Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗНХ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
616.96 Кб
Скачать

Завдання та запитання для самопідготовки

  1. У вигляді яких сполук зустрічаються в природі елементи підгрупи Купруму? Як добувають мідь, срібло і золото у вільному стані?

  2. Де використовують мідь, срібло та золото? В які сплави входить мідь та де їх використовують?

  3. Дайте характеристику електронної будови атомів Купруму, Аргентуму та Ауруму.

  4. Як можна пояснити різку відмінність фізико-хімічних властивостей лужних металів і металів підгрупи Купруму?

  5. Поясніть, чому атоми елементів підгрупи Купруму можуть мати валентність вище одиниці.

  6. Як пояснити, що на повітрі вироби з міді зеленіють, а з срібла – чорніють?

  7. Яка реакція називається реакцією срібного дзеркала?

  8. Чому безводний купрум (ІІ) сульфат – білого кольору, а мідний купорос – синього?

  9. Охарактеризуйте комплексні сполуки елементів підгрупи Купруму. Наведіть приклади сполук.

10. Закінчити рівняння реакцій:

Au+HCl+Cl2→ Ag+H2S+O2

Au+KCN+O2+H2O→ AgBr+Na2S2O3(надл.)

Au+H2SeO4(конц.) → СuCl+NH3∙H2O→

Сu2S+HNO3(конц.) → CuSO4+Na2CO3+H2O→

СuSO4+NaCN(надл.) → Na2SnO2+AgNO3+H2O→

Лабораторна робота № 16 Елементи підгрупи Феруму

Мета: дослідити властивості сполук Феруму, Кобальту, Нікелю; визначити стійкість цих сполук в залежності від ступені окиснення елементу.

Дослід 1. Добування ферум (ІІІ) гідроксиду.

У пробірку внести 3-4 краплини розчину солі Мора (NH4)2SO4∙FeSO4∙6H2O і додати розведений розчин лугу до утворення осаду ферум(ІІ) гідроксиду зеленого кольору. Перемішати одержаний осад скляною паличкою і через 1-2 хв спостерігати побуріння осаду внаслідок окислення гідроксиду ферум(ІІ) до гідроксиду ферум(ІІІ) під дією кисню. Записати рівняння реакцій.

Дослід 2. Характерні реакції на іони Fe2+ i Fe3+.

  1. Приготувати у пробірці розчин солі Мора і додати краплину розчину калій гексаціаноферату(III) – червоної кров’яної солі K3[Fe(CN)6]. Відмітити колір одержаного осаду (турнбулева синь). Вказати хімічну назву й формулу одержаної сполуки. Ця реакція є характерною на іони Fe3+. Записати рівняння реакції в молекулярній та іонній формах.

  2. У пробірку внести 5-6 краплин розчину ферум(ІІІ) хлориду і додати краплину розчину роданіду амонію (калію). Записати рівняння реакції добування Fe(SCN)3, який надає розчину яскраво-червоного забарвлення. За допомогою цієї реакції можна відкрити іони Fe3+ у розчині, якщо вони присутні у невеликій кількості (висока чутливість реакції).

  3. У пробірку внести 4-5 краплин розчину ферум(ІІІ) хлориду і додати краплину розчину калій гексаціаноферату(ІІ) – жовтої кров’яної солі K4[Fe(CN)6]. Що спостерігається? Який колір має одержаний осад (берлінської лазурі)? Вказати хімічну назву одержаної сполуки. Записати рівняння реакції в молекулярній та іонній формах.

Дослід 3. Взаємодія заліза з кислотами.

У три пробірки додають по 3 краплини розведених розчинів кислот: у першу – хлоридної, у другу – сульфатної, у третю – нітратної. У четверту пробірку додати 3 краплини концентрованого розчину сульфатної кислоти. У кожну пробірку внести по шматочку залізної стружки. Пробірку з концентрованою сульфатною кислотою нагріти (обережно). Що спостерігається?

Далі в кожну пробірку додати по краплині 0,01 н розчину роданіду калію (амонію), який з іонами Fe3+ утворює сполуку Fe(SCN)3, яка надає розчину характерного червоного забарвлення.

Переконатись у тому, що в хлоридній і розведеній сульфатній кислоті утворюються іони Fe2+, а в сульфатній концентрованій і нітратній кислотах – іони Fe3+. За появою забарвлення спостерігати треба уважно, оскільки через деякий час (1 хв) у кислому середовищі Fe(SCN)3 розкладається. Записати рівняння виконаних реакцій.

Дослід 4. Добування гідроксидів кобальту (ІІ) та нікелю (ІІ) і їх окиснення.

  1. У пробірку внести 3-4 краплини розчину солі Кобальту і по краплинах додавати розчин лугу. Спочатку утворюється осад основної солі кобальту синього кольору. Далі осад змінює колір на рожевий внаслідок утворення кобальт(ІІ) гідроксиду. Додати до осаду 2-3 краплини розчину пероксиду гідрогену з масовою часткою 3%. Що відбувається з осадом? Скласти рівняння реакцій, що відбуваються.

  2. У пробірку внести 2-3 краплини розчину солі Нікелю і по краплинах додати розчин лугу до утворення світло-зеленого осаду нікель(ІІ) гідроксиду. До осаду додати 2-3 краплини розчину пероксиду гідрогену з масовою часткою 3%. Що спостерігається? Скласти рівняння реакцій.

  3. Провести подібну реакцію, замінивши Н2О2 на бромну воду. Пояснити явища, які спостерігались.

Дослід 5. Комплексні сполуки кобальту і нікелю.

  1. До 3-4 краплин розчинів солей кобальту(ІІ) і нікелю(ІІ) додати по краплинах 25%-ий розчин аміаку до розчинення одержаних спочатку осадів. Спостерігати забарвлення аміачних комплексів, що утворилися. Записати рівняння реакцій утворення аміакатів кобальту і нікелю (координаційне число 6). Чому аміачний комплекс кобальту(ІІ) з часом змінює забарвлення?

  2. Додати у пробірку 3-4 краплини насиченого розчину кобальт(ІІ) хлориду і один мікрошпатель сухого калій нітриту. Додати 2-3 краплини 2 н розчину оцтової кислоти і суміш нагріти. Спостерігати виділення азоту і утворення жовтого осаду K3[Co(NO2)6]. Записати рівняння реакції.