Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
8.23 Mб
Скачать

2.6. Курортно-оздоровчі заклади області

Потреба в санаторно-курортному лікуванні та оздоровленні виникає через порушення стану здоров’я, необхідність в профілактичному оздоровленні, відтворенні фізичних, психічних сил. Потреби у відпочинку та туризмі визначаються необхідністю зняття фізичної, психічної втоми та напруги, бажанням духовного, інтелектуального, фізичного розвитку.

Всього у Волинській області розташовано 12 лікувальних закладів: 6 санаторіїв з кількістю ліжкомісць 1342, 1 пансіонат з лікуванням на 486 ліжок, 5 санаторіїв-профілакторіїв на 450 ліжок. За даними обласного управління статистики[33; 499], у 2010 році всього оздоровлено 58400 чоловік.

Рис. 2.4. Оздоровчо-рекреаційні ресурси Волинської області

Дані з розподілу дитячих таборів по районах Волинської області зазначені в додатку «Е».

Нижче розглянемо характеристику деяких санаторно-курортних закладів, які значною мірою впливають на оздоровлення населення.

У прадавньому лісі Шацького національного природного парку, на березі озера пісочне розташований волинський обласний санаторій «Лісова пісня». Розміщення санаторію в екологічно чистій зоні (найближчі промислові центри розташовані на відстані 100 км) створює чудові умови для оздоровлення. Чисте лісове повітря та джерельна вода озера Пісочне з великим вмістом срібла та гліцерину приваблюють туристів з усіх куточків України.

У санаторії проводиться реабілітація відпочиваючих із захворюваннями серцево-судинної системи. Лікують тут також захворювання: шлунково-кишкового тракту; органів дихання; опорно-рухового апарату; хребта (не туберкульозного характеру); нервової периферичної системи; ендокринної системи; шкіри; стоматологічні захворювання тощо.

Лікування в санаторії проводиться на основі природних нетрадиційних методів, тобто фітолікування, що підтверджено ліцензією Міністерства охорони здоров’я. Це дає підстави розширити перелік методів лікування, які можна використовувати в «Лісові пісні», що вигідно вирізняє санаторій з-поміж багатьох конкурентів.

Рис 2.5. Санаторій «Лісова пісня»

Комплексна фітотерапія з використанням екологічно чистої місцевої фіто сировини та цілющого меду – це фітованни, фіточаї, фітоаплікацій, фітоінгаляції індивідуальні, чотирьохкамерні фітованни, фітогальванотерапія, кисневі фітококтейлі, кишкові та гінекологічні фітозрошення. Важливою є низка і таких лікувальних факторів: мінеральна вода «Моршинська», душі, масаж ручний та підводний, масаж апаратом «Релакс», комплекс фізіотерапевтичного лікування, озокерит, спелеотерапія, лазеротерапія, підводне скелетне витягнення, лікувально-фізкультурний комплекс, механотерапія, аромотерапія, сауна. У санаторії постійно проваджуються прогресивні лікувальні методи – гідроколонотерапія, сауно терапія. Є косметичний салон, кімната психологічного розвантаження.

Санаторій «Лісова пісня» має сучасну діагностичну та лікувальну апаратуру. Для уточнення діагнозу та оцінки ефективності лікувального процесу тут проводяться клінічні, біохімічні та імунологічні дослідження, працюють кабінети УЗД, функціональної діагностики, ректороскопії, радіоактивного обстеження. Консультативний прийом проводять такі лікарі: гінеколог, мануальний терапевт, рефлексотерапевт, гомеопат, фітотерапевт, психолог.

Санаторій розраховано на 420 місць. На відпочиваючих чекають майже 200 номерів (люксові дво- та тримісні (з євроремонтом), напівлюксові одно- та двомісні, двомісні та тримісні з усіма зручностями). Їдальня санаторію, яка надає чотирьохразове дієтичне харчування, розрахована на 480 посадочних місць. Кафе-бар санаторію, де пропонують харчування на замовлення, розраховане на 100 посадочних місць.

Гості санаторію можуть зайнятися спортом. До їхніх послуг впорядковані спортивні майданчики – волейбольні, футбольні, баскетбольні, а ще тенісний корт, настільний теніс, більярд та тренажерний зал.

Для любителів читання працює бібліотека, з книжковим фондом близько 7 тисяч, а для тих, хто любить дивитися фільми, щодня гостинно відчиняє двері кіновідеозал.

У танцювальному залі та на літньому танцмайданчику постійно проводиться дитячі дискотеки та вечори відпочинку для дорослих, а ще концерти з участю народного ансамблю «Лісова пісня».

Гості санаторію мають чудову можливість побувати на багатьох екскурсіях (піші-екскурсії) зокрема по території Шацького природного національного парку, до якого належать 32 озера, у тому числі найбільше з прісних озер – Світязь, відвідати музей-садибу Лесі Українки в селі Колодяжному Ковельського району, резиденцію волинських князів «Зимна вода» у силі Зимному Володимир-Волинького району, замок Любарта в Луцьку та краєзнавчий чи історичний музей (самостійно).

На межі двох областей – Рівненської та Волинської – розташовано санаторій матері та дитини під назвою «Пролісок». Знаходячись на території регіонального ландшафтного парку, в екологічно чистій зоні, санаторій приймає на лікування та відпочинок дітей та дорослих. В оточенні соснового бору, на березі великого водного плеса стоять три спальні корпуси та кілька сімейних котеджів. До послуг відпочиваючих у «Проліску» є комфортні просторі одно-, двомісні номери, кімнати підвищеної комфортності та номери «люкс» (зі всіма зручностями, гаряча,холодна вода цілодобово). «Пролісок» має унікальні діагностичну та лікувальну бази. Клінічні обстеження здійснює акредитована по вищий категорії лабораторія. А інструментальні дослідження проводяться на сучасному обладнанні. Застосовується діагностичний комплекс «Кардіо+», апарати ультразвукової діагностики, апарат сканування крові, апарат для визначення біологічного віку за методом Шахбазова та інше діагностичне обладнання. У лікувальному комплексі санаторію запроваджено більше сорока різноманітних процедур, адже показаннями для лікування є захворювання ендокринної системи, органів травлення, захворювання органів дихання, хвороби опорно-рухового апарату та нервової системи. Кваліфікований медичний персонал санаторію застосовує широкий спектр методів лікування. Це і апаратна фізіотерапія, зокрема, магнітно-резонансна, магнітотерапія, магнітно-вакуумний масаж, інгаляторій, електрофорез, солюкс, тубус-кварц, вітафон, дарсонваль, здійснюється парафіно-озокерито лікуваня, фітоаплікації та інші. Відпочиваючі у санаторії мають змогу отримати 7 видів масажу, та пройти заняття з лікувальної фізкультури. У співпраці з Інститутом лазерної біології та лазерної медицини Харківського національного університету ім. Каразіна впроваджено лазеротерапію та світлолікування. Широко використовуються апарати академіка Анатолія Коробова. Це і лазерні матриці, лазерний душ, ванна, басейн, лазерний солярій, масажери Коробова, лазерні зонди для лікування гінекологічних та проктологічних захворювань. У «Проліску» працює кімната штучного мікроклімату «соляна шахта», та фітокамера. Гордістю санаторію – є власне джерело цілющої мінеральної води. Хлоридно-натрієво-бромну воду застовують для внутрішнього та зовнішнього вживання. Активно використовують водолікування за допомогою кисневих, лазерних та хвойних і перлинних ванн, різноманітних видів душу (Шарко, циркулярний, висхідний), підводний душ-масаж, та кишкові зрошення. До послуг відпочиваючих сауна та світломузичний басейн. Лікування світлом та водою доповнює оксигенотерапія, синглентно-киснева терапія, а також вживання фіточаїв. Повітря, насичене пахощами цілющої сосни, надзвичайно позитивно позначається на одужанні пацієнтів. А лікувальні трави працівники санаторію збирають на екологічно чистій території «Проліску». До того ж самі вирощують трави для корисних фіто чаїв [30].

У 1968 році на березі озера спорудили комфортабельну туристичну базу «Світязь». З часом вона розширилася, забезпечуючи здійснення цілого комплексу природоохоронних робіт. Зараз це - пансіонат «Шацькі озера».

Розрахований на 600 місць, з них близько 500 можуть приймати відвідувачів цілий рік.

Житлові корпуси розміщені в оточенні розкішного соснового бору. У них номери готельного типу. Кожен розрахований на проживання 2-3 чоловік.

Лікують органи дихання.

Методи лікування: фітотерапія, інгаляція, спелеотерапія, бальнеологія, електро-світло-теплолікування, масаж, сауна, стоматологія, оздоровча фізкультура.

У свій сезон в лісовому масиві можна займатися «тихим полюванням» і збирати гриби. Охочі можуть поласувати смачними поліськими дикорослими ягодами - чорницею, ожиною, журавлиною, малиною [31].

В області також функціонують такі курортно-оздоровчі заклади: санаторій матері і дитини «Турія», дитячі оздоровчі табори «Чайка» і «Супутник», пансіонат « Сосновий берег», база відпочинку «Срібниця» та ін.