Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
literatura_TMFV_dlya_studentiv / 757718_9FEDD_denisenko_n_f_aksonova_o_p_cherez_ruh_do_zdorov_ya.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
550.91 Кб
Скачать

Пролісок

Я пролісок синенький І перший навесні Сказати вам раденький: "Кінець! Кінець зимі!"

З-під снігу мій листочок До сонця простягну, І ніжний мій дзвіночок Вітатиме весну.

К. Перелісна

Запитайте: "З чим можна порівняти луки (або осінній сад)?" Діти за­пропонують різні варіанти. Можна допомогти їм загадкою: "Яскраве коро­мисло над річкою повисло". (Веселка) На столах перед дітьми лежать таці з різноколірними пелюстками різної форми. Діти вибирають пелюстки, які їм сподобалися, називають їхній колір та знаходять квітку такого самого ко­льору. Із правильно дібраних квітів складають букет, який ставлять у вазу. Кожна дитина називає колір своєї квітки в букеті.

Варіант. Завдання ускладнюють: потрібно знайти квітку, відповідно до вибраних пелюсток і за кольором, і за формою.

Варіант. Діти добирають пелюстки одного кольору, об'єднуються в гру­пи за кольором пелюсток і викладають на столі квітку. Коли завдання вико­нано, діти уважно розглядають квіти. Правильно складену квітку вважають розквітлою. Той, хто впорався із завданням, може скласти букет. У неправиль­но складеній квітці діти разом міняють пелюстки й лише потім ставлять її в букет.

Варіант. !з складених квітів діти самостійно збирають три букети: вес­няний, літній, осінній.

Доцільно використовувати вірші про квіти.

Конвалії

Із зеленої сорочки, Що зіткав весною гай, Білі дивляться дзвіночки, Як зовуть їх -угадай? Це конвалії у гаї На галявині цвітуть.

І ніде, ніде немає

Кращих квіточок, мабуть.

В них так пахощів багато,

Цвіту свіжого, роси.

Хай ростуть, -не буду рвати, -

Шкода їхньої краси!

М. Познанська

***

У квітник побіля хати Збіглись півники чубаті, Через ті чубки, мабуть, їх і півниками звуть.

В. Лучук

Кольорове доміно

Мета: удосконалювати вміння розрізняти та називати основні кольори і а їх відтінки; навчити дітей добирати потрібний колір і впізнавати квіти за забарвленням їхніх пелюсток.

Ігрове завдання. Дібрати пару за кольором.

Правила гри. Взятися за руки за сигналом тим, у кого квіти однакового кольору.

Матеріал. Штучні квіти різного кольору (по дві для кожної дитини) на гумках.

Хід гри

Діти вибирають по дві квітки різного кольору. Запропонуйте їм допо­могти одне одному одягти гумки з квітами на зап'ястя або вище ліктя. При цьому діти повинні називати квітку та її забарвлення. Потім під музику або наспівуючи, вони піднімають руки, милуються квітами. Запропонуйте їм повторювати за вами рухи (поплескати в долоні, піднявши руки над голо­вою, покрутити зап'ястями, поплескати в долоні попереду і позаду тулуба тощо).

Походжаючи по кімнаті, пританцьовуючи, наспівуючи, діти демонстру­ють свої квіти і одночасно шукають тих, у кого квіти такого самого кольо­ру. За сигналом, про який ви заздалегідь домовитесь з дітьми, вони парами Перуться за руки так, щоб разом опинилися квіти однакового забарвлення (іноді для цього дітям доведеться перехрестити руки).

Варіант. За сигналом діти утворюють коло, з'єднуючи руки з квітами одного забарвлення. Потім всі піднімають з'єднані руки, Помилки виявля­ють і виправляють.

Варіант. Необхідно не тільки правильно подати одне одному руки в парі чи колі, але і, демонструючи, як виконано завдання, назвати квітку. Можна використовувати вірші, загадки про квіти.

Сімсот соколят на одній подушці сидять. (Соняшник і насіння)

Стоїть півень на току в червоному ковпаку. (Мак)

- Де ти, барвіночку, ріс, Мене вода холодила.

Що такий красний виріс? Йдіть, дівоньки, в долину,

- Ріс я в лісі при водиці, По червону калину, При студененькій водиці Наламаємо квіточок Мене вода підхопила, Та й обтичемо віночок.