Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Re_(Net_temy)_files / Тема 7.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
107.52 Кб
Скачать

2. Психолого-педагогічна характеристика дитини із заїканням

Аналізуються спільний розвиток дитини, особливості діяльності.

Відомості дитяти про себе, розуміння споріднених зв'язків, круг уявлень про оточуючий світ, їх точність.

Характеристика працездатності і особливостей засвоєння знань (посидючість, відношення до занять; сумлінно чи ні виконує завдання логопеда і вихователя, займається з цікавістю, без інтересу, не бажає займатися; чи справляється з програмовим матеріалом для даної вікової групи за всіма розділами «Програми виховання в дитячому садку» (чи спостерігаються труднощі на музично-ритмічних заняттях, на заняттях з розвитку мовлення, розвитку елементарних математичних уявлень, образотворчої діяльності і конструювання, в чому вони виявляються).

Характер трудової та ігрової діяльності (дружить в групі, сумлінно виконує свої обов'язки, чергує неохоче, ледачий, забуває про обов'язки чергового); улюблені ігри (творчо організовує гру, стереотипно маніпулює предметом), улюблені іграшки (адекватність використання іграшок, довго грає однією іграшкою, дбайливо відноситься до іграшок, іграшки швидко набридають, часто ламає їх, виявляє цікавість тільки до нових); супроводжує гри мовленням (чи виявляється при цьому заїкання), грає мовчки.

Звертається увага також на:

— підвищену збудливість, або, навпаки, загальмованість, стомлюваність, виснажуваність.

— особливості розвитку особистості й емоційно-вольової сфери (настрій дитини: стійкий, нестійкий, легко змінюється від несуттєвих причин; переважає пригнічений або добрий, радісний настрій; вольові особливості: целеспрямованість, самостійність, ініціативність, рішучість, наполегливість, слабкість вольового напруження та ін.).

Реакція на зауваження і похвалу; чинники, які сприяють зміні емоційного стану.

Характерологічні особливості дитини(спокійний, неспокійний; легко вступає в контакт зі всіма, в незнайомій обстановці бентежиться; конфліктний: задиристий, нападає на товаришів, віднімає іграшки; добрий, ласкавий; акуратний, неохайний та ін.).

Стан психічних функцій:

  • особливості сприйняття (сприйняття кольору, форми, просторових відношень, спостережливість дитини);

  • характеристика уваги (стійкість, переключення, розподіл, неуважність та ін.);

  • особливості пам'яті: швидкість і об'єм запам’ятовування, точність відтворення;

  • особливості мислення (рівень розвитку логічного мислення: уміння виділяти суттєве в сюжетній картинці, тексті, при визначенні понять; при порівнянні, при класифікації предметів; розуміння сенсу загадок, прислів'їв; осмислення причинно-наслідкових стосунків та ін.).

Для молодших класів, що вчаться, обов'язково враховується успішність, перевага тих або інших предметів, взаємини з педагогами, характер відповідей на уроках.

Психолого-педагогічна характеристика підлітка і дорослого складається за участю психолога або психіатра. Це пов'язано з тим, що хронічне протікання заїкання істотно зміняє умови формування особистості.

Г. Стан загальної моторики і дрібних рухів пальців рук, мімічної і артикуляційної моторики

Процедура обстеження загальних довільних рухів у дітей дошкільного віку

Соседние файлы в папке Re_(Net_temy)_files