Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
literatura_TMFV_dlya_studentiv / 757718_9FEDD_denisenko_n_f_aksonova_o_p_cherez_ruh_do_zdorov_ya.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
550.91 Кб
Скачать

Гімнастика пробудження

Після сну рухливість суглобів обмежена. Дуже корисно зробити в ліжку кілька елементарних вправ, що відновлюють рухливість суглобів. Гімнас­тика пробудження триває не більше 5 хв, але поліпшує працездатність і настрій дітей.

Варіант А

  1. В. п. - лежачи на спині. Підняти випрямлені ноги на кілька сантиметрів над ліжком. Повільно відвести їх разом праворуч, ліворуч. Відпочити. Потім - підня­ти ноги та розвести у сторони. Відпочити. Виконати 5-7 разів.

  2. В. п. -таке саме. Підняти ноги якомога вище, закинути їх за голову, торкнутися бильця праворуч-ліворуч від голови. Повторити 5разів.

  3. В. п. -лежачи на спині, руки вздовж тулуба прямі, вверх. Тягнутися одночасно правою рукою, лівою ногою, не піднімаючи їх. Відпочити. Повто­рити те саме для іншої руки і ноги. Кожну вправу виконувати по 5-7 с

  4. В. п. — лежачи на животі, спираючись руками. Зігнути ноги у колінах, випрямити руки, підняти тулуб, прогнутися, потилицею тягнутися до п'ят. Повторити 3-5разів.

Варіант Б

  1. В. п. -лежачи на спині. Обертання ступнів у різних площинах. По­вторити 10-12разів.

  2. В. п. -лежачи настійні. Стискування та випрямляння пальців рук і ніг одночасно. Виконати 10-12разів.

  3. В. п. -лежачи на спині. Позмінне і одночасне піднімання рук і ніг. Повторити 5-8разів.

  4. В. п. -таке саме. Потягування, якнайбільше прогнутися. Повторити 2-3рази.

  5. В. п. -лежачи на животі. Потягування. Повторити 2-3рази.

  6. В. п. -сидячи на ліжку. Повільне обертання голови в різних площи­нах. Виконати 8-10разів.

  7. В. п. -сидячи на ліжку. Нахили тулуба праворуч, ліворуч, вперед. Ви­конати 6-8разів.

Корекція плоскостопості

Комплекс загальнорозвивальних вправ у русі

(з використанням автопокришок)

У дітей із послабленим здоров'ям, які часто хворіють, у яких зни­жена сила м'язів ніг, тулуба, зайва маса тіла, виникає плоскостопість. Плоскостопість - це деформація стопи, яка виглядає як сплющення її зводів. Розрізняють 5 видів плоскої стопи: уроджений, рахітичний, паралітичний, травматичний, статичний.

Для попередження плоскостопості необхідно зміцнювати м'язи, які підтримують склепіння стоп. Це завдяки виконанню загальнорозвивальних і спеціальних вправ, які не лише компенсують дефекти ступнів, але й кори­гують їх конфігурацію, підвищують функціональні можливості організму.

Профілактичні вправи, які зміцнюють стопи, необхідно включати у ранкову гімнастику, фізкультурні заняття, прогулянки, рухливі ігри тощо. Головне призначення коригувальних вправ -активна пронація стогін (по­ложення стопи на зовнішній стороні), зміцнення усього м'язового апарату стопи та гомілки.

Для зміцнення здоров'я і попередження плоскостопості також необхідно загартовувати дітей, гуляти з ними на свіжому повітрі (у лісі, парку), бігати, стрибати, плавати, кататися на велосипеді тощо. У теплу пору року - ходити босоніж, гратись у рухливі ігри, кататися на роликах тощо.

Комплекс вправ для попередження плоскостопості

(Добирати до 5 вправ на одне заняття. Кожну вправу виконувати 10 -12 разів (до 1 хв). Домагатися якісного виконання вправ.)

  1. Різновиди ходьби: па носках, на зовнішньому склепінні стопи, на п'ятках, з підігнутими пальцями ніг, з піднятими пальцями ніг.

  2. Стоячи, за допомогою згинання пальців ніг; просуватися по підлозі уперед, назад ("гусениця").

  3. Стоячи або сидячи, спробувати пальцями ніг підняти з підлоги хусточ­ку, олівець, зіжмаканий папірець тощо.

  4. Ходьба по предметах: палиці, камінцях, маленьких м'ячиках, ребристій дошці та ін.

  5. Сидячи, за допомогою пальців ніг знятті шкарпетку, а потім -спробу­вати її одягти.

  6. Сидячи, крутити ступнями обох ніг праворуч, ліворуч, уперед, кожен раз - до упору пальцями ніг на підлоту.

7.Сидячи, спробувати "постукати" пальцями ніг по підлозі ("гра на піаніно").

36

Організації/ний момент: автопокришки покладено на підлогу, двома-трьома рядами. Відстань між ними - 1-3кроки. Діти -в колонах по одному. Для більш підготовлених дітей -більша кількість автопокришок. Увагу при­діляють поставі дітей! Вправу виконують за сигналом. Після сигналу про завершення завдання дитина закінчує вправу та стає замикаючим у колоні.

Різновиди ходьби: на носках, руки за спиною, тримаючись за лікті; "змійкою"(лицем та спиною за напрямком руху); по ободах покришок; по бокових ободах покришок; переступаючи ободи, високо піднімаючи коліна.

Різновиді/ бігу та стрибків: оббігання покришок; перестрибування покри­шок різними способами; зістрибування двома ногами до центру покришок - ви­стрибування на ободи; пробігання по ободах.

Можна об'єднати дітей у команди (по 2-4особи). Кожна команда шикується біля першої покришки. Оголосити конкурс щодо виконання комплексу вправ. Після виконання кожної вправи ліпшій команді вида­ють кольорову стрічку. Оцінюють якість, зваженість у роботі, уважність, старанність тощо. Перемагає команда, гравці якої отримали найбільшу кількість стрічок.

Комплекс загальнорозвивальних вправ на місці

(з використанням автопокришок)

  1. В. п. -сидячи на підлозі, ноги нарізно, ступні -в ободі, руки догори. Нахили в сторони, вперед, назад.

  2. В. п. - упор сидячи позаду, ноги ступнями на ободах. 1- упор сидячи позаду зігнувшись, 2 -в. п.

  3. В. п. -упор лежачи, руки на ободах (ноги -на ободах). 1 -упор лежа­чи зігнувшись, 2- упор лежачи прогнувшись.

  4. В. п. - таке саме. Згинання-розгинання рук.

  5. В. п. -сидячи, ноги до середини покришок, руки вперед (перед грудь­ми, за головою). Опускання-піднімання тулуба, торкаючись руками колій.

  6. В. п. -лежачи на грудях, ноги ступнями під покришкою, руки догори (за спиною, тримаючись за лікті). Прогинання тулуба догори. Звертати увагу на амплітуду рухів.

  7. В. п. -стоячи па ободах покришок, обличчям до центру, руки на плечі партнерам. Ходьба по ободах покришок: напрямок змінюється за різними, обумовленими сигналами. Оцінюють уважність дітей та вміння утримувати рівновагу.

37

Диференційовані заедания:

  • під час виконання вправи лічить дитина;

  • дитина пояснює вправу та лічить під час виконання;

  • педагог (дитина) називає частину тулуба або обумовлює фізичну якість, а інші - виконують певну вправу (щодо розвитку м'язів певної частини тулуба чи певної якості).

Додаток 2 РИТМІЧНА ГІМНАСТИКА

Ритмічна гімнастика за своєю руховою структурою проста та доступна для дітей. До неї входять загальнорозвивальнівправи, біг, стрибки, елементи танців. Однак їх виконання здійснюється у прискореному темпі та емоційно. Кожен комплекс ритмічної гімнастики складається з підготовчої, основної та заключної частин. Підготовча частина забезпечує розігрівання організму, підготовку його до основного фізичного навантаження. Вправи цієї частини виконуються з невеликою амплітудою.

В основній частині передбачені вправи для м'язів шиї, рук, плечового поясу, тулуба і ніг. Добирають їх з таким розрахунком, щоб рівномірно на­вантажити всі частини тіла.

Спочатку всі вправи виконують в положенні стоячи. Потім - біг і серія різноманітних стрибків. Добре використовувати танцювальні рухи. Головне, щоб інтенсивність рухів цієї частини була вищою від підготовчої.

Після двох-трьох дихальних вправ, які дозволяють відновити сили, ос­новну частину комплексу продовжують в положенні сидячи і лежачи па підлозі. Такі положення дуже зручні для виконання вправ щодо зміцнення м'язів живота, ніг, тулуба, рук. При цьому зменшується вертикальне наван­таження на хребет і верхній плечовий пояс.

Кожен комплекс закінчують вправами на дихання і розслаблення, що їх виконують у повільному темпі (заключна частина).

Під час гімнастики необхідно весь час нагадувати дітям про поставу і дихання.

Заняття обов'язково супроводжують музикою.

Завдання:

  1. Вдосконалювати рухові навички дітей.

  2. Виробляти вміння володіти тілом, зміцнювати м'язи.

  3. Вдосконалювати роботу органів дихання і кровообігу.

  4. Навчити дітей рухатись в темпі й ритмі музики.

Комплекс вправ ритмічної гімнастики

  1. В. п. -о. с, руки на поясі. Почергове піднімання на носок правої (лі­вої) ноги, згинаючи при цьому коліно.

  2. В. п. -таке саме. Праву руку -вперед, долонею назовні; ліву руку -в сторон)',ліву ногу ліворуч на носок. В. п. Те саме, з іншої руки і ноги.

  3. В. п. -такс саме. 1 -поворот праворуч. 2-3 -закидання гомілок. 4 -в. п. 5-8 -поворот ліворуч, стрибки з виносом прямих ніг уперед.

  4. В. п. -ноги нарізно, руки на поясі. 1-2 -випад праворуч, руки вгору. 3-4 -в. п. 5-8 -те саме, ліворуч.

  5. В. п. - таке саме. 1 -2 - випад правою ногою вперед, руки вперед. 3-4 - в. п. 5-8 -те саме з лівої ноги.

  6. В. ті. -сидячи па підлозі. Пересування уперед-назад (на сідницях) на 4такти.

  7. В. п. - упор сидячи позаду. "Велосипед" ногами (15с).

  8. В. п. - сидячи ноги нарізно, руки за голову. ! -нахил до правої ноги, руки уперед. 2 -в. п. З -нахил до лівої ноги, руки уперед. 4 -в. п (повторити 6разів).

  9. В. п. -о. с, руки біля грудей у замок. Стрибки, коліном правої (лівої) ноги почергово торкатися кистей рук (14-16разів).

  1. В. п. -о. с. 1-2 -приставні кроки праворуч. 3-4 -напівприсід, спле­скування у долоні. 5-8-те саме, ліворуч (6разів).

  2. В. п. - о. сБіг на місці з різними махами ногами (20с).

  3. Ходьба на місці з поєднанням рухів руками і дихальними вправами

на подовжений видих.

Додаток З