Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_Inni.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
390.14 Кб
Скачать

2. Організація бюджетного процесу на загальнодержавному рівні

2.1. Складання проекту державного бюджету

Складання бюджету передбачає визначення та аналіз ресурсів, необхідних для реалізації програм і, відповідно, досягнення поставлених цілей та оцінка очікуваних результатів. Ця стадія бюджетного процесу ґрунтується на основних напрямах грошово-кредитної, бюджетної, податкової політики держави в цілому та відповідної території на наступний бюджетний період. , На початку року Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції готує прогноз основних макропоказників економічного і соціального розвитку держави на основі аналізу виконання показників бюджету за попередній рік. Базовими макроекономічними показниками для формування параметрів бюджету є обсяг валового внутрішнього продукту і темпи його росту в наступному фінан­совому році, передбачуваний рівень інфляції тощо[15,c345].

Національний банк України до 1 квітня року, що передує плановому, подає до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України:

- проект основних засад грошово-кредитної політики на наступний бюджетний період;

- проект кошторису доходів та видатків Національного банку України на наступ­ний бюджетний період.

Кабінет Міністрів України разом з міністерствами і відомствами розробляє проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період, у якому відповідно до цілей економічної політики визначається бюджетна полі­тика держави на наступний фінансовий рік та пріоритетні завдання.

Не пізніше, ніж за чотири робочих дні до початку проведення парламентських слухань з питань бюджетної політики проект подається до Верховної Ради. Він містити пропозиції Кабінету Міністрів щодо:

- граничного розміру дефіциту (профіциту) державного бюджету у відсотках до прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту;

- частки прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту, що пере­розподіляється через зведений бюджет України;

- граничного обсягу державного боргу та його структури;

- питомої ваги обсягу міжбюджетних трансфертів у видатках державного бюд­жету і коефіцієнта вирівнювання для місцевих бюджетів;

- питомої ваги капітальних вкладень у видатках державного бюджету та пріори­тетних напрямів їх використання;

- взаємовідносин Державного бюджету України з місцевими бюджетами у наступному бюджетному періоді;

- змін до законодавства, прийняття яких є необхідним для реалізації бюджетної політики держави;

- переліку головних розпорядників коштів державного бюджету;

- захищених статей видатків бюджету;

- обґрунтування необхідності поділу бюджету на загальний і спеціальний фонди.

Бюджетний кодекс запроваджує процедуру парламентських слухань з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період. Парламентські слухання з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період відбуваються не пізніше 1 червня або наступного за цією датою дня пленарних засідань Вер­ховної Ради України. З доповіддю про Основні напрями бюджетної політики на наступний бюджетний період виступає Прем'єр-міністр або за його дорученням Міністр фінансів України.

За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення або взяття до відома Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період.

На підставі макропоказників економічного та соціального розвитку на наступ­ний бюджетний період, аналізу виконання бюджету у поточному періоді, пріори­тетів та програми уряду Міністерством фінансів визначається загальний рівень доходів та видатків бюджету і дається оцінка обсягу фінансування бюджету для складання пропозицій проекту Державного бюджету України.

Для підготовки пропозицій проекту державного бюджету Міністерство фінан­сів України розробляє і доводить до місцевих фінансових органів і головних розпорядників бюджетних коштів інструкції з підготовки бюджетних запитів..

Інструкції щодо підготовки бюджетних запитів розробляються на основі ^Типової форми, визначеної Міністерством фінансів України з урахуванням особли­востей складання проектів місцевих бюджетів, і мають на меті управління процесом складання відповідного місцевого бюджету. Власне інструкції розпорядникам бюджетних коштів щодо напрямків політики і програм разом зі встановленням річних обсягів видатків формують межі, в яких здійснюється розробка бюджетних запитів. Головні розпорядники бюджетних коштів організують розроблення бюджетних запитів в терміни та порядку, встановлені Міністерством фінансів України, бюджетні запити повинні містити всю необхідну інформацію для аналізу показників проекту державного бюджету[12,c132].

На цьому етапі головний розпорядник коштів на підставі плану своєї діяльності коротко та середньостроковий періоди більш чітко розподіляє людські, матеріальні та інші ресурси, необхідні для виконання певної програми, визначає їх ну оцінку, і приводить у відповідність до можливостей бюджету.

Обсяг видатків на відповідну бюджетну програму визначається виходячи з результатів роботи головного розпорядника у минулих та поточному роках, оцінки плану його діяльності на коротко-та середньостроковий періоди щодо відповідності програмним та прогнозним документам Уряду, очікуваних резуль­татів реалізації програми на плановий та наступні роки, та граничного обсягу видатків головного розпорядника, доведеного Міністерством фінансів.

Місцеві фінансові органи на основі результатів проведеного аналізу та з врахуванням перспектив розвитку приймають рішення щодо включення запитів до проекту бюджету. Сформований бюджетний запит подається Міністерству фінансів для включення відповідної програми до бюджету.

Міністерство фінансів України на будь-якому етапі складання і розгляду проек­ту Державного бюджету України проводить аналіз бюджетного запиту, поданого головним розпорядником бюджетних коштів, з точки зору його відповідності меті, пріоритетності, а також ефективності використання бюджетних коштів.

Видатки проекту закону про Державний бюджет України за головними роз­порядниками бюджетних коштів повинні бути деталізовані за підрозділами функ­ціональної класифікації (програмної класифікації у разі складання проекту бюд­жету за програмно-цільовим методом).

Організація складання проектів бюджетів забезпечується Кабінетом Міністрів України, а також місцевими державними адміністраціями. Безпосередню роботу зі складання проектів бюджетів за дорученням органів виконавчої влади виконує Міністерство фінансів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]