Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
8.23 Mб
Скачать

Розділ 5 використання матеріалів дипломної роботи у шкільному курсі географії

Загальноосвітня цінність шкільного курсу географії полягає в тому, що у процесі його вивчення учні знайомляться з природними об’єктами і процесами, а також з реальним життям у навколишньому середовищі, з життям суспільства в усіх його проявах і зв’язках [1;4].

Результатом шкільної географічної освіти має стати внутрішня пізнавальна установка особистості на створення цілісних уявлень, образів географічних об'єктів і явищ, що ґрунтуються на комплексному підході до вивчення географічних аспектів взаємодії суспільства і природи в їх єдності і взаємозв'язку.

Головними завданнями на уроках географії є:

• формування в учнів цілісного географічного образу планети Земля;

• розуміння ролі географічних знань у вирішенні економічних і соціальних проблем;

• розвиток у школярів геопросторового мислення, розуміння доцільності науково обґрунтованого підходу до природокористування, системної єдності довкілля, людини та її діяльності в територіальному аспекті;

• розкриття ролі географії в житті суспільства та в забезпеченні раціонального використання природного, трудового та матеріально-ресурсного потенціалу територій (країн, материків, окремих регіонів тощо);

• виховання національно свідомого громадянина, дбайливого господаря, грамотної, освіченої людини, гуманіста і природолюба.

Географічні поняття, що засвоюються школярами на прикладі свого краю, є найбільш переконливими і легко запам'ятовуються. Порівняння краєзнавчого матеріалу з матеріалом, що вивчається у шкільному курсі географії, спонукає учнів до активної розумової діяльності, привчає їх до самостійних висновків і узагальнень, сприяє встановленню зв'язків у географічних явищах.

Зібрану в процесі дипломного дослідження інформацію, зроблені висновки і узагальнення можна використовувати в курсі «Фізична географія України» (8 клас) при вивченні таких тем: «Мінерально-сировинні ресурси», «Внутрішні води», «Рослинний покрив», «Зона мішаних і широколистяних лісів», «Раціональне використання і охорона природних ресурсів».

Дані також можна застосувати у курсі «Економічна і соціальна географія України» в 9 класі під час вивчення теми « Географічна характеристика своєї області» і у курсі «Загальна географія» в 6 класі під час виконання практичної роботи « Ознайомлення з компонентами природи своєї місцевості».

Фрагмент уроку з теми «Раціональне використання і охорона природних ресурсів» на етапі «Формування та засвоєння нових знань, умінь і навичок»

1. Робота з картами атласу:

1. Розгляньте карту «Природно-заповідний фонд» на ст.26 атласу (8 клас) і назвіть об’єкти природно-заповідного фонду, які розташовані в межах Волинської області.

2. Розгляньте карти: І група – «Рослинність» ; ІІ група – «Тваринний світ»

на ст. 22 атласу (8 клас) і скажіть, які рослини і тварини нашої області занесені до «Червоної книги України».

2. Змагання «Кращий друг природи»

Ми часто чуємо: «Ліс потрібно оберігати». Але поміркуймо — від кого і від чого слід оберігати ліс? Складіть свої правила поведінки в лісі. (Учні зачитують складені ними правила).

Хто більше записав, той є кращим другом природи?

Фрагмент уроку з теми «Зона мішаних і широколистяних лісів»