Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
67-_78_ust.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
53.93 Кб
Скачать

73. Класифікація і вимоги до плавальних басейнів.

1)Класифікація за призначенням

  • Спортивні басейни призначені для навчально-тренувальної роботи, проведення змагань, навчання дітей плаванню і організованого оздоровчого плавання.

  • Купальні басейни переслідують головним чином оздоровчі цілі, пов'язані з обслуговуванням неорганізованих разових відвідувачів.

  • Навчальні басейни дитячих дошкільних споруд використовуються для залучення до води, навчання плаванню, масового купання, а також для заняття спортивних секцій та проведення змагань місцевого рівня.

  • Змішані (комбіновані) басейни являють собою або об'єднання в одному комплексі купальні і ванн для спортивного або навчального плавання, або включення в акваторію купательного басейну ділянок для навчально-тренувального роботи та навчання. Питома вага спортивної роботи в таких басейнах незначний, головна мета в них - масове оздоровче купання та відпочинок людей.

2)Класифікація за характером експлуатації

Басейни влаштовуються на природних водоймах і штучні (наливні).

Басейни на природних водоймах є як правило прості споруди, де на палях або понтонах покладені ходові містки, вигороджують частина акваторії. Такий тип басейну є спорудою сезонного користування через стислості літнього сезону, нестійкості метеорологічних умов, перешкод при проведенні змагань, що вкрай обмежує можливості їх експлуатації. Тому вони використовуються головним чином для масового купання, здачі фізкультурно-спортивних нормативів, навчання плаванню.

Штучні (наливні) басейни мають безліч переваг в порівнянні з басейнами на природних водоймах. Перш за все вони мають більш високу санітарно-гігієнічну культуру і стабільність експлуатації, регламентуючи якість і температуру води. Крім того, незалежність від погоди забезпечує їх цілорічну експлуатацію, що особливо важливо у зв'язку з ростом інтенсифікації спортивних навантажень і багатогодинними повсякденними тренуваннями протягом усього року.

3)Класифікація по обладнанню

Штучні басейни поділяються на:

  • Відкритий басейн - споруда, де основна ванна розташована на відкритому повітрі. За характером експлуатації відкриті поділяються на сезонні і цілорічні.

  • Критий басейн - будинок, у якому ванна або декілька ванн розташовані в спеціальних залах. Цей тип басейну значно довговічніший басейнів на природних водоймах, а підтримання нормального їх технічного стану обходиться дешевше. Крім того, вони більш безпечні для плаваючих.

  • Комплексний басейн - включає стаціонарні відкриті і криті ванни, причому відкрита ванна може поєднувати спортивні та купальні функції. Цей тип басейну відрізняється великою кількістю функціональних можливостей, гнучкістю експлуатації в різну пору року.

  • Трансформується басейн - споруда, в якому в залежності від пори року шляхом трансформації огороджувальних конструкцій ванна може бути поперемінно відкритою і закритою.

  • Мобільний басейн - є спорудою, яке можна переміщати з однієї території на іншу: збірно-розбірні комплекси, збірно-розбірні і перевізні ванни.

Басейни можуть бути як широкопрофільні, так і спеціалізовані, які мають вузьке, цілеспрямоване призначення: дитячі, стрибкові, купальні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]