Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции квіткові.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
516.61 Кб
Скачать

Ііі Порядок Каперцевоцвіті (Capparales)

Родина Капустяні (Brassicaceae) або Хрестоцвіті (Cruciferae)

Об’єднує 380 родів, близько 3200 видів, які поширені на всіх континентах світу. В Україні відомо понад 220 видів.

В родині Капустяні простежується подальша еволюція квіткових:

1) переважають однорічні та багаторічні квіткові трав’янисті рослини, рідше зустрічаються кущі та напівкущі;

2) квітка стає циклічною з постійною кількістю членів у кожному колі і точним їх чергуванням.

Листкипрості, без прилистків, чергові, звичайно є прикоренева розетка.

Квітки двостатеві, актиноморфні, зібрані у суцвіття китиця або волоть. Оцвітина подвійна, 4-членна, чашолистики розташовані у 2 кола, пелюстки розташовані хрест навхрест, як правило, з добре вираженими нігтиками. Тичинок 6, андроцей 4-х сильний, гінецей паракарпний, складається з двох плодолистиків. Зав’язь верхня. Плід стручок або стручечок. Насіння без ендосперму. Ознаки будови плодів широко використовуються у систематиці даної родини. Ділять на 3 групи:

1.Плід – стручок лінійний, розкривний.

Овочеві, кормові, олійні і декоративні рослини.

Капуста (Brassica). Даний рід включає дикорослі види і культурні форми капусти; коренеплоди: ріпа, брюква: олійні і пряні: рапс, гірчиця. Культурні сорти і форми капусти є переважно дворічними і належать до виду B. oleracea (К. городня білоголова).

Ріпа або турнепс (B. rapa) – дворічна овочева культура з м’ясистим, дуже потовщеним коренеплодом. Розрізняють сорти ріпи столової і кормової (останні називають турнепсом). Подібними до ріпи і турнепсу є бруква і ріпак або рапс (B. napus). Обидві ці рослин є дворічними. Бруква – кормовий і овочевий коренеплід. Озимий рапс – цінна олійна культура (47 % жирної олії, що використовується переважно в технічних цілях).

Як пряна і олійна культура культивується гірчиця сарепська (B. juncea) – однорічна рослина, її насіння містить 35-45 % жирної харчової і технічної олії (з макухи виготовляють столову гірчицю і гірчичники).

Левкой (Mathiola).Різні види мають запашні квіти в китицях.

2. Плід – стручок нерозкривний або членистий.

Овочеві і деякі дикорослі рослини.

Редька (Raphanus).Р. посівна або городня (R. sativus) – культурний дворічний коренеплід. Редиска (R. sativus var radicola). Дика редька (R. raphanistrum) – однорічний бур’ян.

Катран (Crambe)– плід складається з двох члеників, верхній кулястий, однонасінний, нижній – короткий, неплідний. 30 видів.

3.Плід стручечок або горішок.

Овочеві (пряні), олійні рослини або частіше бур’яни.

Хрін звичайний (Armoracia rusticana) – багаторічник, багатий на вітаміни і цінний бактерицид.

Рижій (Camelina)– 10 видів. Плід – грушоподібний стручечок. Як олійну ослину культивують Р. посівний (С. sativa). Насіння містить 25-45 % жирної харчової і технічної олії.

Грицики (Capsella) – 6 видів.

Грицики звичайні (C. bursa pastoris) – бур’ян. Лікарська рослина – кровозупинний засіб.

Гикавка (Berteroa)– 7 видів. В Україні найбільш поширена Г. сіра (B. incana).

Талабан польовий (Thlaspi arvense).

Іv Порядок Мальвоцвіті (Malvales)

Родина Мальвові (Malvaceae)

Належать 11 родин з них можна виділити 4 , які мають спільні ознаки: квіти актиноморфні з подвійною 5-членною оцвітиною і нерідко з підчашшям, тичинки численні, зрослі між собою нитками в трубку або в окремі пучки; гінецей звичайно синкарпний , зав’язь верхня .

Родина Липові (Filiactae)налічує 450 видів. Дерева, рідше трави, тичинки вільні або зростаються при основі в пучки. Рід Липа (Tilia) налічує 15 видів.

Джут (Carchorus capsularis), із стебел якого отримують волокно, що йде для виготовлення мішків, канатів тощо.

Родина Стеркулієві (Sterculiaceae)налічує до 1000 видів тропічних і субтропічних рослин . Найцікавіші представники:

Дерево какао, або шоколадне дерево (Tebroma cacao), насіння якого містить жирну олію какао та алкалоїд теобромін.

В тропіках Африки дико росте дерево кола (Cola acuminata), з насіння якого виготовляють напій “Кока-кола”.Дерево Cola широко культивують, особливо в тропічних областях західної півкулі..

Родина Баобабові (Bombacaceae)

Переважно тропічні дерева з характерними потовщеними стеблами.

Невелика родина (до 200 видів). Баобаб, або мавпяче хлібне дерево (Adansonia digitata) має дуже товстий (40-45 м в обхваті), але невисокий (до 15-25 м) стовбур; плоди звислі, довгі, схожі на величезний огірок, м’якуш їх їстівний, його охоче поїдають мавпи.

Родина Мальвові (Malvaceae)

Трави, дерева, кущі з простими черговими, пальчато-лопатевими або пальчасторозділеними з прилистками (лише 1 вид Мальваструм митликолистий має глибокорозсічені листки, зустрічається в Чілі). Квітки двостатеві, актиноморфні ( рідше ледь зигоморфні ) пятичленні з подвійною оцвітиною і підчашшям утвореним вільними чи зрослими листочками, що походить очевидно від тісно зближених приквітків. Тичинок багато, розташовані в 2 кола, зовнішнє коло з 5 тичинок редуковане, тичинки внутрішнього кола зрослися нитками в трубку, яка основою приростає до віночка. Квітки розміщуються поодиноко або пучками в пазухах листків, нерідко утворюють складні верхівкові суцвіття: китецевидні, волоте-, колосовидні. Плодолистиків 5 або багато, при достиганні плоду вони зростаються в коробочку або розпадаються на окремі плодики.

Мальвові нараховують більше 85 родів і до 1600 видів, поширених переважно в тропіках і субтропіках, а також в помірно–теплих областях обох півкуль. Їх немає в Арктиці, майже немає в північній частині лісової зони, а у високогір’я заходять тільки види південноамериканського роду Мальваструм. В екологічному відношенні переважно мезофільні рослини .

Запилення здійснюється комахами, в американських тропіках – колібрі, в Африці і Індії росте канатник індійській, який запилюється птахами з родини нектарниць, інші види цього роду, які цвітуть вночі, запилюються летючими мишами .

Поширення плодів: зоохорія, антропохорія, ендозоохорія, ентомохорія .

Плоди можуть мати різні пристосування до цього.

Найвідоміші роди:

Бавовник (Gossypium) – дуже важлива технічна культура (дає 50 % світового виробництва волокна). Налічує 21 (деякі автори - 67) кущів або невеликих дерев, що ростуть в тропіках і субтропіках всіх континентів, крім Європи. В культуру введено 5 видів.

Квітки кремові або жовті з червоними плямами при основі пелюсток, плід коробочка, насіння густо вкрите довгими (волокна) і короткими (волоконця). З нього виготовляють вату і пряжу, з якої виготовляють різні тканини. Також насіння містить 20 % олії, яку можна вживати в їжу, також використовують для виготовлення свічок, мила і інших товарів. Макухою годують тварин.

Найвідоміші в культурі: б. азіатський, або трав’янистий (G. herbaccum), б. мексиканський, або звичайний (G. hirsutum), б. єгипетський барбадоський (G. barbadense).

Кенаф або бомбейські коноплі (Hibiscus cannabinus) походить з Південної Африки, але культивується в багатьох країнах (особливо в Індії та Єгипті, в країнах Середньої Азії, на Кавказі). Із стебел добувають міцне гнучке луб’яне волокно (шпагат). Насіння містить 20 % технічної олії.

Канатник або китайський джут Теофраста походить з Індії та Китаю. Культивується в деяких областях Росії, України, а також на Кавказі і в Середній Азії. Дає грубе волокно і технічну олію.

З численних декоративних мальвових необхідно назвати види, що культивуються: гібіскус, китайська троянда (H. rosa-sincsis), гібіскус сірійський, гібіскус гібридний. Зараз відомо понад 1000 садових різновидностей гібіскуса.

На квітниках, біля садиб вирощують рожу рожеву або штокрозу (Alcea rosea). Наз. мальва.

У дикій флорі України зустрічається мальва (лаватера) торінгська (Lavatera thuringiaea).

Звичайними бур’янами є калачики маленькі, або круглолисті (M. pusilla, M. rotundifolia) з білими квітами, к. занедбані (M. neglecta) з блідо-рожевими квітами.

Одна із ознак багатьох мальвових – наявність майже у всіх частинах рослин слизистих речовин – визначає можливість використання багатьох видів в медицині. Особливо широко використовується алтей лікарський (Althea officinalis) як пом’якшувальний засіб при запаленні дихальних шляхів.