Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логіка.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Модуль 10

Індуктивний умовивід

Емпіричне пізнання та узагальнення його результатів. Поняття індуктивного умовиводу. Ознака предмета та її повторюваність. Структура індуктивного умовиводу. Повнота та завершеність емпіричного дослідження. Їх зв’язок з характером логічного слідування між засновками та висновком. Повна та неповна індукція. Закриті класи предметів. Повна індукція як необхідний умовивід. Неповна індукція як ймовірний умовивід. Популярна та наукова індукція. Індукція через простий перелік при відсутності суперечливого випадку. Поняття наукової індукції. Причинна залежність між явищами дійсності. Основні властивості причинного зв’язку – теоретична основа методів наукової індукції. Всезагальність, необхідність, однозначність, послідовність у часі. Методи наукової індукції: єдиної схожості, єдиної відмінності, поєднаний метод схожості та відмінності, метод супровідних змін, метод залишків.

Модуль 11

Доведення та спростування

Поняття та структура доведення. Теза доведення, аргументи, демонстрація. Дедуктивне доведення як відновлення підстав для висновку (тези). Основні правила доведення. Введення кон’юнкції та диз’юнкції. Усунення кон’юнкції та диз’юнкції. Правила modus ponens та modus tollens. Пряме доведення як послідовний ланцюжок виводів. Непряме доведення. Поняття антитези доведення. Апагогічне непряме доведення істинності тези. Розділове непряме доведення істинності тези. Поняття спростування тези та його види. Пряме спростування тези. Непряме спростування тези. Критика аргументів. Критика демонстрації. Правила змістовного доведення: стосовно тези, стосовно аргументів, стосовно демонстрації. Найбільш поширені помилки при цьому.

Методичні поради, плани та вправи

ДЛЯ САМОСТІЙНИХ ЗАНЯТЬ

Виконуються після засвоєння теоретичного матеріалу та складання експрес-тестів. Залежно від типу задачі виконуються письмово або усно і слугують основою для виконання аналітичних тестів.

МОДУЛЬ № 3

Заняття № 1

ЛОГІЧНІ ОПЕРАЦІЇ НАД ПОНЯТТЯМИ

Методичні поради

Дане практичне заняття є заключним у вивченні теми № 2 “ Поняття “. Його метою є формування практичних навичок оперування поняттями, які будуть використовуватись при вивченні фахових та суспільних дисциплін. Це стосується практичної діяльності, пов’язаній з необхідністю аналізу та порівняння явищ соціальної дійсності та вирішення службових завдань.

Успішне розв’язання поданих нижче типових вправ та завдань передбачає міцне засвоєння теоретичного матеріалу теми про обсяг та зміст поняття, види понять, відношення між поняттями за обсягом та змістом, визначення поняття та його види, поділ поняття, обмеження та узагальнення понять. При вивченні теоретичних питань заняття особливу увагу слід приділити засвоєнню правил визначення та поділу понять. Ці правила є інструментами розв’язання практичних вправ і тому їх слід належним чином засвоїти.

Дане заняття включає в себе теоретичні питання та практичні завдання (вправи). Ці вправи є типовими і їх необхідно розв’язати при підготовці до заняття. В ході заняття можуть бути запропоновані й інші вправи, які виходять за обсяг поданих в задачнику, але які є теж типовими. В ході заняття для більш повного контролю знань та навичок студентів може бути застосована 15-20-хвилинна письмова самостійна робота в межах завдань даного практичного заняття.

Після практичних завдань заняття подано переліки основної та додатковоі літератури.

Теоретичні питання

1. Види понять за обсягом та змістом.

2. Обмеження і узагальнення понять.

3. Поділ поняття.

  1. Визначення понять.

ВПРАВИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]