Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

pachenko1

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
660.52 Кб
Скачать

52

від’ємною частиною комплексного стратегічного планування на підприємстві.

Проводячи аналіз діяльності конкурентів необхідно відмітити те, що продукцію, а саме вершки, які після технічного переоснащення підприємства ВАТ ―Сумський молочний завод‖ будуть вироблятися значно дешевші за аналоги закордонної продукції. Так як темпи росту зростання заробітної плати значно нижче ніж в Європі, тому і собівартість продукції буде разимою, а якщо врахувати, що наші якісні показники продукції вищі ніж в конкурентів то і вихід продукції на закордонні ринки буде приоритетним.

Але для цього як керівництво підприємства так і керівництво галузі в цілому повинно працювати з світовим співтовариством за конкурентоспроможними умовами. Тому єдиною зачіпкою виходу компанії на зовнішній ринок є саме ціновий фактор. В даному випадку доречним буде доречно розробити стратегічну програму виходу на зовнішній ринок країн Ближнього зарубіжжя. Стратегічну програму необхідно розробити таким чином, щоб переконати покупця в якості пропонуємої продукції, та довгостроковому співробітництві. Саме за допомогою посередників в зарубіжних країнах можна домогтися бажаного результату. В стратегічну програму необхідно внести слідуючи пропозиції:

1.цінову політику компаній Західної Європи і ВАТ ―Сумський молочний завод‖.

2. довгострокова співпраця ВАТ ―Сумський молочний завод‖ на

зовнішньому ринку.

Цінова політика має велике значення при виході підприємства на зовнішній ринок. Ціна показує якість та надійність продукції. Виходячи з реальної ситуації, молочна продукція яку виробляє ВАТ ―Сумський молочний завод‖ чудово зарекомендували себе як на ринку України, так і на ринку країн СНД.

Завдяки реалізації цієї стратегічної програми, компанія ВАТ ―Сумський молочний завод‖ зможе збільшити довіру та завоювати авторитет серед своїх

53

покупців. Адже довіра та авторитет – це найбільш цінний фактор діяльності

підприємства на зовнішньому ринку.

3.2. Формування економічної ринкової стратегії для виходу

підприємства на зовнішній ринок

Типовим для більшості підприємств є практична відсутність чітко сформованих цілей, а якщо вони і є, то давно не розглядалися, або ж їх досягнення не контролюється. В період затяжного кризису, при відносній стійкості та прогнозування фінансової ситуації відсутність нормального стратегічного планування не ефективне. Кожне підприємство повинно мати цілі діяльності, та вміти їх досягати.

Я вважаю за необхідне викласти представлення про початковий етап стратегічного планування на сучасному українському підприємстві.

Узагальнений досвід підприємств, які пройшли цей етап, можна сформулювати слідуючим способом. Стратегічне планування:

1)задає направлення для діяльності підприємства та дозволяє йому краще приймати структуру маркетингових досліджень, процеси вивчення споживачів, планування виробництва та збуту продукції, а

також планування цін;

2)він забезпечує кожному підрозділу на підприємстві чіткі цілі, які вказуються з загальними задачами підприємства;

3)стимулює координацію зусиль різних функціональних направлень;

4)заставляє підприємство оцінювати сильні та слабкі сторони з точки зору конкурентів та загрози в навколишньому середовищі;

5)виробляє альтернативні дії або комбінації дій, які може здійснити підприємство;

6)виробляє основу для розподілу ресурсів;

7)демонструє важність вживання процедур оцінки діяльності.

54

Головним недоліком стратегічного планування на підприємствах є відсутність вірно розроблених цілей діяльності підприємства по основним напрямкам та стратегії їх досягнення.

В сьогоднішніх умовах діяльність по виробленню економічної стратегії підприємства повинна бути пріоритетною. Таким чином, якщо економічна стратегія – це набір правил та прийомів, з допомогою яких досягаються поставлені цілі розвитку підприємства, то розробка стратегії включає в себе як поставлені цілі діяльності по основним напрямкам, так і шляхів їх досягнення.

Формування ринкової стратегії підприємства необхідно починати з аналізу сьогоденного стану підприємства, його потенціальних можливостей.

При цьому на початковому етапі проводиться підготовка вихідних даних для розробки економічної стратегії. Для цього при проведенні внутрішньої ревізії здійснюється аналіз всіх сторін діяльності підприємства за попередній період часу. Зібравши та проаналізувавши інформацію, яка характеризує різні аспекти діяльності підприємства, виявляють її сильні та слабкі сторони, а

також можливість та загрози, які існують або можуть виникнути на ринку збуту продукції. Служба маркетингу проводить максимально повне вивчення ситуації як на ринку України так і на інших закордонних ринках. Крім цього обов’язковим є проведення порівняльного аналізу сильних та слабких сторін діяльності свого підприємства та важливих його конкурентів.

По результатам цієї роботи відповідними службами управління підприємством виробляються документи, які детально описують діяльність підприємства (наприклад, в період трьох-п’яти років). Прикладний перелік службових записок може включати:

1)дії підприємства на території України;

2)дії підприємства на ринках СНГ;

3)дії підприємства на ринках дальнього зарубіжжя;

4)забезпечення підприємства необхідними виробничими ресурсами;

55

5)фінансовий стан, інвестиційна діяльність та діяльність підприємства на ринку цінних паперів;;

6)виробнича діяльність;

7)робота з персоналом.

Безпосередня розробка стратегії проводиться в ході роботи методом

―мозкового штурму‖, учасниками якого є ведучі спеціалісти підприємства,

незалежні експортери, представники зацікавлених банків, інвестиційних інститутів, дочірніх фірм. До початку проведення засідання всі учасники знайомляться з необхідними матеріалами та виробляють свої пропозиції по цілям та задачам. Але в процесі дискусії концепції пропускають через трійний фільтр: доступні цілі в країні та за її межами, навколишнє середовище (по ринкам) та внутрішні можливості підприємства (по результатам внутрішньої ревізії). По-перше за все необхідно визначитися, яка з двох крайніх концепцій більш приваблива – концепція виживання чи концепція прориву.

В першому випадку, наприклад, доцільний вибір підходу ―від досягнутого стану до можливих перспектив‖ головна увага приділяється оцінці, аудиту стану який склався, виявленню та використанню резервів. В

другому випадку більш доцільним є підхід ―від цілей до кінцевих результатів, від кінцевих результатів до факторів їх досягнення‖ та головна увага приділяється варіантам, способам досягнення поставлених цілей,

включаючи реорганізацію підприємства.

На заключному етапі аналізують та вибирають стратегії досягнення поставлених цілей, які в підрозділах підприємства переводяться в плани відповідних видів діяльності. Таким чином, по результатам ―мозкового штурму‖ формуються основні стратегії, сукупність яких і є економічною стратегією підприємства. В їх числі:

1)товарна стратегія;

2)стратегія ціноутворення;

3)стратегія підприємства на ринку виробничих ресурсів;

56

4)стратегія поведінки на ринку цінних паперів;

5)стратегія зовнішньоекономічної діяльності;

6)стратегія зниження виробничих витрат;

7)стратегія інвестиційної діяльності;

8)стратегія стимулювання персоналу підприємства.

Враховуючи сьогоденні реалії, приведена схема розробки економічної стратегії підприємства є життево-можливою при додержанні основних вимог.

Перше та головне – очолювати, вдохновляти та керувати процесом розробки повинен головний керівник підприємства (лідер).

57

ВИСНОВКИ

Підводячи підсумки, потрібно зазначити, що стратегію виходу підприємства на зовнішній ринок слід розуміти як цілісну систему, як

сукупність заходів по плануванню, організації і контролю.

Зовнішньоекономічна стратегія необхідна підприємству як засіб досягнення неповторності, признання та відображення іміджу в цілому. Тільки вірно розроблена комплексна стратегія виходу підприємства на зовнішній ринок дозволить ефективно функціонувати на зовнішньому ринку. Не слід заперечувати, що розробка стратегії та впровадження її в діяльність компанії

носить витратний характер. Але в майбутньому, при удосконаленні

механізму регулювання діяльності компанії на зовнішньому ринку буде спостерігатися позитивна тенденція: завоювання значної частки ринку та отримання надприбутку.

Розроблена комплексна стратегія виходу підприємства на зовнішній ринок висуває різні завдання, але вони не виключають один одного, а можуть бути реалізовані здебільшого паралельно або взаємно доповнювати один одного. Раціональне поєднання елементів кількох методів дає змогу сконструювати прийнятні рішення в сфері стратегічного планування.

При розробці стратегії виходу підприємства на зовнішній ринок, на прикладі компанії ВАТ ―Сумський молочний завод‖, був детально розглянутий зміст понять стратегічне планування зовнішньоекономічної діяльності, місія, цілі, задачі функціонування компанії на зовнішньому ринку, приділена велика увага конкурентоспроможності.

В дипломній роботі була розроблена стратегія непрямого експорту пастеризованих вершків до Курської та Белгородської областей Росії.

Стратегія непрямого експорту зумовлена тим, що для ВАТ «Сумський молочний завод» організація прямого експорту є досить коштовною і потребує значних затрат ресурсів.

58

Попередньо розробляючи комплексну стратегію виходу підприємства на зовнішній ринок, був знайдений оптимум у кількості і якості кроків:

1. Обґрунтування необхідності розробки стратегії для виходу на зовнішній ринок для підприємства за допомогою аналізу діяльності підприємства, оцінки конкурентоспроможності нової продукції.

Охарактеризовано найбільш можливий спосіб виходу підприємства на зовнішній ринок, недоліки і переваги, відповідність управлінської структури для здійснення зовнішньоекономічної діяльності, досліджене внутрішнє середовище підприємства. Вивчено параметри і характеристики продукції компанії для визначення конкурентноздатності товару, пророблений матеріал щодо конкурентного середовища і стану галузі.

2. Розробка та вибір стратегії для виходу на зовнішній ринок для ВАТ

"Сумський молочний завод". При проходженні виробничої практики на цьому підприємстві представилася можливість розробки зовнішньоекономічної стратегії. Цей матеріал відображений у практичній частині роботи з детальним аналізом і коментарями етапів.

3. Впровадження в діяльність розробленої стратегії. З практичного матеріалу по ВАТ ―Сумський молочний завод" з’ясовано те, що реалізація стратегії виходу підприємства на зовнішній ринок можлива через непрямий експорт бо це найбільш дешевий та найменш ризикований спосіб при виході підприємства на нові ринки.

Я вважаю, що впровадження в діяльність компанії ВАТ „Сумський молочний завод‖ розробленої стратегії непрямого експорту з залученням посередників значно покращить діяльність на зовнішньому ринку. Завдяки розробленій мною стратегічної програми, в яку входить рішення питань цінової політики, товарної політики, підприємство здобуде конкурентні переваги на ринковому просторі зарубіжних країн.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.Филип Котлер и др. Основы маркетинга:Пер.с англ. – 2-е европ.

изд.-М.;СПб.; К.: Издат. дом ―Вильямс‖, 1998.-1056 с.

2.Evans.J.R. and Berman, B. Marketing 6th Ed. Macmillan Publishing Company, N.Y., Maxwell Macmillan Canada, London, etc/, 1994.

3.Cateora, Ph.R.International Marketing. 6th Ed. Homewood, IL,1987.

4.Lush, R.F. and Lush,V.N. Principles of marketing. Kent Publishing Company, Boston, MA, 1987.

5.Berkowitz , E.N.,Kevin, R.A. and Rudelius,W. Marketing. 2nd ed. IRWIN,Homewood, IL, Boston, MA, 1989.

6.Маркетин/ Упоряд. вступ. ст. А.И.Кредисова., Киев: Украина,1995.

7.Азарян Е.М. Международный маркетинг: Учебно-практическое пособие. – К.:

ИСМО МО Украины, НВФ ―Студцентр‖, 1998. – 200 с.

8.Моисеева Н.К. Международный маркетинг: Учебное пособие.-М.: Центр экономики и маркетинга , 1998. – 320 с.

9.Черенков В. Международный маркетинг: Учебное пособие/ Санкт-

Петербургский ИВЭСЭП. – СПб.: О-во ―Знание‖,1998. – 400 с.

10.Кондратьев А.Д. Насосенергомаш. Годы созидания. Исторический очерк. –

Сумы : ―Слобожанщина‖, 1999. – 292 с.

11.Котлер Ф. Основы маркетинга: пер. с англ. – Санкт-Петербург: АО ―Коруна‖

АОЗТ ―Литера Плюс‖, 1994.- 700 с.

12.Дэниэлс Дж.Д., Радеба Ли Х. Международный бизнес: внешняя среда и деловые операции: Пер. с англ. - М.: Дело, 1998. – 784 с.

13.Мухаев Р.Т. Политология: Учебник .-М.: ―Приор‖, 1997.- 400 с.

14.Зеркин Д.П. Основы политологии:Курс лекций.-Ростов-на-Дону: ‖Феникс‖,

1996. – 544 с.

15.Мадисон В.В. Политология международных отношений: Учебное пособие.- К.:

Лыбидь, 1997. – 176 с.

16.Культурология. XX век: Антология / Сост. С.Я.Левит. – М.: Юристъ, 1995. –

703 с.

17.Павленко Ю.В. Історія світової цивілізації: Соціокультурний розвиток людства:

Навч. посібник .- К.: Либідь, 1996. – 360 с.

18.Дафт Р. Менеджмент: Учебник: Пер. с англ.- СПб: ―Питер‖, 2000. – 832 с.

19.Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник .- 2-е изд.- М.: ―Банки и биржи‖, 1995. –

480 с.

20.Макконелл К.Р. , Брю С.Л. Аналітична економія. Принципи, проблеми і політика: Пер. з англ. – Львів: Просвіта, 1997. – 671 с.

21.Котлер Ф. Маркетинг менеджмент. Анализ, планирование, внедрение,

контроль. – СПб: Питер ком, 1999. – 826 с.

22.Ассэль Г. Маркетинг: Принципы и стратегия: Учебник: Пер. с англ. – 2-е изд. –

М.: ИНФРА-М, 1999. – 804 с.

23.Панарин А.С. Политология: Учебник МГУ им. А.С.Ломоносова. – М.: ―Проспект‖, 1997.–408 с.

24.Международный маркетинг: Учебное пособие / Ред Васильев Г.А.- М.:

ЮНИТИ-ДАНА , 1999. – 199 с.

25.Алексунин В.А. Международный маркетинг: Учебное пособие.-М.:Издат. дом

―Дашков и К‖, 2000. – 160 с.

26.Белорусов А.С. Международный менеджмент: Учебник. – М.: Юристъ, 2000. –

224 с.

27.Международный менеджмент: Учебное пособие / Пивоваров С.Э., Майзель А.И., Пивоваров И.С. – СПб: Питер , 2000. – 256 с.

28.Радченко В.В. Международный менеджмент: Учебное пособие /

Межрегиональная Академия управления персоналом. – К.: МАУП, 2000. – 256 с.

29.Международный менеджмент: Учебник / Ред. Пивоваров С.Э.; Баркан Д.И.;

Тарасевич П.С. . – СПб: Питер, 2000. – 624 с.

30.Мескон М.Х. и др. Основы менеджмента: Пер. с англ. / М.Х.Мескон,

М.Альберт, Ф.Хедоури; Под ред. Л.И.Евенко. М.: Дело, 1997. – 704 с.

31.Ламберн Ж.Ж.Стратегический маркетинг. Европейская перспектива:

Пер. с фр. – СПб.: Наука, 1996. – 590 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]