Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПЗ курс лекцій-2 частина.doc
Скачиваний:
649
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Висновки

Для успішного вирішення завдань психологічної підготовки необхідно, щоб увесь офіцерський склад добре знав основи військової педагогіки і психології, виявляв цілеспрямованість, творчість у психологічній підготовці, більше уваги приділяв польовому вишколу підлеглих, створював на навчаннях і заняттях обстановку, наближену до бойової, вів рішучу боротьбу з усякого роду послабленнями і спрощеннями, сміливо вносив у практику бойового навчання елементи напруженості, раптовості, небезпеки і ризику.

Питання для самоконтролю

  1. Сутність психологічної підготовки.

  2. Назвіть основні напрямки боротьби зі страхом.

  3. Що таке переконання?

  4. Що належить до практичних методів психологічної підготовки?

  5. Дайте визначення психологічній вправі та тренуванню.

Список використаної літератури

  1. Литвиновський Є.Ю., Попович О.І., Савінцев В.І., Стасюк В.В. Морально-психологічне забезпечення підготовки та ведення бойових дій: Навчально-методичний посібник, видання ІІ, доповнене, у двох частинах: частина І. – К.: ВГІ НАОУ, 2002. – 207 с.

  2. Макаревич О.П. Психологічна підготовка особистості до поведінки в складних ситуаціях: Навч.-метод. посіб. – К.: ВГІ НАОУ, 2000. – 188 с.

  3. Маклаков А.Г. Военная психология. – М., 2004.

  4. Малкина-Пых И.Г. Экстремальные ситуации (справочник психолога). – М.: Изд-во Эксмо, 2005. – 960 с.

  5. Норман Коумпленд. Психология и солдат. – М.: Воен-издат, 1958.-136с.

  6. Проблемы военной психологии. Хрестоматия. – Минск, 2003.

  7. Стратієнко О.Ф., Ротань М.П. Морально-психологічне забезпечення бойової підготовки та служби військ: навчально-методичний посібник. – К.: КВГІ, 1998.

  8. Ягупов В.В. Військова психологія. – К.: Либідь, 2005. – 654 с.

  9. Ягупов В.В. Морально-психологічне забезпечення: Курс лекцій. – К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2002. – 448 с.

  10. Военная психология и педагогика: Учебное пособие / Под ред. П.А. Корчемного, П.Г. Лаптева, В.Г. Михайловского. – М.: Изд-во “Совершенство”, 1998. – 384 с.

  11. Войсковой вестник. Сборник учебно-методических материалов. Приложение к военно-публицис-тическому и литературно-художественному журналу “На боевом посту”. – М., 2005.

  12. Караяни А.Г. Прикладная военная психология, СПб.,2006. – 471с.

  13. www.soldiering.ru

  14. www.lisv_lp.gov.ua сайт кафедри МПЗ діяльності військ

  15. http://psychology.net.ru

  16. http://www.elective.ru/predmets/voenpsy.htm

  17. http://www.milpsy.effcon.ru/literatura.html

  18. http://armyrus.ru

Післямова

Ви ознайомилися з основними питаннями організації МПЗ підготовки підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України до виконання завдань як у мирний, так і у воєнний час. Основною нашою метою було стисло подати теоретичні та методичні його основи й обґрунтувати конкретні практичні рекомендації щодо організації та реалізації основних заходів МПЗ підготовки військовослужбовців до виконання завдань. Звичайно, неможливо дати рекомендації на всі випадки життя. Але можна й необхідно озброїти майбутніх офіцерів знаннями основних закономірностей функціонування психіки військовослужбовців і психології військового колективу щодо попередження конфліктів між воїнами, психологічної підготовки особового складу до бойових дій тощо. Тоді командиру значно легше буде приймати обґрунтоване рішення в кожному конкретному випадку, а не згадувати ту рекомендацію, якою він колись користувався.

Отже, у військово-професійній діяльності офіцера щодо навчання та виховання підлеглих найбільшого ефекту можна досягти за умов творчого комплексного застосування й урахування вищевикладеного, тобто це використання не повинно стати самоціллю, а служити ефективному та оптимальному здійсненню виховного процесу у військових підрозділах і частинах.

Безумовно, на основі вищевикладеного щодо традиційних та новітніх форм і методів виховання слід зробити одне зауваження про те, що вибір форм, методів і методик військового виховання та їх використання повинні здійснюватися на основі чіткого визначення виховних цілей, характеру виховних проблем, рівня підготовленості особового складу, психолого-педагогічної майстерності офіцера, наявності навчально-матеріальної бази, психологічної обґрунтованості та доцільності.

Військове середовище здійснює потужний виховний вплив на членів військового колективу. Відтак офіцер повинен чітко усвідомлювати виховні можливості військового середовища та вміло організовувати та скеровувати його виховний вплив. Діяльність командира не зносить шаблону. Вона потребує творчого підходу, ініціативи, допитливості й невпинних пошуків нових шляхів. Тут не можна покладатися тільки на готові рецепти та поради. Тому викладені в посібнику рекомендації стосовно МПЗ пропонується використовувати з урахуванням конкретних умов і завдань, які неповторні та наперед невідомі.