Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naukova_robota.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
549.38 Кб
Скачать

2.2 Динаміка показників формування та використання персоналу банку ат «укрексімбанк»

У сучасних умовах банківської справи питання ефективності використання трудових ресурсів є досить актуальним. Достатня забезпеченість банку потрібними трудовими ресурсами, їхнє раціональне використання, високий рівень продуктивності праці мають велике значення для підвищення ефективності його функціонування.

Економічний аналіз у сфері праці виконує ряд завдань: забез­печення об'єктивної оцінки використання робочої сили та продук­тивності праці; виявлення чинників та кількісного виміру їх впли­ву на зміну трудових показників; розробка рекомендацій з покра­щання використання робочої сили в напрямку підвищення продук­тивності праці.

До основних факторів, що впливають на ефективність праці в банківській сфері, можна віднести: мотиваційні механізми і, передусім, ефективну систему оплати праці, оптимальне використання наявних людських і матеріальних ресурсів (плинність персоналу, втрати робочого часу, повне використання кредитних ресурсів та ін.); удосконалення рівня надання і якості банківських послуг та їх наближення до споживача, організаційну структуру, інноваційний тип управління працею(безперервна інноваційна діяльність, розробка та застосування більш ефективних засобів і технологій для проведення банківських операцій), освоєння нових сегментів ринку; удосконалення бізнес-планування у взаємозв’язку з завантаженням працівників, удосконалення організації праці і підготовки кадрів тощо [17].

Властивості соціально-економічних явищ характеризуються множиною ознак (m ≥ 2), тому при упорядкуванні одиниць сукупності виникає необхідність агрегування усіх ознак множини в одну інтегральну оцінку. Агрегування ознак ґрунтується на так званій теорії «адитивної цінності», згідно з якою цінність цілого дорівнює сумі цінностей його складових.

Інтегральний показник (індекс) кадрової безпеки має наступний вигляд [21]:

(1)

де аi – вагові коефіцієнти, що визначають ступінь внеску і-го показника в інтегральний індекс кадрової безпеки;

zi – нормалізовані значення вхідних показників хі.

Таблиця 2.1

Вагові коефіцієнти (ступінь внеску і-го показника в інтегральний індекс

Складові

КБ

Індикатори кадрової безпеки

Вагові

коефіцієнти

Соціально-мотиваційна безпека

(b=0,34)

Коефіцієнт плинності кадрів (К пл)

0,058

Співвідношення фактичного фонду робочого часу 1-го працівника та максимально можливого (СффРЧ/мфРЧ)

0,089

Коефіцієнт вікової структури персоналу (Квік.стр)

0,035

Співвідношення середньомісячної заробітної плати у банку до середньомісячної заробітної плати у банківському секторі (СфЗП/СгЗП)

0,059

Частка працівників, які протягом року отримували мінімальну заробітну плату (ЧмінЗП)

0,083

Співвідношення зростання ПП та заробітної плати (Спп/зп)

0,023

Професійна безпека

Коефіцієнт захищеності інформації (Кзах.інф.)

Частка працівників, що пройшли навчання протягом року (Чнавч.)

Коефіцієнт освітнього рівня праівників (Косв.р.)

Коефіцієнт забезпечення інформаційними ресурсами (Кзаб.інф.)

Коефіцієнт використання кваліфікації персоналу (Квик.кв)

Для оцінки стимулів персоналу банку та його керівництва, необхідно встановити відхилення між ними і враховувати їх у процесі планування роботи з персоналом. Мотив не тільки спонукає людину до дії, а й визначає, що саме і як треба зробити. Стимул перетворюється на мотив лише тоді, коли він усвідомлений людиною, сприйнятий нею. Розглянемо оцінку стимулів працівників «Укрексімбанку» за допомогою бальної шкали (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]