Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НОВА DIPLOMKA.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
192.57 Кб
Скачать

2.1.4. Педагогічні методи дослідження.

Із педагогічних методів дослідження використовувалися: педагогічне тестування та педагогічний експеримент.

Педагогічне тестування полягало в проведенні рухових тестів, за результатами виконання яких визначався рівень досягнутих якостей дітей під час педагогічного експерименту. Визначався рівень розвитку швидкості, спритності, гнучкості, сили.

Рівень розвитку швидкості оцінювався за допомогою бігу на 30м, який виконувався з високого старту. Старт приймали одночасно двоє дітей. Вимірювання здійснювалось у секундах з точністю до 0,1 с.

Для оцінювання спритності застосовувався човниковий біг (4х9 м). Вимірювання здійснювалось у секундах з точністю до 0,1 с.

Гнучкість оцінювалась за допомогою нахилу тулуба вперед з положення сидячи. Використовується спеціально обладнана коробка габаритами 45х35х32 см. На її верхній частині закріплюється дошка 55х 45см, яка на 15 см виступає над боковою частиною коробки. В неї спираються ноги в положенні сидячи. По середній лінії дошки наноситься шкала від 0 до 50 см. На дошці лежить незакріплена лінійка довжиною 30 см, її потрібно переміщувати по коробці двома прямими руками. Виконується дві сапроби. Вимірюється в сантиметрах відстань від краю дошки до лінійки з точністю до 1 см. Зараховується краща спроба.

Метод кистьової динамометрії застосовували для виміру статичної сили м'язів згиначів кисті. Для цьогo використовували дитячий медичний динамометр, що береться в руку стрілкою до долоні. З двох спрoб фіксувався кращий результат з точністю до 1 кг.

2.1.5. Педагогічний експеримент.

Метою педагогічного експерименту було виявлення ефективності оздоровчих занять хортингом. Для його проведення була сформована група з 19 учнів (хлопці 8 – 9 років). Тривалість дослідження складала 3 місяці.

2.1.6. Методи математичної статистики.

Для обробки результатів дослідження були використані загальноприйняті методи математичної статистики. Для кожного з досліджуваних показників розраховувалися середні значення та середньоквадратичні відхилення.

Для встановлення достовірності різниці при порівнянні двох незалежних результатів застосовувався параметричний t-критерій Стьюдента.

2.2 Організація дослідження

Дослідження проводилося школі № 5 І-ІІΙ ступенів м. Бровари. Дослідження проводилося в три етапи.

На першому етапі (вересень-листопад 2012 рр.) аналізувалося питання дослідження стану проблеми організації фізичного виховання в системі позаурочних занять, особливостей дитячої працездатності в позаурочних заняттях, використання інноваційних технологій у фізичному вихованні молодших школярів.

На другому етапі дослідження (грудень 2013 – квітень 2014 рр.) були визначені методи для оцінювання фізичного розвитку та фізичної підготовленості. Розроблялась оздоровча програма з хортингу для дітей молодшого шкільного віку на основі навчальної програми гурткової (секційної) роботи "ХОРТИНГ" для учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Був проведений педагогічний експеримент з метою визначення впливу оздоровчих занять з хортингу на підвищення рівня фізичного розвитку та фізичної підготовленості молодших школярів.

На третьому етапі (травень 2013 – березень 2014 рр.) проводилась обробка результатів дослідження методами математичної статистики. Також обговорювались матеріали досліджень, готувались висновки, оформлювалась робота.