Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
literatura_TMFV_dlya_studentiv / 757718_9FEDD_denisenko_n_f_aksonova_o_p_cherez_ruh_do_zdorov_ya.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
550.91 Кб
Скачать

Різноколірні м'ячі

Мета: навчити дітей групувати предмети за кольором та окремими кольоровими деталями, допомагаючи один одному на основі порівняння предметів.

Ігрове завдання. Дібрати м'ячі для ляльок.

Правила гри. Порівнювати колір м'ячів з кольором лялькового вбрання, порівнювати кольори м'ячів.

73

Матеріал. Ляльки (іграшки-тваринки) у вбранні основних кольорів; різ­ноколірні картонні м'ячі; оздоблення для лялькового вбрання.

Хід гри

На кожному столі на підносі картонні різноколірні м'ячі, ляльки чи іграшки-тваринки. Покажіть дітям, як підстрибує гумовий м'яч і загадайте загадки про м'яч. Потім запропонуйте дітям визначити колір м'яча.

Діти називають кольори своїх м'ячів, порівнюють їх з кольором м'яча вихователя. Далі потрібно дібрати м'ячі для іграшок, орієнтуючись на колір їхнього вбрання. Доцільно поміняти ляльок чи іграшки-тваринки місцями і знову попросити дітей дібрати для них м'ячі.

Можна поєднати дітей в пари чи групи за кольором вбрання ляльок і дати їм завдання разом дібрати м'ячі.

Завдання можна ускладнити: прикріпити до вбрання ляльок оздоблення і попросити дібрати м'ячі, орієнтуючись на колір останнього.

Підбери до свого кольору

Мета: закріпити вміння розрізняти кольори, називати їх, швидко зна­ходити потрібний предмет серед інших; виховувати взаємодопомогу, взаємовиручку.

Ігрове завдання. Дібрати предмети за кольором.

Правила гри. Діяти за сигналом. Допомагати товаришу, якщо в нього ви­никають труднощі.

Матеріал. Різноманітні предмети чи картинки певного кольору. Кольо­рові медальйони для дітей.

Хід гри

Діти вдягають кольорові медальйони. Кожен називає свій колір і кольори інших. Заздалегідь у різних місцях кімнати треба розмістити іграшки різного кольору. За сигналом одні діти по черзі знаходять предмет вказаного кольору, а інші перевіряють правильність їх вибору.

Потім кожна дитина повинна знайти іграшки кольору свого медальйо­на. Діти з іграшками одного кольору утворюють "жовту низку намиста", "зелену гусінь", "червону гірлянду". Це супроводжується музикою, співом, танцями. Можна взяти декілька м'ячів чи повітряних кульок. Піднімаючи по черзі один із них, попросіть дітей, у котрих медальйони такого самого кольору, підійти до вас.

Якщо в групі багато м'ячів чи кульок, їх можна розсипати по підлозі. Діти за сигналом повинні швидко знайти іграшку свого кольору. Під час гри дітям доцільно запропонувати два-трирази обмінятися медальйонами. Можна в ігровій кімнаті поставити автомобілі різного кольору і попросити дітей, знайшовши свій колір, вирушити у подорож.

Кольорові килимки

Мета: навчити дітей створювати гармонійні поєднання кольорів. Ігрове завдання. Створити килимок чи китичку для улюбленої іграшки. Правіша гри. Цікавитись, чи подобається ляльці (іншій іграшці) кили­мок, китичка.

Матеріал. Домоткані смугасті килимки чи маленькі килимки, зроблені спеціально для ляльок. Смужки з різноколірного паперу, клей, пензлики, квад­ратні аркуші - основи для килимків (для полегшення завдання на них можна олівцем намалювати горизонтальні чи вертикальні лінії), гумові шнурівки, питки.

Хід гри

Покажіть дітям, як ляльки користуються килимками: уважно розгляда­ють їх, радіють гармонійним поєднанням кольорів, а інші іграшкові персо­нажі граються з яскравими китичками. Скажіть, що килимків та китичок мало, а всі ляльки хочуть гратись і просять дітей допомогти їм.

Покажіть дітям, як треба добирати смужки, щоб створити гармонійні поєднання кольорів. Смужки наклеюють на листки-основи. З готових ки­лимків можна скласти більший килим. Іграшкові персонажі милуються ним, дякують дітям. Килимки можна використати для ігор з площинними та об'ємними ляльками.

Варіант. Діти самостійно добирають смужки і викладають їх рядком, розглядаючи поєднання кольорів. Щоб домогтися гармонійного поєднання, їм, за порадою вихователя, можливо, доведеться декілька разів міняти смужки.

Збери букет

Мета: розвивати вміння добирати поєднання квітів, вчити дітей допо­магати один одному.

Ігрове завдання. Скласти букет.

Правіша гри. Дібрати пелюстки: спочатку за кольором, далі за кольором і ((юрмою.

Матеріал. Квіти з однотонного паперу семи кольорів, закріплені на дро­тиках чи поличках. Зелена панель від мозаїк чи картонний планшет з отвора­ми для закріплення квітів. Пелюстки основних кольорів, різних за формою і розміри пелюсток такі, щоб дитина могла вільно тримати їх пальцями). Вазочка для квітів. Веселка з паперу.

Хід гри Розпочніть гру з вірша: