (зліва − 30 мм, справа – 10 мм, зверху та знизу – 25 мм), або відповідно 40–45 сторінок рукописного тексту звичайним розбірливим почерком. Заголовки структурної частини роботи ( ПЛАН, ВСТУП, РОЗДІЛИ та їх назви, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ, друкуються великими літерами по центру.

Усі сторінки підлягають суцільній нумерації. Номер сторінки проставляється в правому верхньому куті. Першою сторінкою є титульний аркуш, який включається до загальної нумерації, проте на ньому номер сторінки не ставиться.

Підготовка курсової роботи повинна починатися з вивчення матеріалу за підручником. Потім студент повинен уважно проаналізувати нормативні акти, ознайомитися з монографічною літературою, переглянути тематичні публікації в юридичних періодичних виданнях: "Право України", "Підприємництво, господарство і право", "Держава і право", „Проблеми правознавства", „Вісник Верховного Суду України", "Вісник Вищого господарського суду України", "Вісник НАВС", "Вісник прокуратури", "Государство и право", "Закон", Нотариус", "Хозяйство и право", "Юрист", "Юридичний вісник", "Юридическая практика" та інш.

Необхідно мати на увазі, що в останньому номері журналу, як правило, наводиться перелік статей, які були опубліковані в поточному році.

Відсутність в списку використаної літератури публікацій за останні роки свідчить про бідність наукового апарату роботи та дає підстави вважати про відсутність самостійності у виконанні наукового дослідження.

Структура курсової роботи

Курсова робота повинна складатися зі вступу, основної частини, висновків і списку використаних джерел (орієнтовний план наводиться до кожної теми).

У вступі студент повинен обґрунтувати актуальність теми, її теоретичну і практичну значущість, ступінь наукового дослідження (зазначити, хто з

23

вчених, коли і в яких роботах вже звертався до висвітлення певних питань обраної проблематики), мету, завдання і основні напрямки роботи.

Основний зміст розкривається в розділах (підрозділах) відповідно до плану. У підрозділах висвітлюються окремі аспекти питання. Кожний розділ повинен являти собою самостійну структурну частину роботи, мати назву і починатися з нової сторінки.

При виконанні роботи необхідно звертати увагу на оформлення посилань. Посилання на нормативний акт повинно містити в собі назву нормативного

акту, дату його видання, офіційне джерело опублікування, номер періодичного видання, номер використаної статті.

Упосиланні на наукові джерела необхідно зазначити прізвище та ініціали автора, назву книги, статті, збірника, місце видання, видавництво, рік видання, сторінку.

Студент повинен памʼятати, що запозичення чужого тексту без посилання на автора є плагіатом. Роботи без посилань на джерела,

механічно переписані з підручників, до захисту допускатися не будуть.

Увисновку автор курсової роботи підводить підсумки, які випливають із змісту роботи, обґрунтовує свої теоретичні висновки, висловлює пропозиції стосовно вдосконалення чинного законодавства, практики його застосування тощо.

Після висновку наводиться список використаних джерел і матеріалів, на які автор робив посилання в тексті роботи (закони, підзаконні нормативні акти, монографічна література, статті в періодиці за алфавітом, опублікована та неопублікована судова практика). Джерела вказуються мовою оригіналу.

Курсова робота повинна бути належним чином оформлена, сброшурована, зазначений номер варіанту, номер залікової книжки, назва теми, сторінки пронумеровані, на останній сторінці робота повинна бути підписана автором.

По узгодженню з кафедрою студент може підготувати макет судової справи.

Критеріями оцінки курсової роботи є:

ступінь розробки теми;

ступінь вивчення наукової літератури і її аналіз;

обізнаність із останніми публікаціями по проблематиці теми;

самостійність і творчий підхід до написання курсової роботи;

використання прикладів із судової практики;

наукова обґрунтованість пропозицій і висновків автора;

стиль викладення матеріалу;

акуратність оформлення роботи;

результати захисту.

24

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

Тема 1. Фізичні особи як субʼєкти цивільного права

План

1.Поняття правоздатності фізичної особи.

2.Зміст правоздатності фізичних осіб.

3.Безвісна відсутність. Оголошення особи померлою.

4.Правові наслідки явки особи оголошеною померлою.

Література

1.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – т. 1. – К.: Юрінком Інтер, 2013.

2.Майданик Р.А. Цивільне право. Загальна частина. Вступ в цивільне право : підруч. – Т.1. – К.: Алерта, 2012.

3.Ромовська З.В. Українське цивільне право. Загальна частина. Академічний курс. – К.: Дакор, 2013.

4.Спасибо-Фатєєва І.В. Цивілістика: на шляху формування доктрин. – Х.: Золоті сторінки, 2012.

5. Цивільне право України. Загальна частина : підруч.: / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки. – К.: Правова єдність, 2013.

6.Харитонов Є.О., Харитонова О.І. Цимвільні правовідносини : навч. посіб.

– К.: Істина 2008.

7.Шевченко Я.М. Вибрані праці. – К.: Рута, 2012.

Тема 2. Поняття та види юридичних осіб

План

1.Поняття, суть та значення інституту юридичної особи.

2.Ознаки юридичної особи.

3.Порядок утворення та припинення юридичної особи.

4.Види юридичних осіб.

Література

1.Закон України Про акціонерні товариства" від 17 вересня 2008 р. // Відомості Верховної Ради України, 2008. – № 50-51. – Ст. 384.

2.Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб, підприємців" // Уряд. курʼєр. – 2003. – № 38.

3.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – т. 1. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – 1188 с.

4.Вінник О.М. Науково-практичний коментар Закону України "Про акціонерні товариства". – К. : Юрінком Інтер, 2009.

5.Кучеренко І.М. Організаційно-правові форми юридичних осіб приватного права : монограф. – К. : Аста, 2004.

25

6.Цивільне право України. Академічний курс. – Т. 1: Загальна частина /За ред. Я.М. Шевченко. – К., 2006.

7.Цивільне право України : підруч. / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки – К.:

Правова єдність, 2013.

8. Цивільне право України. Загальна частина : підруч.: / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки. – К.: Правова єдність, 2013.

Тема 3. Обʼєкти цивільних прав

План

1.Поняття та загальна характеристика обʼєктів цивільних прав.

2.Речі як обʼєкти цивільних прав.

3.Цінні папери.

4.Дії та послуги.

5.Нематеріальні благ.

Література

1.Закон України "Про цінні папери та фондову біржу" // Відомості Верховної Ради України. 1991. – № 38. – Ст. 506.

2.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – т. 1. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – 1188 с.

3.Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право. – К.: А.С.К.,

2010.

4.Бобрик В.І. Особисте життя як обʼєкт цивільно-правової охорони : монограф. – Тернопіль : Підручники, 2008.

5.Кузнецова Н.С., Назарчук І.Р. Ринок цінних паперів в Україні: правові основи формування та функціонування. – К., 1998.

6.Спасибо-Фатєєва І.В. Цивілістика: на шляху формування доктрин. – Х.: Золоті сторінки, 2012.

7.Цивільне право України. Академічний курс / За ред. Я.М. Шевченко, К.:

Юрінком Інтер, 2006.

8. Цивільне право України. Загальна частина : підруч.: / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки. – К.: Правова єдність, 2013.

Тема 4. Правочини

План

1.Поняття і ознаки правочину.

2.Класифікація правочинів.

3.Умови дійсності правочинів.

4.Види недійсних правочинів.

5.Правові наслідки визнання правочину недійсним.

26

Література

1.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – т. 1. – К.: Юрінком Інтер, 2013.

2.Хейфец Ф.С. Недействительность сделок по гражданскому праву. – М.,

2000.

3.Договірне право України. Загальна частина : навч. посіб. / За ред. О.В. Дзери. – К. : Юрінком Інтер, 2008.

4.Покровський И.А. Основные проблемы гражданского права. – М.: Статут,

2000.

5.Цивільне право України: підруч. у 2-х т. – Т.1 / За ред. Я.М. Шевченко. –

К., 2006.

6.Спасибо-Фатєєва І.В. Цивілістика: на шляху формування доктрин. – Х.: Золоті сторінки, 2012.

7. Цивільне право України. Загальна частина : підруч.: / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки. – К.: Правова єдність, 2013.

Тема 5. Строки в цивільному праві

План

1.Поняття та види строків в цивільному праві.

2.Поняття та види строків позовної давності.

3.Початок перебігу позовної давності.

4.Підстави зупинення та перерви позовної давності.

5.Вимоги на які позовна давність не поширюється.

Література

1.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – т. 1. – К.: Юрінком Інтер, 2013.

2.Цивільний кодекс України. Науково-практичний коментар / За ред. Є.О. Харитонова, О.М. Калітенко. – Одеса, 2010.

3.Грибанов В.П. Осуществление и защита гражданських прав. – М.: Статут,

2001.

4.Луць В.В. Строки в цивільних правовідносинах. – Львів: ЛДУ, 1992.

5.Луць В.В. Строки і терміни у цивільному праві. – К.: Юрінком Інтер,

2013.

6. Цивільне право України. Загальна частина : підруч. : / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки. – К.: Правова єдність, 2013.

Тема 6. Спадкування за законом

План

1.Підстави спадкування за законом.

2.Коло спадкоємців за законом та проблеми їх визначення.

27

3.Зміна черговості при спадкуванні за законом.

4.Прийняття та відмова від спадщини.

Література

1.Про судову практику у справах про спадкування / Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 р. № 7. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-08

2.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – Т.2.

3.Цивільний кодекс України. Науково-практичний коментар. Т.12. Спадкове право / Ю.О. Заіка, А.М. Єрух, Ю.М. Козьяков та ін. / За ред. І.Ф. Спасибо-Фатєєвої. – Х. : Страйд, 2009.

4.Валах В.В. Наследственные отношения в Украине, Российской Федерации, Франции, Германии и США (сравнительно-правовое исследование). – Х.: Бурун, 2012.

5.Заіка Ю.О. Спадкове право України : навч. посіб. – К.: Істина, 2006.

6.Заіка Ю.О. Спадкове право України : Становлення та розвиток : монограф. – К. : КНТ, 2007.

7.Ромовська З.В. Українське цивільне право. Спадкове право : підруч. – К.: Правова єдність, 2009.

8.Спадкове право. Нотаріат. Адвокатура. Суд. : наук.-практ посіб. / За ред. С.Я. Фурси. – К. : КНТ, 2007.

9.Спадкування за законодавством України. Коментар. Судова практика / Рябоконь Є.О., Фурса С.А., Заіка Ю.О. та ін. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

Тема 7. Спадкування за заповітом

План

1.Поняття та види заповіті.

2.Форма заповіту.

3.Заповідальний відказ. Заповідальне покладання.

4.Право на обовʼязкову частку спадщини.

Література

1.Про судову практику у справах про спадкування / Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 р. № 7. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-08

2.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – Т.2.

3.Цивільний кодекс України. Науково-практичний коментар. Т.12. Спадкове право / Ю.О. Заіка, А.М. Єрух, Ю.М. Козьяков та ін. / За ред. І.Ф. Спасибо-Фатєєвої. – Х. : Страйд, 2009.

28

4.Заіка Ю.О. Спадкове право України : навч. посіб. – К.: Істина, 2006.

5.Заіка Ю.О. Спадкове право України : Становлення та розвиток : монограф. – К. : КНТ, 2007.

6.Кухарєв О.Є. Спадкове право України: навч.- практ. посіб. – К. : Правова єдність, 2011.

7.Ромовська З.В. Українське цивільне право. Спадкове право : підруч. – К.: Правова єдність, 2009.

8.Рябоконь Є.О. Спадкове правовідношення : монограф. – К.: Віпол, 2002.

9.Серебровский В.И. Избранные труды по наследственному праву. – М. : Статут, 1997.

10.Спадкове право. Нотаріат. Адвокатура. Суд. : наук.-практ посіб. / За ред. С.Я. Фурси. – К. : КНТ, 2007.

11.Спадкування за законодавством України. Коментар. Судова практика / Рябоконь Є.О., Фурса С.А., Заіка Ю.О. та ін. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

Тема 8. Захист права власності

План

1.Цивільно-правові засоби захисту права власності.

2.Віндикаційний позов як засіб захисту права власності.

3.Негаторний позов як засіб захисту права власності.

4.Зобовʼязально-правові засоби захисту права власності.

Література

1.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2-х т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – т. 1. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – 1188 с.

2.Бірюков І.А., Заіка Ю.О., Співак В.М. Цивільне право України. Загальна частина: навч. посіб. – К.: Наук. думка, 2000.

3.Дзера І.О. Цивільно-правові засоби захисту права власності в Україні. – К., 2001.

4.Дзера О.В. Розвиток права власності в Україні. – К., 1996.

5.Скрипник В.Л. Вилучення земельних ділянок для суспільних потреб як особлива підстава припинення права власності / В.Л. Скрипник // Підприємництво, господарство і право. – 2010. – № 6.

6.Скрипник В.Л. Примусове припинення права власності в Україні: історія становлення законодавства / В.Л. Скрипник // Державо і право. – 2010. – № 48.

7.Скрипник В.Л. Вдосконалення механізму захисту інтересів власника при

примусовому припиненні права власності / В.Л. Скрипник // Часопис академії адвокатури України. – 2012. – № 4. – С.1-4 [Електронний ресурс] Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/e-journals/Chaau/2012-4/content.html

8. Цивільне право України. Загальна частина : підруч.: / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки. – К.: Правова єдність, 2013.

29

Тема 9. Види забезпечення виконання зобовʼязань

План

1.Загальна характеристика способів забезпечення виконання зобовʼязань.

2.Поняття та види неустойки.

3.Порука, гарантія та завдаток.

4.Застава.

5.Притримання.

Література

1.Закон України "Про іпотеку". – Офіційний вісник України. – 2003. – № 28. – С. 1362.

2.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2-х т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – т. 1. – К.: Юрінком Інтер, 2013.

3.Гонгало Б.М. Учение об обеспечении обязательств: Вопросы теории и практики. М.: Статут, 2002.

4.Договірне право України. Загальна частина : навч. посіб. / За ред. О.В. Дзери. – К. : Юрінком Інтер, 2010. – 896 с.

5. Цивільне право України. Загальна частина : підруч. : / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки. – К.: Правова єдність, 2013.

Тема 10. Цивільно-правовий договір

План

1.Поняття та значення договору в цивільному праві.

2.Зміст договору.

3.Класифікація договорів.

4.Порядок укладення, зміни та розірвання договору.

Література

1.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2-х т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – т. 1. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – 1188 с.

2.Боднар Т.В. Виконання договірних зобовʼязань у цивільному праві : монограф. К. : Юрінком Інтер, 2005.

3.Боднар Т.В. Договірні зобовʼязання в цивільному праві : навч. посіб. – К., Юстиніан, 2007.

4.Цивільне право України. Академічний курс. Т. 1. Загальна частина // За

ред. Я.М. Шевченко. – К., 2006.

5. Цивільне право України. Загальна частина : підруч.: / За ред. І.А. Бірюкова, Ю.О. Заіки. – К.: Правова єдність, 2013.

Тема 11. Зобовʼязання в цивільному праві

План

1.Поняття зобовʼязання та його склад.

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]