Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НОВА DIPLOMKA.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
192.57 Кб
Скачать

Показники фізичної підготовленості молодших школярів на початку занять хортингом

Значення показників

Показники

динамометрія, кг

біг 30 м,

м/с

човниковий біг м, м/с

нахили вперед, см

8,5

6,9

12,1

7,5

S

0,54

0,93

0,94

0,24

Збільшення значень показників динамометрії та нахилу вперед статистично достовірно (р˂0,05). Змінення показників бігу на 30 м та човникового бігу показало тенденцію до покращення (р˃0,05).

Таблиця 3.5.

Показники фізичної підготовленості молодших школярів після трьох місяців занять хортингом

Значення показників

Показники

динамометрія, кг

біг 30 м,

м/с

човниковий біг м, м/с

нахили вперед, см

9,5

6,5

11,9

12,0

S

0,65

0,60

0,88

1, 73

Човниковий біг (4х9 м) застосовувався для оцінювання розвитку спритності. Молодший шкільний вік особливо сприятливий для розвитку цієї якості. Педагогічні впливи, спрямовані на розвиток спритності дають найбільший ефект, якщо систематично і цілеспрямовано застосовувати саме в цьому віці, який є ключовим для координаційно-рухового вдосконалення. Рівень розвитку спритності до початку і після експерименту показані на рис. 3.2.

Рисунок 3.2. Рівень розвитку спритності до початку і після експерименту

За нашими даними при першому аналізі показників човникового бігу найбільший відсоток учнів 36,8 % мали високий рівень, у 10,5 % хлопців відмічено рівень вище середнього, середній рівень – 31,5% і нижче середнього рівня – 21,5 %. Дітей з низьким рівнем розвитку спритності не було.

Після 3 місяців занять хортингом спостерігалось збільшення кількості учнів з високим рівнем розвитку спритності, а саме він збільшився до 42,1 % та рівнем вище середнього – 21,1%. Це відбулось за рахунок зниження кількості учнів з середнім рівнем – до 26,3 %, та рівнем нижче середнього – зменшився до 10,5%.

Біг 30 м застосовувався для оцінювання розвитку бистроти. Молодший шкільний вік найсприятливіший для розвитку швидкості. Висока динаміка нервових процесів, властива школярам, обумовлює швидку зміну скорочення і розслаблення м'язів, максимальний темп рухів. Виконання рухів з максимальною швидкістю значною мірою залежить від розвитку інших якостей (спритності, сили, гнучкості). Тому, розвиток швидкості пов'язаний з удосконаленням усього комплексу рухових якостей. Рівень розвитку швидкості до початку і після експерименту показані на рис. 3.3.

Рисунок 3.3. Рівень розвитку бистроти до початку і після експерименту

При порівняні показників бігу 30 м на початку заняття хортингом найбільший відсоток учнів 36,8 % мали середній рівень, в 10,5 % хлопців відмічено високий рівень, 15,8 % мали рівень вище середнього, 26,3 % – рівень нижче середнього і низький рівень – 10,5 %.

Після трьох місяців занять хортингом спостерігалось збільшення кількості учнів, з високим рівнем до 15,8 %, вище середній до 21 %, середній до 47,4 %, це пов’язано з тим, що суттєво зменшився нижче середній рівень до 10,5 % і низький рівень до 5,3 %.

Нахил тулуба вперед з положення сидячи застосовувався для оцінювання розвитку гнучкості. Молодший шкільний вік – сприятливий період для розвитку гнучкості практично всіх суглобів. Особливо важливими особливостями вікового розвитку дітей молодшого шкільного віку є відносно рівномірний розвиток опорно-рухового апарату; велика рухливість суглобів; висока еластичність зв'язкового апарату; наявність великої кількості хрящової тканини в скелеті; еластичність м'язів згодом значного вмісту білкових неорганічних солей і води; достатня природна гнучкість хребта; незавершений процес окостеніння. На рис. 3.4. показано рівень розвитку гнучкості до початку і після експерименту.

Рисунок 3.4. Рівень розвитку гнучкості до початку і після експерименту

При порівняні показників нахилу тулуба вперед сидячи на початку занять хортингом найбільший відсоток учнів 52,6 % мали середній рівень, у 21 % хлопців відмічено високий рівень, вище середнього та нижче середнього рівнів досягало по 15,8 % дітей, низького рівня не спостерігалось.

Після 3 місяців занять хортингом спостерігалось збільшення кількості учнів з високим рівнем розвитку гнучкості до 26 %, рівнем вище середнього до 21 %, середнім рівнем – до 59 %, рівень нижче середнього та низький не спостерігався.

Метод кистьової динамометрії застосовували для виміру статичної сили м'язів згиначів кисті. Оптимальний рівень розвитку сили сприяє гармонійності організму дитини, яка росте, силова підготовка стимулює дієздатність тканин, функціональних систем та організму в цілому, сприяє більш повному прояву інших рухових якостей під час виконання різноманітних вправ. На рис. 3.5. показано рівень розвитку сили до початку і після експерименту.

Рисунок 3.5. Рівень розвитку сили до початку і після експерименту

При порівняні показників динамометрії на початку заняття хортингом найбільший відсоток учнів 47,4 % мали низький рівень, 5,3 % учнів – високий рівень, середній і низький рівні мали по 21%, нижче середній 15,8 %.

Після 3 місяців занять хортингом спостерігалось збільшення рівнів вище середнього і нижче середнього до 26,3 %, це пов’язано з тим, що суттєво зменшився низький рівень до 21 %, високий і середній рівень мають такі показники, які мали на початку заняття хортингом 5,3 % і 21 %.

Висновки до розділу 3

Під час педагогічного експерименту, протягом якого хлопці молодшого шкільного віку займались хортингом, досліджувались зміни їх фізичного розвитку, функціонального стану та фізичної підготовленості.

Аналіз показників функціональних систем дітей показав достовірні відмінності між показниками життєвої ємності легенів до (= 1425,3, S=154,21 л) та після (=1448,4, S=144,74 л) експерименту (р˂0,05). Також спостерігалось зменшення ЧСС після навантаження з =142,1, S=8,47 уд•хв-1 до =137,5, S=9,76 уд•хв-1. У показників ЧСС в спокої та артеріального тиску спостерігалась тенденція до покращення.

Серед показників, які відображають рівень розвитку рухових якостей достовірно покращились результати нахилу тулуба (з =7,5, S=0,24 см до =12,0, S=1,73 уд•хв-1) та кистьової динамометрії (з =8,5, S=0,54 кг до = 9,5,S=0,65 уд•хв-1 (р˂0,05). Результати бігу на 30 м та човникового бігу мали тенденцію до покращення

За результатами оцінювання човникового бігу ( 4х 9) на початку занять і після трьох місяців занять хортингом спостерігалось збільшення кількості дітей, які мали високий рівень, до 42,1%, рівень вище середнього – до 21,1%, середній рівень до 26,3 %, рівень нижче середнього зменшився до 10,5%, а низького рівня не спостерігалося.

При порівняні показників бігу 30 м на початку заняття і після 3 місяців занять хортингом спостерігалось збільшення кількості учнів, з високим рівнем до 15,8 %, рівнем вище середнього до 21 %, середнього до 47,4 %, це пов’язано з тим, що суттєво зменшився рівень нижче середнього до 10,5 % та низький рівень до 5,3 %.

Порівняння показників нахилу тулуба вперед сидячи на початку занять і після 3 місяців занять хортингом показало збільшення кількості учнів, з високим рівнем до 26 %, рівнем вище середнього до 21 %, середнім рівнем до 59 %, рівень нижче середнього та низький не спостерігався.

Показники динамометрії на початку заняття порівняно з тими, які показували після трьох місяців занять хортингом спостерігалось збільшення рівня вище середнього і нижче середнього до 26,3 %, це пов’язано з тим, що суттєво зменшився низький рівень до 21 %.