Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леся Курсова управлінський облік.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
937.98 Кб
Скачать

2.6. Загальновиробничі витрати

Згідно з П(С)БО 16 «Витрати» до складу загальновиробничих витрат на ТОВ “Вінпро” включаються:

1. Витрати на управління виробництвом (оплата праці апарата управління цехами, ді­лянками і т.д.; відрахування на соціальні заходи та медичне страхування апарата управління цехами, дільницями; витрати на оплату службових відряджень персоналу цехів, дільниць тощо).

2. Амортизація основних засобів загальновиробничого (цехового, дільничого, лінійно­го) призначення.

3. Амортизація нематеріальних активів загальновиробничого (цехового, дільничого, лінійного) призначення.

4. Витрати на ремонт і утримання, страхування, операційну оренду основних засобів, інших матеріальних активів загальновиробничого призначення.

5. Витрати на удосконалення технології та організації виробництва (оплата праці і від­рахування на соціальні заходи працівників, зайнятих удосконаленням технології й організації виробництва, поліпшенням якості продукції, підвищенням її надійності, довговічності, інших експлуатаційних характеристик у виробничому процесі; витра­ти матеріалів, покупних комплектуючих виробів і напівфабрикатів; оплата послуг сторонніх організацій і т.д.).

6. Витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідвід та інше утримання виробничих приміщень.

7. Витрати на обслуговування виробничого процесу (оплата праці загальновиробничо­го персоналу, відрахування на соціальні заходи, медичне страхування працівників і апарата управління виробництвом; витрати на здійснення технологічного контролю за виробничими процесами і якістю продукції, робіт, послуг).

8. Витрати на охорону праці, техніку безпеки та охорону навколишнього природного середовища.

9. Інші витрати (втрати від браку, оплата простоїв тощо).

Змінні загальновиробничі витрати, які змінюються прямо пропорційно до змін обся­гу виробництва, розподіляються на кожний об'єкт калькулювання непрямим шляхом пропорційно до бази розподілу. Базу розподілу підприємство вибирає самостійно і фік­сує в наказі про облікову політику підприємства. Такою базою може бути заробітна плата, обсяг виробництва, прямі витрати та ін. Змінні загальновиробничі витрати аку­мулюються в дебеті рахунка 91 і наприкінці місяця, відповідно до бази розподілу, спису­ються до дебету рахунка 23 за видами виробництв.

Постійні загальновиробничі витрати, які не змінюються із зміною обсягу виробниц­тва, розподіляються на кожний об'єкт із застосуванням бази розподілу в умовах норма­льної потужності підприємства. Базою розподілу можуть бути ті самі показники, що і при розподілі змінних загальновиробничих витрат. Нерозподілені постійні загальнови­робничі витрати виникають тільки в тому випадку, коли фактичний випуск продукції менший від запланованого1.

Загальна сума розподілених і нерозподілених постійних загальновиробничих витрат не може перевищувати їх фактичну величину.

Особливістю формування собівартості згідно з П(С)БО є те, що до складу виробничої собівартості не включаються управлінські (загальногосподарські) витрати. Тепер їх відно­сять до витрат звітного періоду і відображають на рахунку 92 «Адміністративні витрати». Окремо обліковують і відносять також до витрат звітного періоду витрати на збут та інші витрати операційної діяльності, які відображають відповідно на рахунках 93 і 94.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]