Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 3 Рефлекторная деятельность.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
89.6 Кб
Скачать

10.3. Аналітико-синтетична діяльність кори великого мозку

Численні подразники зовнішнього світу і внутрішнього середовища організму сприймаються рецепторами і стають джерелом імпульсів, які надходять у кору великого мозку. Імпульси, які надійшли ,в корі аналізуються(розрізняються) і синтезуються (з’єднуються, узагальнюються).

Здатність кори розрізняти і вичленювати окремі подразнення, диференціювати їх і є виявленням її аналітичної діяльності.

Слід зауважити, що початковий аналіз подразнень починається уже в рецепторах (одні з них сприймають світлові подразники, другі – звукові, треті – хімічні і т. д.) Вищі форми аналізу відбуваються в корі великого мозку.

З аналітичною діяльністю кори великого мозку тісно пов’язана її синтетична діяльність, яка виявляється в об’єднанні, узагальненні збудження, що виникло в різних її ділянках під дією різних подразників. Прикладом такого процесу може бути утворення тимчасового зв’язку, яке лежить в основі вироблення будь якого умовного рефлексу. Складна синтетична діяльність виявляється в утворенні рефлексів 2-го, 3-го і вищих порядків. В основі узагальнення лежить процес іррадіації збудження.

Аналіз і синтез нерозривно зв’язані між собою, і в корі відбувається складна аналітико-синтетична діяльність.

10.4. Динамічні стереотипи та їх значення у внд людини

Зовнішній світ діє на організм не поодинокими подразниками, а звичайно системою одночасних і послідовних подразників. Якщо ця система в такому порядку часто повторюється то це веде до утворення системності або динамічного стереотипу.

Динамічний стереотип – це послідовний ланцюг умовно-рефлекторних актів, які здійснюють в суворо визначеному, закріпленому в часові порядкові і є наслідком складної системної реакції організму на складну систему позитивних (тих, що підкріплюються) і негативних (тих, що не підкріплюються, гальмівних) умовних подразників.

Вироблення стереотипу – приклад складної синтетичної діяльності кори. Стереотип виробляється важко, але якщо він виробився, то підтримання його не потребує значного напруження кіркової діяльності. Багато дій при цьому стають автоматичними. Динамічний стереотип є основою утворення звичок у людини, формування певної послідовності в трудових операціях, набуття вміння і навичок.

Ходьба, біг, стрибки, катання на лижах, гра на роялі, користування ложкою, виделкою, ножем, письмо – все це навички, в основі яких лежить утворення динамічних стереотипів у корі великого мозку

Утворення динамічного стереотипу лежить в основі режиму дня кожної людини. Стереотипи зберігаються багато років і становлять основу поведінки людини. Стереотипи дуже важко піддаються переробці. Згадайте, як важко перевчити дитину якщо вона навчилася неправильно тримати ручку при письмі, неправильно сидіти за столом, партою тощо. Труднощі переробки стереотипів змушують звертати особливу увагу на правильність прийомів виховання і навчання дітей з перших років життя.

7