Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5555.doc
Скачиваний:
394
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Висновки

Термін «МШП» означає активи підприємства, котрі утримуються для споживання при виробництві продукції, виконанні робіт та наданні послуг, а також при управлінні підприємством.

Згідно П(С)БО 9 «Запаси» малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП) визначаються за єдиним критерієм – строком служби, який в даному випадку вважається не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він не перевищує один рік.

При написанні курсової роботи було надане теоретичне обгрунтування ведення обліку МШП в Україні, наведені принципи класифікації МШП, наведені нормативно-правові документи, які регулюють облік МШП в Україні, визначені основні напрямки вдосконалення обліку МШП з метою управління.

МШП поділяють на дві групи:

  • малоцінні та швидкозношувані предмети (рахунок 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"), які відображаються у складі запасів у другому розділі активу балансу "Оборотні активи";

  • малоцінні необоротні матеріальні активи (субрахунок 112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи"), які в бухгалтерському обліку підлягають амортизації та відображаються у складі основних засобів у першому розділі активу балансу "Необоротні активи".

Критерієм, що розмежовує віднесення предмета до однієї з розглянутих категорій (МШП чи МНМА) є термін його корисної експлуатації: якщо цей термін менше 1 року, то такий предмет враховується в складі «Запасів», а якщо більше 1 року — у складі «Необоротних активів».

Синтетичний облік наявності і руху МШП ведуть на рахунку 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети".

Аналітичний облік МШП може створюватися:

  • за відповідними субрахунками;

  • за місцем знаходження і матеріально відповідальними особами;

  • з окремих предметів, які належать до складу кожної групи МШП.

Автоматизоване оброблення даних з обліку виробничих запасів і малоцінних та швидкозношуваних предметів (МШП) на практиці може забезпечуватися різними способами:

  • розробленням спеціалізованою фірмою на замовлення управлінської інформаційної системи підприємства (у тому числі й інформаційної системи обліку);

  • придбанням універсального програмного комплексу (або його окремого модуля) на ринку програмного забезпечення;

  • автоматизацією облікового процесу силами фахівців підрозділу з автоматизованого оброблення даних підприємства;

  • використанням табличних процесорів обліковими працівниками для забезпеченням автоматизованого розв’язання окремих задач конкретної ділянки обліку.

Як свідчать теоретичні та практичні дослідження, питання організації обліку МШП приділяється недостатня увага, внаслідок чого ускладнюється дотримання основних методичних принципів ведення обліку, спотворюється інформація про фінансовий стан підприємства, стан розрахунків, знижується ефективність прийняття управлінських рішень.

Отже, облік малоцінних та швидкозношуваних предметів розглядається в тісному зв'язку з процесами обробки облікової інформації, займають особливе місце у складі майна та домінуючі позиції у структурі витрат підприємства у сфері діяльності, при визначенні результатів господарської діяльності та при висвітленні інформації про його фінансовий стан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]