Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леся Курсова управлінський облік.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
937.98 Кб
Скачать

2.4. Облік витрат з оплати праці

Основна заробітна плата виробничих робітників на ТОВ “Вінпро”, нарахована за відрядними розцін­ками, розподіляється за об'єктами калькулювання за прямою ознакою на підставі пер­винних документів (нарядів, відомостей і ін.). Погодинна заробітна плата виробничих робітників до собівартості продукції включається за прямою ознакою або шляхом роз­поділу пропорційно до нормативної витрати відрядної заробітної плати. Різні доплати, додаткова заробітна плата розподіляються за об'єктами калькулювання пропорційно до прямої заробітної плати виробничих робітників. Якщо прямо віднести заробітну плату на окремі види продукції важко, то розподіл можна .проводити пропорційно до розрахо­ваних кошторисних ставок, маси витраченої сировини чи за іншою базою розподілу1.

Нарахування заробітної плати на ТОВ “Вінпро” відображається записами:

Д 23 «Виробництво»

К 661 «Розрахунки за заробітною платою».

Так само записуються витрати з оплати праці робітникам сфери обслуговування і управління виробництвом (загальновиробничі витрати) у межах планової величини (в умовах нормальної виробничої потужності).

Відрахування на соціальне страхування і на суми заробітної плати на ТОВ “Вінпро”, віднесеної до калькуляційних рахунків, відображаються за дебетом того самого рахунка за статтею калькуляції «Відрахування на соціальне страхування»:

Д 23 «Виробництво»

К 65 «Розрахунки за страхуванням».

Резервування коштів для оплати відпусток основного виробничого персоналу і сума обов'язкових відрахувань відображаються аналогічно:

Д 23 «Виробництво»

К 471 «Забезпечення виплат відпусток».

Під час опрацьовування первинних облікових документів із заробітної плати і витра­чання матеріальних ресурсів записи в регістрах обліку витрат здійснюють на підставі первинних документів. Нарахована заробітна плата, витрати матеріалів, відрахування на соціальні заходи, інші витрати розподіляються за напрямами витрат (за рахунками, суб­рахунками, статтями тощо) з відображенням даних у Журналі 5.

Для групування витрат на оплату праці та відповідних відрахувань за напрямами витрат (об'єктами калькулювання і статтями витрат) можуть бути застосовані аркуші-розшифровки згідно з даними первинних документів з нарахування заробітної плати.

2.5. Облік втрат у виробництві

Одним з основних видів втрат у виробництві на ТОВ “Вінпро” є брак продукції. Браком вважаються вироби або роботи, які не відповідають встановленим вимогам і непридатні для викори­стання за прямим призначенням (непоправний, остаточний брак) або вимагають додат­кової обробки (поправний брак). За місцем виявлення брак поділяється на внутрішній (виявлений на підприємстві до відправлення продукції замовникові) і зовнішній (вияв­лений у замовника).

При визначенні втрат від браку на ТОВ “Вінпро” необхідно враховувати суми, що частково компенсу­ють ці втрати:

• утримання із заробітної плати робітників, які винні у допущенні браку;

• компенсації, отримані від постачальників, з вини яких міг виникнути брак;

• вартість браку за ціною можливого використання.

Різниця між сумою втрат від браку і сумою, яка частково компенсує ці втрати, являє собою остаточну суму втрат від браку, яку списують на витрати операційної діяльності1.

Облік браку ведеться на калькуляційному рахунку 24 «Брак у виробництві».

За дебетом цього рахунка відображають такі операції: на суму виявленого внутрішнього виробничого браку (за фактичною собівартістю витрат на виробництво) зменшують витрати на виробництво продукції:

Д 24 «Брак у виробництві»

К 23 «Виробництво»;

• списують витрати на виправлення браку Д 24 «Брак у виробництві» Крах. 201, 207, 661, 65.

За кредитом рахунка 24 відображають:

• надходження забракованих виробів, які можуть бути використані як допоміжні мате­ріали

Д 209 «Інші матеріали» К 24 «Брак у виробництві»;

• відносять вартість браку на відшкодування із заробітної плати винних осіб Д 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» К 24 «Брак у виробництві»;

• суму виправленого браку списують на собівартість відповідної продукції Д 23 «Виробництво» К 24 «Брак у виробництві»;

• списують невідшкодовану суму непоправного браку на витрати звітного періоду Д 949 «Інші витрати операційної діяльності» К 24 «Брак у виробництві»;

• брак продукції, його собівартість і витрати на його виправлення відображають в актах (форма № Т-46) або відомостях (форма № Т-47). Аналітичний облік браку ведеться за видами виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]