Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПЗ курс лекцій-2 частина.doc
Скачиваний:
649
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Висновки

Таким чином, узагальнюючи вищевикладене, можемо стверджувати, що в сучасних умовах у будь-яких війнах і збройних конфліктах використанню воєнної сили з боку всіх учасників завжди буде передувати цілий комплекс політичних та інших заходів, покликаних впливати на свідомість, мораль і психіку людей. Це є одним із факторів, зумовлюючих злободенність найшвидшого вирішення актуальних проблем морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України і питань інформаційно-психологічної протидії.

Вирішення проблеми протидії інформаційно-психологічної експансії – завдання нелегке, особливо якщо мати на увазі негативні зміни, які відбуваються в якісних характеристиках деяких верств населення: бездуховність, легковажне ставлення до інтересів держави і суспільства, схильність до збагачення будь-яким шляхом, пияцтво і наркоманія, слабкий стан здоров’я, низький інтелектуальний рівень, «досвід» перебування в кримінальних структурах тощо.

Існуюче становище в інформаційно-психологічної протидії не може задовольняти ні суспільство в цілому, ні Збройні Сили зокрема. Вказані заходи повинні охопити освіту, виховання, охорону здоров’я, культуру й обов’язково бути підкріплені ефективною державною соціально-економічною політикою.

Питання для самоконтролю

  1. Головна мета інформаційної війни.

  2. Що таке психологічна війна?

  3. Назвіть види пропаганди.

  4. Перелічіть фактори, що підсилюють дію інформаційно-психологічного впливу.

  5. Що таке стратегічна психологічна операція?

  6. Дайте визначення інформаційно-психологічній протидії.

Список використаної літератури

  1. Волковський Н.Л. История информационных войн, в 2-х частях. – СПб., Полігон, 2003.

  2. Концепція гуманітарного і соціального розвитку у Збройних Силах України. Затверджена Указом Президента України від 12 січня 2004 року №28/2004 // Народна армія. – 2004. – 4 лютого.

  3. Крысько В. Секреты психологической войны. – М.: Харвест, 1999.

  4. Литвиновський Є.Ю., Попович О.І., Савінцев В.І., Стасюк В.В. Морально-психологічне забезпечення підготовки та ведення бойових дій: Навчально-методичний посібник, видання ІІ, доповнене, у двох частинах: частина І. – К.: ВГІ НАОУ, 2002. – 207 с.

  5. Маклаков А.Г. Военная психология. – М., 2004.

  6. Проблемы военной психологии. Хрестоматия. – Минск, 2003.

  7. «Солдат удачи»: журнал. – М., 1994-2006.

  8. Ягупов В.В. Військова психологія. – К.: Либідь, 2005. – 654 с.

  9. Ягупов В.В. Морально-психологічне забезпечення: Курс лекцій. – К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2002. – 448 с.

Тема 31. Психологічне забезпечення бою

План

1. Зміст психологічної роботи у бойовій ситуації.

2. Бойові психічні травми та психологічна реабілітація військовослужбовців.

3. Зарубіжний і вітчизняний досвід діагностики та корегування психологічних наслідків участі військовослужбовців у бойових діях.

Розглянемо зміст та основні завдання психологічного забезпечення бою. Знання цього допоможе більш якісно проводити профілактичну психологічну роботу з військовослужбовцями в бойових умовах.