Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
literatura_TMFV_dlya_studentiv / 757718_9FEDD_denisenko_n_f_aksonova_o_p_cherez_ruh_do_zdorov_ya.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
550.91 Кб
Скачать

Пальчикова гімнастика

Серед різноманітних рухливо-оздоровчих технологій, що їх впроваджу­ють на фізкультурних заняттях, особливе місце належить тим, які пов'язані і розвитком дрібної моторики руки. Ці технології мають важливе значення для загального фізичного і психічного розвитку дитини упродовж усього дошкільного віку.

Рівень сформованості дрібної моторики в багатьох випадках визначає успішність засвоєння мистецьких, музично-виконавчих, конструктивних і трудових умінь, оволодіння рідною мовою, розвиток початкових навичок письма тощо.

Проте цей розвивальний потенціал може бути реалізований тільки в тому випадку, коли рухи рук дитини будуть мати усвідомлений характер, стануть своєрідним знаряддям дитячої уяви. За твердженням великого німецького мислителя І. Канта, рука є головним мозком, який нібито вийшов на поверх­ню. Продовжуючи аналогію руки з мозком, можна сказати, що саме дрібні м'язи руки подібні вищим відділам кори мозку, які забезпечують роботу гумки і функції мовлення.

На заняттях з фізичного виховання потрібно намагатися, щоб діти не тільки створювали і відтворювали шляхом рухів власних рук ті чи інші образи, але й емоційно вживалися в них, більше того, входили в цілісний пси­хосоматичний стан, який задається образом, прислухалися до своїх тілесних відчуттів.

Для початку необхідно запропонувати дітям, починаючи з п'ятого року життя, ряд найпростіших вправ, завдань та ігор ("Пальчики вітаються", "Сло­неня", "Коріння дерев"), для дітей старшого дошкільного віку - більш складні вправи ("Зустріч друзів", "Дотик", "Угадай, що намальовано" тощо). Ці впра­ви вимагають від дитини мінімальної фантазії і усвідомленості під час побу­дови відповідних рухів. їх можна використовувати не тільки на фізкультурних заняттях, але й практично на всіх інших.

Вправи пальчикової гімнастики

Робота над гнучкістю та силою кистей рук впливає рефлекторно на всі внутрішні органи. На думку Л. Гри мака, регулярна розминка великого пальця підвищує функціональну діяльність головного мозку, тонізує весь організм. Подібний вплив вказівного пальця - він зміцнює шлунок, середній - кишечник, безіменний - печінку, мізинець - серце.

65

Проба щодо визначення фізичного розвитку організму

Руки вперед, зігнути кисть у лучезап’ястному суглобі вгору, потім -униз. Кут між кистями та передпліччями вказує на рівень гнучкості та фізичною роз­витку. Так, прямий кут вказує на відмінний рівень показників; кут 90°-120° - не­достатній рівень гнучкості та фізичного розвитку; кут більше 120° -слабкий рівень показників.

Маніпуляції щодо підвищення вищезазначених показників

Варіант А

  1. Згинання кистей рук уперед -назад -довести до 10разів.

  2. Згинання пальців кистей рук. Витягнути руки уперед, пальці прямі. Підняти кисті догори, прогнути пальці. Утримати таке положення 3с, потім стиснути пальці у кулак. Так повторити 5-7разів.

  3. Вправа "'Буфер". Підняти долоні рук, пальці нарізно, скласти їх разом па рівні грудей. Затримуючи дихання, з силою натиснути одну на одну долоні таким чином, щоб вони прогнулися. Так утримувати положення 3-5 с Потім, видихаючи повітря, розслабити кисті рук. Повторити цю вправу 3-5разів.

Варіант Б

Ці вправи сприяють поліпшенню пам'яті. Кожен елемент виконувати до 20разів для пальців правої та лівої рук.

  1. Скласти разом великий та вказівний пальці кінчиками, із зусиллям натиснути один на одного.

  2. Так само -для великого та середнього пальців.

  3. Так само -для великого та безіменного пальців.

  4. Так само — для великого пальця та мізинця.

  5. Кінчиком великого пальця із силою надавити на основи всіх пальців по черзі.

Варіант В

Кожен рух повторюють швидко. Під час зміни рук -видих через рот. Ці вправи сприяють підвищенню уважності.

  1. Кінчики витягнутих разом пальців правої руки підводять до основи мізинця лівої руки з легко стиснутим кулаком.

  2. Одразу стискують пальці правої руки, витягують пальці лівої руки та підводять кінчики середнього та безіменного пальців до основи мізинця правої руки.

66

Варіант Г

Вправи сприяють зняттю втоми, психічної напруги. Активізують виро­блення адренокортикостероїдних гормонів щодо діяльності нирок.

  1. Підняти руки над головою; зчепити руки кінчиками пальців, права долоня -догори, ліва -донизу.

  2. Потягування одночасно обох рук праворуч, ліворуч - до 5 с

  3. Не припиняючи потягування (2),водночас робити нахили праворуч, ліворуч (у бік потягування) -по 3рази у кожен бік.

Варіант Ґ

Вправи сприяють накопиченню енергії, підвищенню рівня працездат­ності, активізації кровообігу. (Дозування вправ: 6-8с.)

  1. Стоячи, руки за головою зчеплені вказівними пальцями. Прогнутися, лікті відвести назад.

  2. Ноги поставити нарізно, носки розвести. На видиху повільно присісти, згинаючи коліна максимально. При цьому із зусиллям розтягнути пальці в боки. Положення утримувати до 5 с

  3. Повільно вийти до в. п. (1).Вдихнути, опустити руки.

Варіант Д. Вправи з горіхами

Ці вправи сприяють усуненню нервового роздратування, попереджують в і ому мозку. (Дозування вправ: 10-15с.)

  1. Кругові рухи горіхом між долонями, притискуючи їх із зусиллям.

  2. Кругові рухи по внутрішньому боці кисті, притискуючи горіх іншою рукою (долонею).

  3. Кругові рухи двома горіхами, водночас тримаючи їх у кожній руці ок­ремо: у правій -за годинниковою, у лівій -проти годинникової стрілки.

Додаток 12 ІЗ СИСТЕМИ "ХАТХА-ЙОГА"

Ці комплекси вправ лише для спеціалізованих дошкільних закладів

Вправи йоги -це профілактика застудних захворювань, сколіозу, астми, порушень діяльності внутрішніх органів. Вони не лише сприяють фізичному зміцненню організму людини, але й оздоровлюють її психіку. Діти стають добрішими, спокійними, зосередженими. У них з'являється впевненість своїх силах. Вправи, які укладені на засадах давніх оздоровчих систем, сприяють регуляції дихальної системи та розвитку інших функцій організму,

67

а також -створюють реабілітаційний вплив на центральну нервову систему, усувають втому.

Більшість вправ хатха-йогиє природними, фізіологічними рухами, які копіюють пози тварин, птахів, людей тощо.

Як засоби фізичного виховання рекомендуємо використання динамічних, статичних, дихальних вправ хатха-йоги,а також -вправ, які розроблені на засадах китайських оздоровчих систем, з яких можна укладати спеціальні комплекси, що створюють оздоровлювальний вплив на організм дитини.

Якщо до структури заняття включені елементи хатха-йоги, тоця части­на будується за певним планом, як-от:

  1. Вступна медитація (від лат. meditatiо -зосередженість).

  2. Ігри хатха-йоги з елементами китайської оздоровіповальної гімнастики.

  3. Релаксація.

Ігри-медитації доцільно виконувати під музичний супровід. Наприклад, "Квіти", "Сонечко", "Життя моря". Діти стають у коло, тягнуться руками угору (до сонечка). Сонечко дарує кожній дитині сонячного зайчика, який переміщується до серця малюка. Потім діти з грудей посилають зайчика (со­нячне сяйво) у Всесвіт.

Друга частина складається із різних дихальних вправ з використанням уявлень про різні явища природи. Використовують спокійний музичний супровід.

Такі вправи сприяють розвитку рухливості суглобів, гнучкості хребта, тренують м'язову та серцево-судинну системи. Це реалізується за допомо­гою різних рухів: колові рухи у різних суглобах у поєднанні з розслаблен­ням і напруженням м'язів, нахилами, обертами, стрибками, перекидами, присіданнями, бігом. Вправи можуть імітувати політ комах, птахів, рухи тва­рин тощо. У подальшому діти відпрацьовують здатність щодо концентрації почуттів у частину тіла, яка працює. Це посилює профілактичний ефект вправ. Наприклад, вправа "Стрибки жаби", "Поза кішки", "Равлик" тощо.

Завершити комплекс можна одним із видів розслаблення в ігровій фо­рмі, запропонувавши дітям полежати на спині, на боці, па животі (як кішка, черепаха, крокодил тощо).

Упродовж заняття використовують музичний супровід. Музичний фон па початку заняття налаштовує дітей на роботу: під час розминки жвава музика полегшує виконання вправ. Під час релаксації спокійна мелодія допомагає зняти напруження. Музика може супроводжувати також ігри-медитації.

68

Йога для здоров'я

Асани йоги поліпшують поставу, коригують деформацію хребта. Вправи виконують 6-8разів.

1. В. п. - ноги нарізно, руки на поясі. Нахил праворуч-уперед, правою ру­кою торкнутися правої стопи, ліву руку витягти догори. Дивитися на до­лоню лівої руки (див. мал. 1). Повто­рити те саме в другий бік. Виконати по 6разів у кожен бік.

2. В. п. -таке саме. Нахили викону­вати до протилежної ноги. Вправи ро­бити на видиху (див. мал. 2).

  1. В. п. - випад правою (лівою) ногою з нахилом уперед, руки догори. Ви­прямити праву (ліву) ногу, витягнути її паралельно до підлоги, руками тяг­нутися уперед (див. мал. 3).

  2. В. п. - сидячи на п'ятах. Лягти спи­ною на підлогу, руки догори (за голо­ву або тримаючись за лікті). Коліна ніг не піднімати. Утримувати положення

(див. мал. 4).

  1. В. п. -лежачи на спині, опора п'ятками на гімнастичну лаву. Про­гинатися догори, руками схопитися за нижню опору лави. Утримувати поло­ження (див. мал. 5).

  2. В. п. - упор руками об підлогу зі­гнувши тулуб, п'яти спираються на підлогу. Нахил тулуба праворуч-ліво-руч. Не змінюючи в. п., утримати рівно­вагу (див. мал. 6).

мал. 7

  1. В. п. - сидячи нап'ятках, руки за спиною у "замок".Нахил уперед, ру­камиторкнутися підлоги. Вправу ви­конувати на видиху {див. мал. 7).

  2. В. п. - лежачи на грудях, руки за спиною, в "замок". Прогнутися дого­ри, руки догори (див. мал. 8).

мал. 8

9. В. п. - упор лежачи, носки ніг ви­тягнути. Прогнути тулуб, випрямляю­чи руки. Голову відхилити назад (див. мал. 9). Утримувати положення.

мал. 9

Комплекс коригувальних вправ для хребта із оздоровлювальної системи Поля Брега

Вправа 1

В. п. -упор стоячи зігнувшись, руки на ширині плечей, ноги нарізно (див. мол 1). Дивитися на стопи. 1 -прогнутися, стегнами -майже до під­логи, очі -догори (див. мал. 2). 2 - в. п.

мал. 1

мал. 2

Вправа 2

В. п. - таке саме. 1 -нахил тулуба праворуч, майже торкнутися підлоги, але -не впасти. 2 — в. п. З — нахил тулуба, ліворуч. 4 - в. п. Кут між стегном та тулубом зберігати.

Вправа З

В. п. -упор сидячи позаду зігнувшись (див. мал. 3). 1 -підняти тулуб до горизонтального положення (див. мал. 4). 2 - в. п.

мал. З

мал. 4

Вправа 4

мал. 5

В. п. -лежачи на спині, руки на поясі. 1 -зігнутися у групування (див. мал. 5),утримати положення до 3-5 с 2 -в. п.

Вправа 5

В. п. -таке саме, як у вправі 1.Пройти певну дистанцію, намагаючись не згинати коліна та лікті.

Додаток 13 КОЛЬОРОТЕРПІЯ

"Діти дуже люблять колір, -писав Ю. Томін. -Він дуже добре впливає па них, і тому колір можна використовувати у створенні умов життя дітей і тієї атмосфери, якою ми хочемо їх оточити".

Простір, в якому перебуває дитина, не тільки впливає на її настрій, але й па фізичний розвиток: допомагає орієнтуватися в тих чи інших обставинах, виховує самостійність у своїх діях.

До способів фізичного виховання дітей можна зарахувати і кольоротерапію, кольорове оформлення зали інтер'єру, спортивного інвентаря. Для того, щоб створити оптимальний кольоровий режим для кожного заняття, педагогу потрібно не так вже й багато -просто ігровий матеріал повинен бути різного кольору. Це важливо насамперед і тому, що кожна дитина має свій улюблений колір.

На заняттях за допомогою кольору та світла (різноколірні лампочки) можна вирішити завдання стабілізації фізіологічних функцій дітей. Напри­клад: якщо треба стабілізувати яку-небудь функцію (наприклад, дихання), то домінуючим буде блакитний колір та його відтінки. Якщо педагог ста­вить перед собою мету підвищити моторну діяльність, то освітлення в залі повинно бути жовтогарячим, або ж діти працюють з м'ячами, прапорцями, стрічками насиченого червоного кольору.

З наростанням або зниженням темпу активності функцій повинна змінюватися і кольорова гама. Наприклад: від слабших до сильніших (світло-блакитний - бла­китний - синій - фіолетовий) і навпаки (фіолетовий - синій - блакитний).

Під час рухової активності доцільно використовувати такі кольори у спортивному знарядді:

стрибки -жовтогарячий, червоний (теплий колір);

лазіння -темно-жовтий, золотистий;

ходьба по доріжках -жовтий, світло-жовтий;

повзання —ясно-блакитний,зелений,салатовий.