Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робот2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
163.33 Кб
Скачать

1.1. Рослинний світ

Рослинний світ Криму це віддзеркалення стародавніх, деколи таємних і до кінця не звіданих шляхів появи на півострові різних видів рослин, пристосування їх до місцевих різноманітних природних умов. Багато дослідників природи Криму із захопленням писали про самобутність флори і фауни півострова, шукали причини цієї своєрідності і знаходили їх в історії розвитку і особливостях географічного положення.

.

З одного боку, півострів був як би мостом, що сполучає різні флори Середземномор'я, Малої Азії, Кавказу, Східноєвропейської рівнини. Між їх рослинними і зоологічними співтовариствами відбувалися міграції видів, як на перехресті доріг стикалися їх ареали. Завдяки цьому Крим, особливо його гірська частина, вражає багатством флори і різноманітністю рослинних співтовариств. Тому зовсім близько один до одного виростають сосна звичайна і вічнозелений суничник дрібноплодий, папороті і астрагали, тис ягідний і береза повисла.

1.2. Тваринний світ

Якщо різноманітність рослинного світу Криму впадає в очі скрізь, де б ми не знаходилися, то тварини непомітні, приховані від стороннього погляду. Тим яскравіше враження, коли з'являється можливість познайомитися з фауною півострова в музейних експозиціях або в природному середовищі.

Фауна (від лат. Faunа – Фауна – богиня полів і лісів, покровителька стад) – сукупність всіх видів тварин певної території, що історично склалася.

Невеликі розміри півострова, його ізольованість від материка зумовили збіднення кримської фауни. Це виявляється не стільки в нечисленності видів, скільки у малій кількості особин кожного виду.

Деякі види є ендемічними (наприклад жужелиця кримська), інші – зустрічаються на дуже обмежених територіях (так, ящірка кримський гекон, до речі, що відноситься до рідкісних і зникаючих видів, мешкає тільки на Південному березі не вище 300 м над рівнем моря між Севастополем і Алуштою). Є тварини-релікти - свідки давніх епох (леопардовий полоз, гребінчастий тритон).

В лісах гірського Криму мешкають кримський благородний олень, косуля, лань, дикий кабан, лисиці, куниця кам'яна, борсук.

В степах півострова водяться гризуни (ховрахи, хом'яки, полівки, тушканчики), якими ласують лисиці, тхір, ласка. Широко поширений заєць-русак (що залишається сірим і взимку, оскільки в Криму зими мале ніжні).

Світ птахів в рівнинному Криму представлений жайворонками, куріпками, перепелами. Багато хто з них використовує поля, сади і виноградники як свої кормові угіддя. Крупних птахів (стрепет, журавель-красавка, дрохва) майже не залишилося, оскільки через відкриття земель порушені місця їх гніздування, та і хімізація сільського господарства приводить до масової загибелі тварин.

Зате в північній частині півострова, де знаходяться численні мілководі затоки Сивашу, Каркинітська затока Чорного моря, озера і обводнюючі рисові чеки, – роздолля для водоплавних птахів: качок, караваек, лысух, погонышей, чай. В чагарниках очерету кубляться чаплі.

Серед плазунів багато ящірок – прудка, скельна, різнокольорова, кримська і безнога ящірка жовтопуз. Останню часто приймають за змію і вбивають. Тим часом це стародавній вигляд (релікт), що зберігся, поза сумнівом, корисна тварина, як і інші ящірки.

З комах цікаві жуки олень, носоріг, що переливається зелено-фіолетовим блиском жужелиці, вусані, цикади (без тріску яких неможливо в жаркі літні дні відчути всю симфонію звуків півдня). Шкідниками лісів, садів і городів є непарний шовкопряд), плодожерки, щитівки, колорадський жук і, на жаль, багато інших.

Тваринний світ не завжди був таким, як в даний час. Про це свідчать матеріали розкопок, знайдені скам'янілості. Відомо, що декілька мільйонів років тому, коли клімат був вологіший і тепліший, в Криму мешкали жирафи, антилопи, безрогі носороги. Після їх вимирання півострів заселили верблюди, південні слони, печерні ведмеді. В епохи четвертних (плейстоценовых) похолодань в Криму був поширений заєць-біляк, росомаха, рись, північний олень, тетерук, біла і тундряна куріпки та ін.

стрепет, дрохва, красавка, огарь і багато хижих птахів. Особливо великі втрати диких тварин в останні десятиріччя.

го Криму, але низькою молочною продуктивністю. Через потребу в розвитку молочного тваринництва сіра українська порода була замінена молочними червоними німецькими коровами.

В господарському обороті знаходилися або знаходяться також морські види: мідії і наземні молюски – чагарниковий, звичайний і гірський равлики.

Біорізноманітність сільськогосподарських тварин зараз знаходиться під загрозою, оскільки селекція приводить до сильного зниження генетичної мінливості. Зникають аборигенні породи тварин, краще пристосовані до умов, що змінюються, середовища.

Багато видів диких тварин півострова (196 видів, або більше 50 % всієї кримської фауни) вже внесено в Червону книгу України і знаходяться під охороною держави. Серед них: лелека чорна, дельфіни адалина і белобочка, дрохва, жовтопуз, журавел-красавка, орлан-білохвост, махаон, цикада звичайна, стрепет, шпак рожевий і багато інших.