Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
literatura_TMFV_dlya_studentiv / 757718_9FEDD_denisenko_n_f_aksonova_o_p_cherez_ruh_do_zdorov_ya.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
550.91 Кб
Скачать

Фітотерапія

Фітотерапія - це давній спосіб лікування травами. Інтерес до фітотерапії в останні роки зріс. Іноді необгрунтоване застосу­вання хіміотерапевтичних препаратів призводить до розвитку ускладнень в організмі дитини.

У багатьох випадках тільки фітотерапія може дати позитивний ефект. Лі­карські рослини мають здатність виводити токсичні речовини, вони можуть підвищувати антитоксичну функцію печінки, стабілізують мембрани клітин шлунково-кишкового тракту.

Конференція з проблем лікарських ресурсів та їх використання, яка від­булася в 1994 р. вКриму, визначила роль лікарських рослин для дихальних шляхів.

На початкових стадіях захворювання рослинні препарати можуть стати провідними засобами лікування. Це пов'язано з більш м'якою їх дією та ма­лою токсичністю.

У розпал захворювання вони важливі для підтримки захисних сил ор­ганізму, посилення ефекту основних (захисних) лікарських засобів, змен­шення їх побічної дії.

Вони відіграють значну роль на етапі реабілітації як підтримуюча тера­пія, особливо при хронічних захворюваннях.

Лікарською сировиною можуть бути всі частини рослини. У навчальних закладах лікарські рослини можна застосовувати у формі водних екстрактів. Настої готують гарячим способом. Рослинну сировину заливають окропом і кип'ятять від 10до 30 хв, потім повільно охолоджують. Фітотерапію засто­совують після фізкультурних занять.

Захворювання органів дихання у дітей посідають перше місце. Деякі діти в середньому 2-3рази на рік переносять респіраторні інфекції. Загаль­ний імунобіологічний захист організму дітей знижується. У зв'язку з цим фітотерапія особливо важлива.

Рослини, які можна використовувати в умовах навчального закладу: Мати-й-мачуха. Використовують листя і квіткові кошики. Дія: рослина має протизапальну, потогінну, відхаркувальну властивість.

Сосна звичайна. Використовують бруньки, хвою молодих гілок, пилок, живицю. Дія: відхаркувальний і антисептичний засіб при застудних захво­рюваннях.

Чабрець. Використовують гілочки із квітами. Дія: трава чабрецю має заспокійливу, протиглистяну властивість.

58

Липа серцевидна. Використовують суцвіття з приквітниками (липовий цвіт). Дія: має потогінну, жарознижувальну, протизапальну властивість. Також використовують лікарські збори.

Додаток 9 МУЗИКОТЕРАПІЯ

Накопичений досвід оздоровлення музикою повільно, однак впевнено, торує собі шлях до сучасного корекційно-освітнього процесу, в лікувальній педагогіці та в медицині.

Звук викликає в людині багатий спектр емоцій. Слухаючи не лише му­зику, але й спів птахів, шелест листя на деревах, звуки дощу, хвиль, людина відчуває спокій та радість. Це відбувається тому, що звук фізіологічно най­більш відчувається організмом.

З давніх часів музику використовували у лікуванні. Ще Піфагор і Ари­стотельвідзначили її лікувальну дію для душі й тіла. Авіцена називав му­зику найсильнішим засобом профілактики нервово-психічних розладів. Медиками встановлено, що позитивне емоційне збудження під час звучан­ня приємних мелодій підвищує тонус головного мозку, поліпшує обмін ре­човин, стимулює дихання, кровообіг. Приємні емоції, які викликає музика, поліпшують настрій, активізують уважність, підвищують працездатність.

Музикотерапія - це ліки, які слухають. Музична терапія надає вели­кий простір щодо прояву творчих здібностей дитини. Досвід доводить, що під час занять, які насичені емоційно привабливими творчими контак­тами,у замкнутих дітей поліпшується комунікабельність, формуються на­вички спілкування. У дітей сором'язливих з'являється впевненість у собі, підвищується самооцінка. Агресивні, егоцентричні діти привчаються стри­мувати імпульсивні прояви, зважають на інтерес оточуючих.

Велике значення має тембр звучання музики. Саме він впливає на сприйняття. Гучний звук барабана дозволяє реалізувати дитині накопиче­ну в ній енергію, агресію. Мелодійний звук дзвоника заспокоює, вносить у самопочуття елемент гармонізації. Тактильну сенсорикуактивізують струнні інструменти. Духові інструменти стимулюють дихання, спів, го­лос, а також -розвивають дрібну моторику рук. Фортепіано мас безліч звукових можливостей: великий регістровий діапазон, можливість одно­часного звучання декількох звуків та ін.

Однак, найтепліший і найприємніший 'інструмент"- голос. Спів пісень дає можливість створення комфортно-емоційного простору, який сприяє спілкуванню.

59

Звісно, лікують і оздоровлюють не лише тембр, але і спеціально підібрані та упорядковані звуки. Спеціально підібрані мелодії усувають гнів, досаду, поліпшують настрій. Наприкінці XIX сторіччя І. Тарханов довів своїм до­слідженням, що мелодії, які приносять людині радощі, позитивно вплива­ють на організм:

  • заспокоюють пульс, збільшують силу серцевих скорочень;

  • сприяють розширенню судин, нормалізують артеріальний тиск;

  • стимулюють травлення, покращують апетит.

Музика, яка дратує людину, діє навпаки. Вчені помітили, що музика діє вибірково -залежно від характеру твору, від інструмента, на якому його виконують. Наприклад, гра на кларнеті впливає переважно на кровообіг. Скрипка та фортепіано заспокоюють нервову систему, а флейта розслаблює

людину. . „

Найбільше музика впливає на нервово-психічний стан дітей. Вона знімає меланхолію, апатію, агресію тощо. Музика може полегшити сум і підвищити почуття радості; може викликати приплив енергії або допомогти заснути.

Звісно, дуже голосна музика з акцентом звучання ударних інструментів є шкідливою не лише для слуху, але й для нервової системи. Такі звуки пригні­чують нервову систему, збільшують вміст адреналіну у крові, що може викли­кати стрес. А музика Баха, Моцарта, Бетховена - антистресовий засіб.

У розвинутих країнах (Японія, Німеччина, Данія, Швеція) музикотерапія посіла гідне місце. Створені наукові товариства музичних терапевтів, го­тують фахівців такого профілю. Лікарі університетської клініки Мюнхена успішно використовують музикотерапію у лікуванні дитячого церебрально­го паралічу. До звичайного лікування лікарі додають слухання творів Бет­ховена і Моцарта, тому що добрий настрій, позитивний фон допомагають усунути виразку шлунка.

В Японії музикотерапію широко використовують для нормалізації фізичного і психічного станів людини на підприємстві, в школі, у ВНЗ. Стала музика також одним з елементів акушерства. Вагітні жінки за по­радою лікарів надають можливість своєму малюку слухати певні мелодії. Встановлено, що під час використання музикотерапії кількість ускладнень під час пологів зменшується, а малюки з'являються на світ здоровішими і спокійнішими. У шведських містечках у палатах для пологів часто звучить концерт Моцарта,а вчені вважають, що цій музиці акушери зобов'язані незвичайно низьким показником дитячої смертності.

У нашій країні до недавніх часів лікувальні можливості звуків медиками практично не використовувалися й не вивчалися. Учений А. Гуськов провів дослідження, які показали: якщо працездатність нирок знижується майже на 1/3, за допомогою звукової стимуляції, з опорою на резервні можливості людини, можна практично відновити їх діяльність. Ефект при цьому стійкий,

відновлена функція утримувалася роками. Пізніше музикотерапія прекрасно виявила себе у лікуванні шлунково-кишкових хвороб, печінкових патологій.

Спеціальні дослідження довели, що найбільший збуджувальний вплив притаманний музиці Вагнера,оперетам Оффенбаха, "Болеро" Равеля,"Вес­на священная" Стравінського. Ці твори найефективніші в роботі з кволими, апатичними дітьми.