Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_LEKTsIJ_YeVTUShENKO.doc
Скачиваний:
875
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
24.95 Mб
Скачать

3.5. Покриття промислових будівель

Покриття складається з основної несучої конструкції (балки, ферми), несучої частини (плити покриття) і покрівлі. У промисловому будівництві, в основному, застосовують безпрогонну систему покриття, при якій безпосередньо на кроквяні балки або ферми укладають ребристі плити покриття.

Крокв'яні залізобетонні конструкції виготовляють у вигляді балок і ферм. Кожна з них має свої переваги та недоліки. Для покриття будівель прогоном 6, 9, 12 і 18 м застосовують одно- і двосхилі кроквяні балки з ухилом 1:12 або 1:15. Вони мають тавровий або двотавровий переріз (рис. 3.15). Двосхилі кроквяні балки прогоном 12 і 18 м виготовляють ґратчастими (рис. 3.15). Залізобетонні балки зазвичай менш трудомісткі при виготовленні, мають меншу висоту в середині прольоту, проте матеріалу на них витрачається більше, ніж на ферми того ж прольоту. Об'єм міжбалочного простору тут менший, проте використовувати його для розміщення інженерних комунікацій складніше через обмеження величини отворів, що облаштовані у стінці балок. Найбільше балки використовують для перекриття прольотів 18 м. Є економічні рішення і для перекриття прольотів 24 м. Залізобетонні ферми застосовуються звичайно для перекриття прольотів 18,0; 24,0 і 30 м, їх встановлюють з кроком 6,0 або 12,0 м. Ферми 18,0 м мають меншу вагу ніж залізобетонні балки суцільного перерізу на 20% (рис. 3.16). Кроквяні балки та ферми розташовують з кроком 6 і 12 м. Крок 6 м переважає у кроквяних конструкціях, до яких підвішуються засоби внутрішньоцехового транспорту (монорельси, підвісні крани), оскільки при більшому кроці істотно обважнюють шляхи кранів. При сітці колон 18х6 або 24х6 м кроквяні конструкції встановлюють безпосередньо на колони. Якщо за умов технологічного процесу крок колон середніх рядів повинен бути великим, наприклад, 12 м, то по колонах встановлюють підкроквяні конструкції, а кроквяні конструкції ставлять вже на них по осі колони і по середині підкрокв. Висота колон, на які встановлюють підкроквяні конструкції, буде на 600 мм меншою, тобто на висоту опорної частини підкрокв.

Залізобетонні плити, що слугують основою для крівлі, укладають по поперечних кроквяних конструкціях; вони мають чотири типові розміри. При кроці кроквяних конструкцій 6 м використовуються плити 3х6 і 1,5х6 м, а при кроці 12 м - 12х6 і 1,5х12 м. Переважно застосовують плити шириною 3 м, що відповідає відстані між вузлами ферм.

Більш ефективними несучими конструкціями для покрить є металеві кроквяні і підкроквяні ферми ( рис. 3.17). Підкроквяні ферми застосовуються для прольотів 18, 24, 30, 36 м при кроці колон 6, 12, 18 м. Верхній з нижнім пояси і розкоси ферм конструюють із кутників, труб, швелерів і з’єднують між собою зваркою з допомогою фасонок із листової сталі. Січення полок поясів, стійок, розкосів приймаються по розрахунку. Для збільшення виробничої площі цеху, середній ряд колон проектується з кроком 12,0, 18,0 м, а крайній ряд колон 6 м. Крокв’яні елементи балки ферм монтуються на підкрокв’яні залізобетонні балки або ферми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]