Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
67-_78_ust.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
53.93 Кб
Скачать

76. Характеристика устаткування саун і бань, вимоги та правила експлуатації.

Устаткування для лазень та саун включає в себе, перш за все нагрівальне обладнання. Це може бути парогенератор, електрокам'янка або піч на дровах. Від вибору принципу обігріву парної залежить, яка у вас в підсумку вийде лазня: римська, турецька, фінська або російська. Тут вся справа в співвідношенні температури і вологості повітря. Так от, різне обладнання для нагрівання лазні видає різний результат. Наприклад, нагрів парної за допомогою електрокам'янки, призведе до високої температури (більше 90 градусів) і низької вологості - 15-20%. У результаті ми отримаємо фінську сауну. Якщо ж ми захочемо мати римську чи турецьку лазню, то в якості обладнання для турецької лазні потрібно використовувати парогенератор. Це пристрій, який насичує повітря парою і при цьому прогріває його. У результаті ми маємо 40-50 градусів температуру і 90% вологості, що є ідеальними умовами для римської і турецької лазні. Щоб отримати баню в російській стилі, в якості обладнання для нагріву потрібно використовувати піч на дровах. Подібна конструкція дозволяє лити на неї воду, яка випаровуючись підвищує вологість. При цьому, розігріти температуру повітря така піч може до бажаних 80 градусів. При вологості 50-60% ми отримаємо ідеальні умови для російської лазні.

Обов'язкова умова правильного функціонування сауни - грамотно організована вентиляція. Тут необхідний повітрообмін в розрахунку 6 м З повітря за годину на 1 м 3 приміщення. У першу чергу, щоб в сауні не було втрат тепла, потрібно забезпечити якісну тепло - і пароізоляцію. 

У лазнях використовують як дров'яні печі, так і електричні кам'янки. З останніми набагато менше клопоту, тому їх в основному ставлять у саунах, прибудованих до будинку або встановлених безпосередньо в ньому. Принцип роботи такого агрегату наступний: між електричними тенами закладені камені, які, загострюючи, обігрівають повітря.  Кам'янка повинна бути зміщена до однієї з стінок кабіни і обов'язково огороджена дерев'яним або кам'яним парапетом.Піч, піднятий в центрі і нічим не обгороджена, є потенційним джерелом травм і "з'їдає" багато вільного простору.  Потужність нагрівача повинна відповідати обсягу парної з розрахунку 1 м 3 на 1 кВт. Якщо піч виявиться більш потужною, ніж необхідно, це призведе до перегріву приміщення і невиправданих витрат. При недостатній потужності сауна буде прогріватися не повністю і буде потрібно більше часу для розігріву, крім того, кам'янці доведеться працювати в повну силу, що буде сприяти її перевантаження. Випускаються нагрівачі потужністю від 2 до 36 кВт. При установці електропечі необхідно дотримувати мінімальну відстань від стіни, вказане в інструкції до кожної моделі. Воно становить зазвичай від 5 до 15 см.  Каменки можуть бути обладнані системою захисту від перегріву - автоматом, що обмежує час роботи печі або відключає її при досягненні певної температури. Пульт керування буває вмонтованим всередині парної або виносним.Крім того, для кам'янки необхідний індивідуальний провід, який не підключається до інших електроприладів.  Дров'яні печі  Дров'яні печі для будь-якого господаря дачної ділянки або котеджу завжди будуть більш кращими, оскільки ніщо не може так радувати душу на природі, як живий вогонь. Але встановлення дров'яної кам'янки вимагає обладнання димоходу, а також дотримання багатьох технічних нюансів і пожежних норм, порушення яких може призвести до пожежі.  Для спорудження печі з цегли можна запросити майстрів - каменярів. Однак у більшості випадків простіше обійтися покупкою в спеціалізованому салоні готової дров'яної кам'янки з корпусом з вогнетривкої сталі. Такі моделі призначені для приміщень площею від 3 до 35 м р і мають потужність від 7 до 30 кВт. Під дров'яну піч необхідно підготувати кут: викласти його цеглою, каменем або вогнетривкої плиткою. Проріз для димового каналу може бути розташований зверху або ззаду.Димохід буває двох видів: цегельний і у вигляді металевої труби із сталевих листів, утеплених базальтовим волокном. Він може виходити через стіну або дах. Над дахом труба повинна розташовуватися на певній відстані - вище гребня покрівлі на 1,5 м. Бажано також, щоб димар був без прямих кутів: чим плавнів повороти труби, тим краще тяга. Димохід повинен мати ідеально рівну внутрішню поверхню, а щоб вогонь не поширювався по трубі, необхідні огнеотсекателі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]