Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР для практ ОА 2012 студент 34-34.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Іv. Зміст дисципліни модуль 1. Теоретичні основи управлінського обліку

Тема 1. Еволюція та зміст управлінського обліку

Нова концепція розуміння бухгалтерського обліку. Місце управлінського обліку в системі обліку України. Управлінський облік як складова інформаційної системи підприємства. Зміст управлінського обліку. Ознаки управлінського обліку. Об’єкти управлінського обліку, його предмет. Метод управлінського обліку. Принципи управлінського обліку. Функції управлінського обліку. Етапи становлення і розвитку управлінського обліку. Стандарт-кост. Дірект-костінг. Облік за центрами відповідальності. Стратегічне управління. Спільні риси управлінського та фінансового обліку. Відмінності між управлінським і фінансовим обліком.

Тема 2. Організація управлінського обліку

Етапи організації управлінського обліку. Фактори, що впливають на організацію управлінського обліку на підприємстві. Організаційна структура підприємства. Виробнича структура підприємства. Принципи організації управлінського обліку. Принципи побудови планів рахунків: двохкруговий, інтегрований. Системи управлінського обліку. Загальна система обліку. Переплетена система обліку. Інтегрована система обліку. Особливості застосування систем управлінського обліку в практичній діяльності вітчизняних підприємств.

Тема 3. Напрямки класифікації витрат

Мета та методи класифікації витрат та доходів. Класифікація витрат для оцінки виробничих запасів та визначення фінансового результату. За відношенням до звітного періоду: спожиті та неспожиті витрати. Витрати на продукт і витрати періоду. За способом включення в собівартість: прямі і непрямі. Економічні елементи витрат: матеріальні витрати, витрати на оплату праці, накладні витрати. Статті калькуляції. За зв’язком з процесом виробництва: виробничі і невиробничі. За способом включення до собівартості продукції: основні та накладні.

Класифікація витрат з метою прийняття рішень. За ступенем залежності від прийняття рішень: релевантні і нерелевантні витрати. Дійсні та можливі витрати. Диференційні витрати. В залежності від взаємозв’язку із зміною фактору витрат: змінні, змішані, напівзмінні; постійні, напівпостійні витрати. Витрати номінальної потужності: обов’язкові (особливі і загальні), дискреційні витрати. Маржинальні та середні витрати.

Класифікація витрат з метою контролю. Контрольовані і неконтрольовані витрати. Класифікація витрат з метою складання фінансової звітності.

Тема 4. Методи вивчення поведінки витрат

Поведінка витрат. Фактор витрат. Оцінка витрат. Функція витрат. Способи побудови функції витрат. Технологічний аналіз. Метод вищої-нижчої точок. Метод візуального пристосування. Метод аналізу облікових даних. Метод найменших квадратів. Спрощений статистичний метод.

Модуль 2. Напрямки удосконалення управлінського обліку

Тема 5. Основи обліку виробничих витрат та калькулювання за повними витратами

Мета обліку витрат на виробництво. Завдання обліку витрат на виробництво. Етапи обліку виробничих витрат. Фактори, що впливають на побудову обліку витрат. Загально-організаційні фактори. Обліково-організаційні фактори. Технологічні фактори. Об’єкт обліку витрат. Методи обліку витрат. Подетальний облік. Облік виробничих витрат по виробах. Облік виробничих витрат по групах виробів. Облік виробничих витрат по замовленнях. Облік виробничих витрат по процесах. Облік виробничих витрат по виробництвах.

Мета обліку собівартості. Класифікація групувань витрат згідно П(С)БО. Елементи витрат. Статті калькуляції. Собівартість продукції. Виробнича собівартість. Маржинальна собівартість. Повна собівартість. Сутність, мета та завдання калькулювання. Об’єкт обліку та об’єкт калькулювання. Калькуляційні одиниці. Метод обліку собівартості (вид калькулювання): позамовне і попроцесне. Порядок обліку витрат. Картка позамовної калькуляції. Переваги і недоліки позамовного калькулювання. Сутність попроцесного калькулювання. Простий і складний методи: порядок розрахунку собівартості. Етапи попроцесного калькулювання. Умовний обсяг виробництва. Розрахунок собівартості одиниці продукції.