Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ опера.docx
Скачиваний:
295
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
117.75 Кб
Скачать

Розділ 2. Дослідження ринку послуг та конкурентного статусу готелю «Опера»

Для дослідження ринку послуг, вивчення зовнішнього і внутрішнього середовища суб’єкта бізнесу та висновків щодо динаміки попиту на послуги готельно-ресторанного господарства за останні роки в регіоні було проаналізовано основні статистичні показники, які характеризують стан розвитку готельно-ресторанного господарства в Україні.

Результати аналізів свідчать, що сучасний стан господарювання вітчизняних підприємств готельного господарства характеризується нестійкими тенденціями розвитку, що в основному обумовлюється сезонними коливаннями попиту і неможливістю створення запасів специфічного продукту - готельної послуги, зростанням цін на послуги та недостатнім рівнем якості обслуговування при невисокій еластичності попиту за ціною, організаційним консерватизмом процесу управління.

За період 2008-2011рр завантаження підприємств готельного господарства України не перевищувало 25 % пропускної спроможності; питома вага збиткових підприємств у загальній кількості готельних підприємств складала близько 30%, майже 80% потребувало модернізації, автоматизації та комп’ютеризації. Проте, чемпіонат «Євро 2012» вніс деяке пожвавлення у розвиток готельного господарства. Дещо зросла кількість нових засобів розміщення, також було модернізовано та покращено значну частину вже існуючих готельно-ресторанних підприємств.

За даними прес-служби Мінекономрозвитку у 2013 р. кількість робочих готелів в Україні збільшилася на 153 або 11% порівняно з попереднім роком — до 1551 одиниць. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Згідно з повідомленням, в цілому протягом 2012 року в Україні працювали 6042 колективні засоби розміщення (готелі, мотелі, хостели, кемпінги, санаторії, пансіонати тощо). Кількість місць у таких засобах розміщення збільшилося на 16 279 (2,9%) — до 584 тис.

Крім того, за підсумками 2013 р. спостерігалося зростання кількості споживачів готельних послуг на 6,3% — до 7893 тис. осіб.

У 2014 році спостерігався незначний спад у розвитку готельного господарства. У порівнянні із 2012 роком значно зменшилась кількість туристів. Це було спричинено тим, що 2012 рік став піковим за кількістю іноземних туристів, що прибули в Україну з метою відвідання «Євро 2012». У зв’язку із різким зниженням кількості туристів спостерігається тенденція до зниження завантаження великих готельних підприємств та закриття частини дрібних, які бурхливо процвітали у період проведення в Україні чемпіонату.

Стосовно розподілу засобів розміщення за формами власності слід зазначити, що більша їх частина належить до державної (37%) та колективної (48%) форм власності. Аналіз структури підприємств готельного господарства за розмірами показав, що її переважно формує сукупність великих та середніх підприємств (90%).

З’ясовано, що на сьогодні низький рівень конкурентоспроможності суб’єктів підприємницької діяльності на ринку готельних послуг здебільшого обумовлений однотипністю засобів розміщення; незначним обсягом витрат підприємств на відтворення матеріально-технічної бази, відсутністю належної комфортності та невідповідністю складових внутрішньої інфраструктури потребам і запитам споживачів щодо комплексного портфеля послуг готельного продукту.

Також досліджуючи ринок послуг, слід дослідити вплив основних факторів зовнішнього середовища на об’єкт готельно-ресторанного бізнесу (табл.2.1).

Макросередовище утворюють загальні фактори, які не стосуються прямо короткотермінової діяльності підприємства, але можуть вплинути на стратегічний план його розвитку.

Завданням аналізу зовнішнього середовища підприємств готельно-ресторанного бізнесу є вивчення змін, які впливають на діяльність підприємств, і визначення їх тенденцій та виявлення й оцінка факторів, які становлять загрозу або сприяють розвитку підприємства.

Таблиця 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]