Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леся Курсова управлінський облік.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Списання загальновиробничих витрат

№ п/п

Зміст бухгалтерського запису

Дебет

Кредит

1

Віднесено до собівартості виробничої про­дукції суму загальновиробничих змінних та постійних розподілених витрат

23 «Виробництво»

91 «Загальновиробничі витрати»

2

Списано нерозподілені прямі загально-виробничі витрати на собівартість реалізованої готової продукції

901 «Собівартість реалізо­ваної продукції»

91 «Загальновиробничі витрати»

З табл. 4. виходить, що розподілені витрати збільшують витрати на виробництво, внаслідок чого на рахунку 23 «Виробництво» після списання розподілених загальнови­робничих витрат збираються витрати, які будуть включатися до собівартості виробленої продукції (обліковуються на рахунку 26 «Готова продукція»), а сальдо рахунка 23 буде відображати суму незавершеного виробництва.

Необхідно пояснити розбіжності в обліку виробничих і торговельних фірм. Особли­вістю перших є інформація щодо витрат, яка має винятково важливе значення. Торгове­льні організації замість трьох рахунків «Матеріали», «Незавершене виробництво» і «Го­това продукція» ведуть один рахунок «Товари», який застосовується в торгівлі. Раху­нок 28 «Товари» показує за дебетом надходження цінностей, за кредитом — списання (реалізацію). Сальдо — вартість товарів, що залишилися в запасі. У виробництві за та­кою самою схемою активного рахунка застосовується рахунок 20 «Виробничі запаси». Рахунок 23 «Виробництво» за дебетом відображає витрати використаних матеріалів, за­робітну плату і суму змінних і розподілених постійних накладних витрат за даний звіт­ний період, за кредитом — списання витрат на рахунок 26 «Готова продукція». Сальдо — вартість незавершеної продукції. Рахунок «Готова продукція» ведеться майже в такий самий спосіб, як і рахунок «Товари» у торгівлі. Нерозподілені постійні витрати відно­сять до дебету рахунка 90 «Собівартість реалізації» 1.

2.2. Система рахунків для обліку витрат на виробництво

Отже, роботи з обліку витрат на виробництво на ТОВ “Вінпро” виконують в такій послідовності.

1. Відповідно до первинних документів і накопичувальних регістрів проводиться спи­сання витрат за звітний період до дебету рахунка «Виробництво» з кредиту рахунків обліку конкретних виробничих ресурсів.

Прямі витрати відносять до дебету калькуляційного рахунка 23. При цьому кредитують рахунки 201, 202, 203, 207 та інші рахунки обліку матеріаль­них цінностей — на суму витрачених матеріалів, напівфабрикатів, палива, запасних ча­стин та інших матеріальних цінностей; 661 -—на суму нарахованої заробітної плати; 65 — на суму відрахувань на соціальне страхування; 131 — на суму нарахованого зносу основних засобів; 39 — на суму списання витрат, які були обліковані у попередніх міся­цях як витрати майбутніх періодів стосовно до даного звітного періоду; 371 або 631 — на вартість послуг сторонніх організацій і постачальників послуг, безпосередньо пов'яза­них з виробництвом продукції, виконанням робіт, наданням послуг; 24 -— на суму спи­сання втрат від браку; інших рахунків у залежності від виду витрат.

2. Наприкінці звітного періоду проводять розподіл загальновиробничих витрат на дві частини: змінні Загальновиробничі витрати і постійні в межах планових, ті, що мають місце при нормальній виробничій потужності підприємства, відносяться до дебету рахунка 23, а суму витрат, що перевищила плановий показник, — до дебету витратного рахунка 91.

3. За калькуляцією визначають фактичну виробничу собівартість готової продукції (виконаних робіт і послуг) згідно з даними щодо суми витрат за звітний місяць, кілько­сті випущеної продукції, вартості залишків незавершеного виробництва на початок і кінець звітного місяця. На суму фактичної собівартості виробленої продукції записують:

Д 26 «Готова продукція»

К 23 «Виробництво».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]