Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МСД.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Зміст навчальної програми «методика соціальних досліджень»

МОДУЛЬ 1. МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Тема 1. Методологічні засади соціального пізнання

Сутність буденного та наукового пізнання, їх відмінності. Наукове пізнання в житті суспільства.

Поняття методу та методології. Роль загальнонаукових методів у соціальному пізнанні: аналіз, синтез, абстрагування, узагальнення, індукція, дедукція, аналогія, моделювання, системний метод, формалізація, ідеалізація, аксіоматичний метод, гіпотетико-дедуктивний метод, сходження від абстрактного до конкретного. Історичний і логічний методи наукового дослідження.

Тема 2. Організація соціологічного дослідження

Сутність соціологічного дослідження. Види соціологічного дослідження. Розвідувальне, описове, аналітичне дослідження. Етапи соціологічного дослідження. Проблеми погодження науково-теоретичних, методичних та організаційно-технічних процедур з цілями дослідження. Послідовність процедур дослідження та координація діяльності його учасників. Головні нормативні вимоги до організації соціологічного дослідження. План науково-дослідницької роботи. Сітьовий графік. Етапи та процедури: підготовчий, оперативний, результуючий. Етапи проектування інструментарію дослідження. Типові труднощі та помилки в організації прикладного дослідження.

Тема 3. Програма соціологічного дослідження як інструмент реалізації його стратегії

Програма соціологічного дослідження – головний документ, який включає в себе передумови наукового пошуку. Специфіка побудови програми залежно від її типу. Внутрішня та зовнішня функції програми. Розділи програми.

Методологічний розділ програми. Наукова проблема, об’єкт, предмет, мета, завдання, гіпотеза дослідження.

Методичний розділ програми. Виокремлення головних понять дослідження. Інтерпретація понять як процедура їх пояснення, уточнення їх змісту Методи аналізу та збору даних.

Робочий план дослідження.

Тема 4. Вибіркова сукупність у соціологічному дослідженні

Формування вибіркової сукупності с соціологічному дослідженні. Етапи відбору одиниць аналізу. Вірогідні вибіркові дослідження. Генеральна та вибіркова сукупність даних. Репрезентативність вибірки. Поняття граничної помилки вибірки та надійності інтервалу. Головні етапи формування та обґрунтування структури вибіркової сукупності. Типи вибірок. Обсяг вибірки. Види вибірки: проста випадкова вибірка; систематизована і серійна (гніздова) вибірка; стратифікована вибірка; квотна вибірка.

Модуль 2. Методи збору соціологічної інформації

Тема 5. Класифікація методів збирання соціологічної інформації

Метод як система формалізованих правил збирання первинної соціологічної інформації. Поняття методу, техніки, методики та процедури соціологічного дослідження. Порівняльна характеристика основних методів збирання інформації: документального, безпосереднього спостереження та опитування. Документ як джерело інформації про соціально-нормативні вимоги, події та умови діяльності. Межі застосування спостереження. Універсальність опитувань.