Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робот2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
163.33 Кб
Скачать

1.3. Несприятливі природні явища

Якось один відомий географ, що побачив «багато самих різних регіонів на земній кулі, помітив: «Адже у вас в Криму насправді земля ходить під ногами!». Він мав на увазі нестійкість і рухливість ландшафтів Південного берега. І дійсно – які тільки явища не спостерігаються на його вузькій смузі! Землетруси, обвали, осипи, абразія берегів, ерозійні процеси, селеві паводки, шторми, в горах – карстові процеси, сніжна лавина і ураганні вітри, в рівнинному Криму – вітрова і водна ерозія, просіла ґрунтів, засухи – і це все на крихітному клаптику суші!

Сейсмічна небезпека території оцінюється в передгір'ї і рівнинній частині в 6-7 балів, в гірському Криму і на Південному березі – в 8-9 балів. Нестійкість земної кори пов'язана з тим, що на фоні непомітно піднятої Головної гірської гряди продовжується опускання дна Чорного моря. І на крутому материковому схилі, що відділяє гірський Крим від глибоководної западини, розташовуються епіцентри землетрусів. Їх середнє видалення від берега складає всього 20-30 км!

В 1927 р. на Південному березі відбувся землетрус силою (на побережжі) 8 балів. Вона заподіяло значний матеріальний збиток, викликом цунамі на Чорному морі, були і людські жертви.

Цунамі в перекладі з японського означає «хвиля в гавані», оскільки що утворюється при землетрусах хвиля при підході до берегів і в вузьких бухтах збільшується. Під час цунамі в 1927 р. в Балаклавській бухті рівень моря впав на 1 м нижче за звичайний, а потім перевищив його більш ніж на метр. Населення в паніці бігло в гори.

В даний час кримські учені проводять сейсмічне зонування територій, в ході якого визначаються ділянки, особливо схильні землетрусам. В Криму багато обвалів. Вони наголошуються на Тарханкутськом і Керченському півостровах, поблизу Севастополя, в долинах річок (Чорна, Кача, Альма), але якнайбільше їх на Південному березі.

Обвальні накопичення рихлого матеріалу або блоки гірських порід, що відкололися, розташовуються на схилах гір, на бортах річкових долин і морських берегів. Вони досягають значних розмірів, утворюючи деколи гігантські потоки, що протягуються від стінок яйлинских масивів до моря.

Сильні шторми на Чорному морі трапляються в середньому раз в два-три роки, а особливо руйнівні – раз в п'ять-шість років (під час одного з таких штормів біля берегів Ялти в 1969 р. висота хвилі досягала 8 м!). Боротися з штормами безглуздо, але можна в 10-30 разів понизити заподіюваний ними збиток, використовую єдину систему високоточного прогнозу.

Розділ 2. Крим заповідний

Основу заповідної фундації Криму складають шість заповідників: Кримський з філіалом Лебедині острови, Ялтинський, Мис Мартьян, Карадагський, Казантіпській і Опукській. Два останніх створені недавно (в травні 1998 р.) і поки не мають повного пристрою. Заповідники займають приблизно 45 % загальної площі заповідної фундації півострова.

2.1. Стежками Кара-Дагу

Прямовисні стрімкі урвища, глибокі ущелини, нагромадження скель, химерні, вирізьблені силами вивітрювання величні кам’яні фігури. Дивовижний краєвид на тлі безмежного простору яскраво-синього моря!

Йдеться про Кара-Дагу – природний феномен на східному узбережжі Кримського півострова, одне з наймальовничіших місць нашого чорноморського узбережжя. Це – насправді унікальний природний куточок.

«Я бачив скам’янілий вибух вулкана, що підняв до неба шари земної кори», - так писав про Кара-Дагу Костянтин Паустовський. Це – величезний вулканічний масив, що народився під час горотворення в юрський період і вибухнув понад 200 млн. років тому. З того часу над його обробкою дружно «працюють» могутні сили вивітрювання.

Заповідником. Карадазький вулканічний масив, як його звуть учені, можна назвати ще «Ноєвим ковчегом». Тут, не порушений господарською діяльністю людини, зберігся багатий рослинний і тваринний світ. Багатими є й прибережні морські води.

Карадагський природний заповідник, заснований в 1979 р., розташовується на сході кримського субсередземномор'я. Він займає територію площею 2855.1 га. Заповідник створений для охорони стародавньо-вулканічного ландшафту і найрідкісніших ботаніко-зоологічних об'єктів. На Кара - Дазі знайдено більше 100 видів мінералів і їх різновидів: тут зустрічається напівкоштовне каміння – сердолік, обпав, геліотроп, агат, гірський кришталь, аметист і ін. Можна спостерігати атрибути викопного вулкана: лавові потоки і брекчии, дайки, мінеральні жили. Багатюща флора Карадага налічує Ю90 видів судинних рослин, у тому числі близько 50 видів ендеміків. Багато видів занесені в Червону книгу України: ялівець, високий, фісташка ту поаркушева, глід Пояркової і ін. Фауна Карадага включає 28 видів ссавців, 184 види птахів, 13 видів плазунів і земноводних, 1900 видів безхребетних. Флора прибережній акваторії налічує 454 види рослин і 900 видів тваринних (у тому числі 80 видів риб).