Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
67-_78_ust.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
53.93 Кб
Скачать

4. Класифікація за розмірами

Довжина басейнів складає від 25 м до 50 м, ширина від 11,4 м до 25 в залежності від кількості доріжок, глибина від 1,2 м до 6 м в залежності від призначення басейну, ширина доріжки від 2,25 м до 2,5 м.

5. Класифікація за матеріалами ванни

  • Скловолоконні або композитні

  • Бетонні

  • Поліпропіленові

  • Сталеві (каркасні)

6. Класифікація за способом забору та подачі води

  • Переливний басейн характеризується тим, що вода знаходиться на одному рівні з бортом, а забір води з басейну здійснюється через переливну грати по периметру басейну, далі вода через випуски самопливом потрапляє в накопичувальну ємність, що передбачає наявність додаткової переливний ємності в підвалі або технічному приміщенні басейну. Більшість плавальних басейнів громадського призначення виконані за такою схемою.

  • Скіммерной відрізняється від переливного тим, що рівень води знаходиться нижче рівня борта і спеціальний насос забирає воду з басейну через спеціальні вікна в стінках басейну, званих скімера, потім вода надходить у систему: насос - система фільтрації - водонагрівач - станція хімічної обробки води, далі через сопла повертається в басейн. На практиці створення такого басейну вимагає менше витрат на будівництво чаші і обладнання. Так само характерною рисою його створення є унікальна для кожного басейну схема підведення і забору води. [3]

74. Характеристика устаткування для переливних басейнів.

Переливна - сама універсальна конструкція басейну, дорожча, але й більш досконала. Дзеркало води знаходиться на рівні кромки басейну. Надлишок води (верхній забруднений шар води) з чаші басейну через жолоб (розташований по всьому периметру басейну) надходить в переливний бак і вже з нього забирається циркуляційним насосом і подається на фільтр. Після фільтрації чиста вода поступає назад в басейн через донні форсунки, розташовані рівномірно по всьому дну або в стінах басейну для кращого перемішування води. Донне розташування форсунок є більш ефективним, так як очищена вода рівномірно надходить в усі точки басейну будь-якої геометричної форми.

Переливні басейни є більш складними у виконанні ніж скіммерние. Відмінною особливістю такого басейну є переливний лоток, розташований по периметру чаші. Вода, в такому басейні переливаючись через її краї і поступаючи в лоток, зливається далі в спеціальну ємність. Далі насос забирає цю воду і подає її на фільтруючий бак, з якого очищена вода через донні форсунки потрапляє назад в басейн. Зазвичай, що подають форсунки в переливних басейнах розташовані на дні басейну. Завдяки цьому створюється рівномірний розподіл чистої води по чаші басейну. Підігріта і очищена вода через що подають форсунки переливного басейну надходить у басейн і під природним тиском піднімається вгору, несучи з собою частинки бруду, що осіли на дно басейну. Далі, через переливний жолоб забруднена вода потрапляє в фільр і процес очищення повторюється. У випадку встановлення подають форсунок на стінах басейну може знадобитися додаткова періодична чистка дна і стінок басейну від забруднень. Циркуляція води в переливних басейнах максимально наближена до природного круговороту води в природі. З цієї причини, переливні басейни вважаються найбільш надійними з точки зору гігієни і здоров'я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]