Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_bileti_vstupnogo_isputu_na_bakalavra_za_napryam.docx
Скачиваний:
679
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
788.85 Кб
Скачать

Білет № 20

  1. Руйнування вітамінів під впливом технологічних факторів.

  2. Абсорбція: фізична сутність і призначення процесу. Сфера застосування в харчовій промисловості.

  3. Використання барвників, ароматизаторів та смакових добавок у харчовій промисловості.

  1. Руйнування вітамінів під впливом технологічних факторів.

А

ретинол

Кулінарна обробка забирає у продуктів близько 30% ретинолу, а алкоголь і високі температури повністю його руйнують. До світла і впливу повітря відносно стійкий.

D

кальциферол

Посередня стійкість до впливу кисню повітря. При температурі вище 100 ° С починаються процеси руйнування, 200 ° С - критична цифра.

E

токоферол

Сонячні промені і тривала теплова обробка понад 170 ° С, активно руйнують його. Відзначається слабка стійкість до заморожування і тривалого зберігання.

C

аскорбінова кислота

Будь-які фізичні і хімічні впливи негативно впливають на присутність цього вітаміну в продуктах. Руйнується навіть при зазвичай не тривалому зберіганні.

B1

тіамін

Швидко розчиняється у воді і втрачає свої властивості. Руйнується при нагріванні понад 100 ° С. Вплив прямих сонячних променів - не встановлено.

B2

рибофлавін

Перебуваючи у воді повільно руйнується. Стабільний у кислому середовищі, а в лужному - не стійкий. Вплив світла на цей вітамін не встановлено.

B3

нікотинова кислота або вітамін РР, або ніацин

Він швидко розчиняється у гарячій воді. Алкоголь так само активно руйнує цей вітамін

В5

пантотенова кислота

Неспішно втрачає свої властивості у воді, а нагрівання і алкоголь активно руйнує цей вітамін. Вплив повітря і світла - не встановлено.

В6

піридоксин

Швидко розчиняється у воді, не стійкий до сонячних променів і досить неспішно руйнується при термічній обробці. Стійкий до впливу кисню.

B9

фолієва кислота

Досить швидко руйнується при будь-яких видах фізико-хімічних впливах. Втрачає свої властивості навіть при тривалому зберіганні.

В12

кобаламін

Схильний до негативного впливу води, алкоголю, прямих сонячних променів. Руйнується при контакті в міддю або залізом. Стійкий до нагрівання.

К

філохінон або пренілменахінон

(К) слабко стійкий до термічної обробки і швидко руйнується під впливом прямих сонячних променів.

2 Абсорбція: фізична сутність і призначення процесу. Сфера застосування в харчовій промисловості.

Абсорбція — вбирання газів або рідин, а також електромагнітних коливань (світла і звуку) всім об'ємом (на відміну від адсорбції) рідини чи твердого тіла, що є абсорбентом.

Абсорбція — один з видів сорбції рідини.

Абсорбція — основа технологічних процесів вилучення парів води, вуглеводневих компонентів, сірчаних сполук тощо з потоків природного та синтетичного газів, очищення (знешкодження) газових викидів з метою охорони довкілля.

Розрізняють хімічнутафізичнуабсорбцію.

При хімічнійабсорбції компонент, який абсорбується, зв'язується в рідкій фазі у вигляді хімічної сполуки.

При фізичнійабсорбції, розчинення газу не супроводжується хімічною реакцією; поглинання компонента відбувається доти, поки його парціальний тиск у газовій фазі вищий від рівноважного тиску над розчином.

Абсорбція процес вибірковий і оборотний.

Величина абсорбції (як наслідок дії), тобто поглинання, вбирання, всмоктування, визначаються розчинністю певного газу в рідкому розчиннику, а швидкість процесу (дії) — різницею концентрацій у газовій суміші і рідині. Якщо концентрація газу в рідині вища, ніж у газовій суміші, то він виділяється із розчину (десорбція).

Вилучення речовини з розчину всім об'ємом рідкого адсорбенту (екстракція) та із газової суміші розплавами (оклюзія) — процеси аналогічні абсорбції. Часто абсорбція супроводжується утворенням хімічних сполук, (хемосорбція) і поверхневим поглинанням речовини (адсорбція).

Для реалізації абсорбції використовують спеціальні пристрої — абсорбери; абсорбційне очищення газів провадиться у скруберах — апаратах зі зрошенням водою, суспензією або спеціальним розчином.

Абсорбція зумовлена ван-дер-ваальсовими, або електростатичними, силами притягання частинок адсорбованої речовини до частинок адсорбенту.

Оборотність процесу фізичної абсорбції створює сприятливі умови для послідовного проведення процесів абсорбції (поглинання речовини абсорбентом) та десорбції (вилучення з абсорбенту поглиненої речовини). Абсорбція широко застосовується в абсорбційній техніці, лежить в основі очищення, розділення газів та рідин тощо.

У харчовій промисловості вуглекислим газом насичують безалкогольні напої, пиво і деякі сорти вин. У спиртовому і виноробному виробництвах з газів, що виділяються при бродінні, вловлюють спиртові пари шляхом поглинання їх водою.

У крохмальної виробництві отриманий з сірчистого газу розчин використовують для замочки кукурудзи, а в цукробуряковому виробництві цукровий розчин обробляють вуглекислим газом, а потім отриманий сироп - сірчистим газом.

Розчинність газів в рідинах залежить від властивостей газу і рідини, від температури і парционального тиску разчинного газу (компоненту) в газовій суміші.

Абсорбція здійснюється у масообмінних апаратах, в яких абсорбент і абсорбат приходять у тісний контакт.

Основні типи абсорберів за конструктивними принципами наступні: поверхневі, барботажні (дзвонові і тарілкові), плівкові (каскадні, трубчасті, насадочні), механічні, розпилювальні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]