Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_Inni.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
390.14 Кб
Скачать

2.3 Виконання державного бюджету

Наступним етапом після складання і прийняття Державного бюджету України є виконання бюджету та контроль за його перебігом.

Під виконанням бюджету слід розуміти забезпечення своєчасного і повного надходження запланованих доходів у цілому і за кожним джерелом, а також своєчасного, повного і безперервного фінансування передбачених бюджетом заходів[9,c58].

Виконання бюджету має за мету забезпечити поступлення доходів і фінансування видатків в межах затверджених бюджетів.

Виконання Державного бюджету України забезпечує Кабінет Міністрів Украї­ни. Загальну організацію та управління виконанням державного бюджету, коорди­націю діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету здійснює Міністерство фінансів України.

Контроль за виконанням державного бюджету здійснює Верховна Рада Украї­ни, Рахункова палата, інші органи, наділені контрольними повноваженнями.

Згідно зі статтею 48 Бюджетного кодексу в Україні застосовується казначейсь­ка форма обслуговування державного бюджету, яка передбачає здійснення Дер­жавним казначейством України:

- операцій з коштами державного бюджету;

- розрахунково-касового обслуговування розпорядників бюджетних коштів;

- контролю бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень, прийнятті зобов'язань та проведенні платежів;

- бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання державного бюджету.

Державний бюджет України виконується за розписом. Відповідно до Бюджетного кодексу, бюджетний розпис – це документ, в якому встановлюється розподіл доходів та фінансування бюджету, бюджетних асигнувань.

Бюджетний розпис є оперативним планом виконання державного бюджету, підставі якого відкриваються асигнування головним розпорядникам бюджет-коштів, перераховуються кошти місцевим бюджетам, тобто здійснюється процес перерахування коштів і оплати рахунків, а також контроль за виконанням бюджету. ^Розпис складається у розрізі головних розпорядників коштів за програмою та повною економічною класифікацією видатків відповідно до бюджетних призна­нь, установлених у законі про Державний бюджет України, та затверджується |стром фінансів України у місячний термін після набрання законом чинності.

Міністр фінансів України протягом бюджетного періоду забезпечує відпо­відність розпису Державного бюджету України встановленим бюджетним при­значенням.

Бюджетне призначення - повноваження, надане головному розпоряднику бюджетних коштів Бюджетним кодексом, законом про Державний бюджет Украиіи або рішенням про місгіевий бюджет, що має кількісні та часові обме­ження та дозволяє надавати бюджетні асигнування

Бюджетні призначення встановлюються законом про Державний бюджет України чи рішенням про місцевий бюджет. Якщо в процесі виконання бюджету зміна обставин вимагає менших асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів, Міністр фінансів (керівник місцевого фінансового органу) приймає рі­шення про приведення у відповідність бюджетного призначення державного (місцевого) бюджету[7,c203].

Кабінет Міністрів України (Рада Міністрів АР Крим, місцева державна адміні­страція, виконавчий орган відповідної ради) у двотижневий термін подає до Верховної Ради України (Верховної Ради АР Крим, відповідної ради) пропозиції про приведення у відповідність бюджетних призначень державного (місцевого) бюджету.

Пропозиції про внесення змін до бюджетних призначень подаються та роз­глядаються у порядку, встановленому для подання пропозицій до проекту бюд­жету. Видатки відповідно до внесених у бюджетні призначення змін здійсню­ються лише після набрання чинності відповідним (рішенням відповідної ради), яким внесено такі зміни.

Виконати бюджет за видатками означає профінансувати видатки, передбачені в бюджеті, відповідно до бюджетного розпису.

Стадіями виконання Державного бюджету України за видатками відповідно до ст. 51 Бюджетного кодексу визнаються:

- встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів на основі затвердженого бюджетного розпису;

- затвердження кошторисів розпорядникам бюджетних коштів;

- взяття бюджетних зобов'язань;

- отримання товарів, робіт, послуг;

- здійснення платежів;

- використання товарів, робіт та послуг на виконання бюджетних програм.

На основі затвердженого Міністерством фінансів України розпису державного бюджету розпорядникам бюджетних коштів встановлюються обсяги бюджетних ^асигнувань. За Бюджетним кодексом:

Бюджетне асигнування - повноваження, надане розпоряднику бюджетних литі в відповідно до бюджетного призначення на взяття бюджетного зобов'язання та здійснення платежів з конкретною метою в процесі виконання бюджету. Затверджений Міністерством фінансів розпис бюджету надається Державному Казначейству України для здійснення контролю за процесом розподілу бюджетних асигнувань головними розпорядниками коштів, доведення до розпорядників коштів нижчого рівня бюджетних асигнувань та змін до них.

Державне казначейство доводить до головних розпорядників коштів державного бюджету витяги з розпису бюджету, які проводять розподіл бюджетних асигнувань по розпорядниках нижчого рівня відповідно до обсягів, встановлених бюджетним розписом.

Розпорядники бюджетних коштів на підставі доведених їм витягів з розписів формують та подають відповідному органу казначейства кошториси та планувань загального фонду бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]