Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
literatura_TMFV_dlya_studentiv / 757718_9FEDD_denisenko_n_f_aksonova_o_p_cherez_ruh_do_zdorov_ya.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
550.91 Кб
Скачать

Дихальні вправи

Додаток 4

До занять добирати лише одну вправу. Кожну вправу робити до трьох разів. Опісля останнього разу -очищувальне дихання.

Очищувальне дихання. Зробити глибокий вдих. Затримати дихання (2-3с). Сильними поштовхами видихати повітря через губи, складені трубочкою, та надуваючи щоки.

Голосове дихання. Зробити глибокий вдих. Затримати дихання (2-3с). Широко розкривши рота, видихнути повітря зі звуком [ха]. Потім зробити очищувальне дихання.

Дихання, що оживлює нерви. Зробити глибокий вдих. Затримати ди­хання (2-3с). Напружити руки, повільно їх піднімати угору, стискуючи у ку­лак пальці. Повільно видихаючи повітря, опускати руки донизу, поступово розслабляючи їх. Потім зробити очищувальне дихання.

"Ковальські міхи". Сісти схрестити ноги, тулуб прямий, руки вільно на стегнах. Швидко вдихати і видихати через ніс до 10 разів. Потім — вдихнути та затримати дихання на 5-7 с Повільно видихнути. Закінчити очищувальним ди­ханням.

Профілактика захворювань. Дихальна гімнастика для шиїта горла

  1. "Коник". Процокати язиком. Спочатку -повільно, потім -швидше; тихо, потім -гучніше. 15-30 с

  2. "Ворона". Вигукнути "кар-р-р-р!" Зробити тс саме, але не розкриваю­чи рота; беззвучно, голосно. 6-8разів.

  3. "Кільце". Рухаючи кінчиком язика по піднебінню, просунути його якомога глибше. Навчитися робити це вільно, із закритим ротом. До 30 с

  4. "Ситий лев". Дотягнутися язиком до підборіддя. 6-8разів.

  5. "Навчитись позіхати". Голосно -беззвучно ("о-хо-хо"). При позі­ханні покращується кровообіг мозку. 5-6разів.

  6. "Трубочка". Губи скласти трубочкою, зробити колові рухи за та проти годинникової стрілки, дотягнутися до носа, до підборіддя. До 30 с

  7. "Мені смішно". Перед дзеркалом підморгуючи собі, усміхнутися, на­тискуючи на кінчик носа, та засміятися.

44 Масаж як ефективний метод оздоровлення дітей Загальний масаж

Масаж -це метод механічного впливу на оголене тіло люпини. У дітей масаж сприяє зміцненню дихальних м'язів, збільшенню рухливості ребер, покращенню лімфо- та кровообігу, підвищенню опірності організму.

Правильно і регулярно проведений масаж призводить до розширення капілярів, прискорює циркуляцію крові та сальних залоз. Масаж поліпшує обмін речовин, рухливість зв'язок та суглобів, зміцнює м'язи, швидко знімає втому і сприяє відновленню працездатності.

Під час масажу у м'язах виникає збудження, яке по нервових волокнах досягає кори головного мозку та має тонізуючий вплив на центральну не­рвову систему. Остання, в свою чергу, стимулює діяльність серця, легень, шлунку та інших органів.

Під час масажу застосовують такі прийоми: погладжування, розтирання (поверхове), розминання, легке постукування. Фізіологічна дія цих прийо­мів на організм різноманітна.

Погладжування сприяє розширенню судинного русла, покращенню цир­куляції крові, діє заспокійливо на центральну нервову систему, знімає больові відчуття, нормалізує дихання і діяльність серцево-судинної системи.

Розтирання здійснють так, як і погладжування, тільки при більшому натисненні руками. При цьому покращується живлення сухожилля, підви­щується скорочувальна здатність м'язів.

Розминання проводять короткими рухами пальців, але з більшим натис­ненням руками, ніж при розтиранні. Воно підвищує тонус і еластичність глибоко лежачих м'язів, покращує їх скорочувальну здатність.

Постукування здійснюють внутрішньою поверхнею пальців. В основ­ному воно діє на організм рефлекторно. При постукуванні знижується збуд­ливість периферичних нервів, покращується кровообіг, активізується діяль­ність внутрішніх органів.

Але. роблячи масаж, з дітьми потрібно гратися. Рекомендують включати в ігри елементи масажу. Наприклад: "Живі гірчичники", "Веселкові бриз­ки", "Ліпимо вправну та впевнену руку".

Дитині пропонують виконати роль скульптора. Ця вправа одночасно сприяє розвитку усвідомленої моторики дрібних м'язів руки, уявлення і ра­зом з тим активізує функції шкіри.

45

Інший приклад. Діти роблять масаж одне одному. Викопуючи такий ма­саж, діти обмінюються тактильними посланнями.

Масаж стає своєрідною формою спілкування, де кожний допік, кожний рух носить зміст адресованого звернення однієї дитини до іншої.

Через тактильний контакт дитина висловлює свій внутрішній стан, став­лення до товариша і розраховує отримати відповідь на своє звернення.