Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ_Управ.проектами.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Сtr-словник

Номер

Код роботи

Зміст роботи

Витрати, грн.

Тривалість,дні

Необхідні ресурси

1.

136-76

Обмін валюти

2600

365

Фахівець із валютних операцій;

касир;

приміщен-ня банку.

Третій та четвертий рівень – подальша розбивка. Наприклад, для трудових витрат це будуть витрати на добір і навчання кадрів, четвертий рівень – це оплата праці. Ця структура дає можливість збирати інформацію про витрати, аналізувати та готувати звіти по витратах будь-якого з підрозділів або елементу робіт.

Література [2, с. 107-130; 21, с. 223-501]

Запитання для самоперевірки:

  1. В чому полягає зміст структуризації проекту?

  2. Які завдання вирішуються за допомогою WBS?

  3. Основні принципи застосування WBS.

  4. В яких випадках доцільно використовувати двоспрямовану структуру проекту?

  5. Назвіть види структурних одиниць проекту залежно від його розмірів.

Тема 6. Управління вартістю проекту. Планування ресурсів і витрат. Проектний бюджет

Основні питання

6.1. Зміст планування ресурсів.

6.2. Основні типи ресурсів, які виділяють в управлінні проектами.

6.3. Класифікація проектних витрат. Поняття «бюджет проекту».

6.1. Зміст планування ресурсів

Важливою складовою реалізації проекту являється також і планування витрат. Планувати витрати потрібно так, щоб вони могли задовольнити потреби у фінансових ресурсах протягом усього періоду реалізації проекту.

Метою планування витрат проекту є:

  • економічно обґрунтоване визначення витрат на виконання проектних робіт та визначення життєздатності проекту;

  • одержання фінансування та розподіл ресурсів;

  • організація внутрішньогосподарського розрахунку та управлінського обліку у відособлених структурних підрозділах проектної організації;

  • необхідність здійснення контролю;

  • визначення реальної ціни, за якою проектна організація спроможна виконати проектні роботи, щодо яких провадяться торги (тендери).

Планування собівартості проектних робіт в Україні здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій з формування собівартості проектних робіт з урахуванням вимог Положень (стандартів) бухгалтерського обліку затверджених Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 29.03.2002 р. № 64

включаються у собівартість проектних робіт: місяць, квартал, рік, операційний цикл.

6.2. Основні типи ресурсів, які виділяють в управлінні проектами

Виділяють наступні групи ресурсів:

Матеріально-технічні -сировина,матеріали, конструкції, комплектуючі; енергетичні ресурси,  паливо; ресурси типу «потужності» або технологічні ресурси;встановлюване устаткування та ін.. Характеризується кількістю і вартістю, що складається з двох частин:

Стандартна ставка. Задає вартість одиниці матеріалу. Загальна вартість матеріалу обчислюється як добуток спожитої кількості на значення стандартної ставки.

Вартість використання. Фіксована сума, яка не залежить від кількості спожитих матеріалів.

Трудові - здійснюють безпосередню роботу з матеріально-технічними ресурсами та ін.. ресурсами. Основними характеристиками трудового ресурсу є

-Графік доступності

-Індивідуальний календар робочого часу.

-Вартість.

-Максимальна кількість одиниць доступності.

Витратні - різні види грошових витрат, пов'язаних з роботами проекту, які безпосередньо не залежать від обсягу, тривалості робіт і спожитих ними трудових чи матеріальних ресурсів. Наприклад, вартість залізничних чи авіаційних квитків, витрати на відрядження і т.п.

Ресурси зазвичай вимірюються:

-Люди (чол./Год)

-Устаткування (шт., компл ....) Матеріали (т, кг, м.кв.)

-Робота обладнання (маш./год)

-Гроші (грн.)

Крім того, ресурси підрозділяються:

Невідтворювані, ті, що зберігаються на складі і накопичуються – в процесі виконання робіт витрачаються повністю, не допускаючи повторного використання (не задіяні в даний відрізок часу, вони можуть використовуватися в подальшому).

Відтворювані, ті, що не зберігаються на складі та не накопичуються – в ході роботи зберігають свою натурально-речову форму і, у міру вивільнення, можуть бути задіяні на інших роботах. (Якщо ці ресурси простоюють, то їх невикористана здатність до функціонування в даний відрізок часу не компенсується в майбутньому, тобто вони не накопичуються. Тож ресурси другого типу називають ще ресурсами типу «потужності».)

Для оцінки ресурсів операцій існують наступні інструменти:

-Експертна оцінка часто використовується для того, щоб оцінити пов'язані з ресурсами входи цього процесу. Таку оцінку може дати будь-яка особа або група осіб, які мають спеціальну підготовку в галузі планування та оцінки ресурсів.

-Аналіз альтернатив. У запланованих операцій є альтернативні методи їх реалізації. До них відноситься використання різних рівнів здібностей чи навичок ресурсів, машин різних типів, різних інструментів. Важливою альтернативою є «виробляти або купувати» відносно ресурсів.

-Опубліковані оціночні дані. Деякі компанії регулярно публікують дані про продуктивність й одиничні розцінки ресурсів з широкого спектру робітничих професій, матеріальних засобів і устаткування по різних країнах та регіонах окремих країн.

Призначення ресурсів - це зіставлення із завданням переліку трудових, матеріальних або витратних ресурсів, які будуть задіяні при його виконанні. Необхідно визначити потреби кожної операції в різних типах ресурсів.

Часто в проектах трансферу технологій операція не може бути оцінена з достатньою мірою впевненості (високий ступінь невизначеності), тому роботи операції поділяються на більш дрібні елементи. Потреби в ресурсах кожного деталізованого елемента операції оцінюються, і ці оцінки потім об'єднуються в загальну кількість з кожного ресурсу операції. Операції можуть бути пов'язані залежностями, які можуть впливати на призначення і використання ресурсів, але можуть і не мати такого зв'язку. Якщо залежності є, то ця специфіка використання ресурсів відображається в оціночних вимогах операції і фіксується документально.

При призначенні трудових ресурсів вказується обсяг призначення ресурсу, що виділяється для даної задачі. Він вимірюється у відсотках від робочого часу за індивідуальним календарем ресурсу. 100% означає зайнятість ресурсу виключно даною задачею. При призначенні матеріальних ресурсів вказується або фіксована кількість його одиниць виміру, що витрачаються на всю задачу, або швидкість споживання за деякий період часу (наприклад, кількість штук в день). При призначенні витратних ресурсів вказується сума витрат.