Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции квіткові.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
516.61 Кб
Скачать

Тема 7: Підклас Ламіїди (Губоцвітовидні).

Мета: На основі вивчення примітивних та просунених ознак, характерних для окремих представників родин Ранникові, Пасльонові та Губоцвіті, встановити місце цих родин в системі ламіїд.

Професійна спрямованість: В шкільному курсі біології розділ “Рослини” 6 клас вивчаються родини Пасльонові та Ранникові. Матеріал даної теми необхідний вчителю при викладанні теми “Різноманітність покритонасінних, їх класифікація”.

План

  1. Підклас Ламіїди. Порядок Пасльоноцвіті. Родина Пасльонові.

  2. Порядок Ранникоцвіті. Родина Ранникові.

  3. Порядок Губоцвіті. Характеристика родини Губоцвіті.

Основні поняття теми: плоди: чотиригорішок, коробочка, ягода, алкалоїди, паракарпний гінецей, двосильний андроцей.

Обрані методи: лекція з елементами бесіди

Питання для самостійного вивчення та осмислення

1. Характеристика родини Маренові.

2. Характеристика родин Тирличеві та Барвінкові.

3. Характеристика родини Маслинові.

4. Характеристика родини Шорстколисті.

Запитання для самоконтролю та самоперевірки

  1. Якими життєвими формами представлені пасльонові і який обсяг цієї родини у флорі світу, України?

  2. Які ознаки пасльонових є просуненими?

  3. З’ясуйте практичне значення пасльонових. Назвіть овочеві, лікарські, отруйні, декоративні рослини родини Пасльонові.

  4. Де поширені ранникові і який обсяг цієї родини у флорі світу, України?

  5. Назвіть представників родини Ранникові, що є напівпаразитами і паразитами.

  6. Яке практичне значення ранникових? Назвіть лікарські та декоративні рослини родини Ранникові.

  7. Якими життєвими формами представлені губоцвіті, де вони поширені і який обсяг цієї родини у флорі світу, України?

  8. Які ознаки в родині Губоцвіті є просуненими?

  9. З’ясуйте практичне значення губоцвітих. Назвіть основні ефіроолійні і лікарські рослини родини Губоцвіті. Охарактеризуйте їх.

Рекомендована література

  1. Морозюк С. С., Оляніцька Л. Т. Систематика рослин: Лабораторні заняття. –К.: Вища школа, 1988-С.161-168.

  2. Систематика вищих рослин. Лабораторний практикум. За ред. Чопика В.І. -К.: Вища школа, 1989. С.152-166.

  3. НечитайлоВ. А., ЛипаО. Л. Систематика вищих рослин. -К.: Вища школа, 1993.-С.214-236.

  4. Липа О. Л., Добровольський І. А. Ботаніка. Систематика нижчих і вищих рослин. - К.: Вища школа. 1975. –С.319-326..

5. Сергиевская Е. В. Систематика высших растений. Практический курс. С.-Петербург. 1998. -С. 319-335.

І

Підклас Ламіїди (Lamiidae) охоплює 10 порядків, 52 родини. До підкласу входять як дерев’янисті, так і різноманітні трав’янисті рослини. Походять, очевидно, від розидних типу гортензієвих.

Порядок Пасльоноцвіті (Solanales)

До порядку належить 5 подібних між собою родин, представлених переважно у південній півкулі. Найбільша за обсягом родина Пасльонові (Solanaceae). Трав’янисті рослини, у тропіках ще й кущі, або деревця. Листкорозміщення чергове, іноді в області суцвіття супротивне. Листки здебільшого прості. Квітки правильні, рідше злегка зигоморфні, п’ятичленні. Чашечка звичайно 5–ти лопатева або 5-ти розділена. Залишається біля плоду, часто біля плоду збільшена. Наприклад, у фізаліса звичайного (Physalis alkekengi) чашечка біля плодів дуже велика і яскрава, тому ця рослина дуже популярна як декоративна. Віночок, як правило зрослопелюстковий, від колесовидного до трубчастого, 5–ти лопатевий, рідко двогубий. Квітки зібрані у верхівкові суцвіття, найчастіше завійка. Тичинок звичайно 5, вони прикріплюються до трубочки віночка. Пиляки розкриваються поздовжньо або верхівковими порами. Гінецей, звичайно, з 2 –х плодолистиків, з верхівковим простим стовпчиком, з дволопатевою приймочкою. Зав’язь верхня, двогніздна (рідше 3, 5 - гніздна) з чисельними насінними зачатками. Плід - ягода або коробочка. Насіння з ендоспермом.

Пасльонові охоплюють 90 родів і понад 2900 видів. Поширені повсюди, але найбільша різноманітність їх у тропіках і субтропіках Південної та Центральної Америки.

Характерна риса родини наявність різних алкалоїдів: атропіну, атропаміну, бетаїну, нікотину, соланіну, скополаміну тощо.

Серед представників родини багато цінних овочевих рослин: картопля, помідори, баклажани, городній перець. Цікаво, що всі вони походять із західної півкулі.

Отруйні, але одночасно і лікарські рослини: беладонна (красавка), дурман, блекота походять із східної півкулі.

За типом плоду родину умовно ділять на 2 групи.

І - рослини з плодом - ягода.

Найбільший в родині рід Паслін (Solanum) нараховує 1700 видів (більша половина всього видового складу родини), які поширені всюди, але найбільше в Південній Америці. Це багаторічні, рідше однорічні трави, напівкущі з прямостоячими або виткими стеблами, іноді невеликі дерева. Плід 2–гніздна багатонасінна ягода. Досить поширеними є: паслін чорний (S. nigrum) - однорічник з білими квітками і чорними ягодами; паслін гірко-солодкий (S. dulcamara) - лазячий напівкущ з ліловими квітками і червоними плодами. Обидва види містять алкалоїд соланін (отруйні, спричинюють отруєння людей і свійських тварин).

До роду Паслін відноситься багато культурних рослин, з яких чи не найбільше значення має картопля (S. tuberosum), що походить з Чілі. Введення картоплі в культуру почалося 14 тисяч років тому індіанцями Південної Америки. В Європу (Іспанію) картопля вперше потрапила десь в 1565 році, в Росію в 17 столітті, але початок широкій культурі картоплі поклав указ Сенату в 1765 році, коли в Росію завезли велику партію насінної картоплі. Зараз відомо понад 1000 сортів картоплі. Другий важливий культурний представник роду Паслін - цебаклажан (S. melongena) -дворічна трав’яниста рослина з плодамитемно-фіолетового кольору. Походить з Індії.

Всім відома рослина томат (помідор) (Lycopersicum esculentum, S. lycopersicum),який часто відносять до роду паслін, деякі ботаніки виділяють як окремий рід, але дуже близький до роду паслін.. Походить з Південної Америки. Вирощують як однорічну рослину.

Перець стручковий або городній (Capsicum annuum).Походить З Південної та Центральної Америки, найімовірніше з Мексики.

Рід красавка (Atropa) налічує 4 види. Найвідоміший з них - красавка звичайна або беладонна (Atropa belladonna) - багаторічна рослина з темно-червоними квітками і чорними ягодами. Цінна лікарська рослина, введена в культуру. Всі частини рослини містять алкалоїди: атропін, гіосціамін. Атропін широко використовується в медицині.

ІІ - Рослини з плодом - коробочкою.

Рід Блекота (Hyoscyamus) налічує 20 видів. Найбільше значення має блекота чорна (H. niger) - однорічний або дворічний бур’ян (але введена в культуру). Квітки брудно-жовті з фіолетовими жилками, коробочка здута, відкривається кришечкою. Зустрічається на засмічених місцях. Отруйна, всі частини містять алкалоїд гіосціамін. Використовується в медицині.

Рід Дурман (Datura)має 10 видів. Дурман звичайний (D. stramonium) - однорічний рудеральний бур’ян з білими лійчастими квітками. Плід шипувата коробочка, що відкривається 4 стулками. Рослина отруйна, містить алкалоїди: атропін, гіосціамін. Використовують в медицині.

Рід Тютюн (Nicotiana)налічує біля 60 видів. Однорічні і багаторічні трави, зустрічаються і кущі, що дико ростуть в Південній Америці, Австралії і Африці. Майже всі види містять алкалоїд нікотин (в наземних органах) і є наркотичними і інсектицидними рослинами. В культурі найбільше відомі: тютюн справжній (N. tabacum) з рожевим віночком, тютюн махорка (N. rustica) з жовтувато-зеленим віночком, крім нікотину містить лимонну кислоту, тютюн пахучий (N. affinis) з білим віночком культивують, як декоративну рослину.

ІІ

Порядок Ранникоцвіті (Scrophulariales)– великий порядок, до якого входить 17 родин, що поширені переважно в тропіках і субтропіках. Найбільша за кількістю видівродина Ранникові (Scrophulariaсеае). Переважно позатропічна родина. Зустрічаються різноманітні травянисті однорічники і багаторічники, рідше кущі і дерева (в тропіках), що представляють різні екологічні групи: мезофіти, гідрофіти та ксерофіти.

Листки чергові, супротивні або кільчасті; без прилистків. Квітки двостатеві, неправильні (зигоморфні), рідше майже актиноморфні з подвійною оцвітиною; віночок 4-5–лопатевий, двогубий, колесоподібний або лійчастий, тобто досить різноманітної форми. Тичинок здебільшого 4, рідше 2 або 5. Маточка з двох плодолистиків, з верхньою двогніздною зав’яззю, з багатьма насінними зачатками, плід – коробочка, рідше ягода.

Родина охоплює 300 родів і близько 5000 видів. У флорі України відомо близько 160 видів. Цікаво, що в родині Ранникові можна спостерігати перехід від звичайних автотрофних рослин до напівпаразитів, а далі до високо спеціалізованих повних паразитів.

Ранникові, які мають зелені листки і разом з тим присоски, якими прикріплюються до коренів інших рослин, - це напівпаразити: різні види родів очанка (Euphrasia), кравник (Odontites), дзвінець (Rhinanthus), шолудивник (Pedicularis). Як представника повних паразитів можна назвати Петрів хрест (Lathraea sguamaria), який паразитує на коренях дерев і кущів (найчастіше вільхи, ліщини, граба); утворює масивне кореневище під землею. Підземний спосіб життя веде 10-15 років, кореневище розростається і галузиться (часто хрестоподібно), утворюючи нові і нові гаусторії. Тільки після цього на поверхні ґрунту з’являються забарвлені в червонуватий колір односторонні суцвіття без зелених листків (період основного розвитку на весні).

Основні роди:

Вероніка (Veroniсa)налічує 200 видів, у флорі України - 51 вид. Віночок голубий, чотирьох роздільний, з короткою трубочкою, дві тичинки. Найпоширеніші види: в. дібровна (V. сhamaedrys), в.колосиста (V.spicata), В. сиза (V.incana).

Дивина (Verbascum) має 300 видів. В Україні - 18 видів. Деякі види використовуються в медицині як пом’якшувальний засіб, при кашлі. Квітки з 5-а тичинками, віночок жовтий, злегка зигоморфний. Найбільше поширені д. звичайна (V. рhlomoides), д. ведмеже вухо (V.thapsus), д. скіпетровидна (V.densiflorum).

Наперстянка (Digitalis)має 20 видів, в Україні 3 види. Квітки мають 4 неоднакові тичинки, у пониклих китицях (пурпурові, жовті, білі) Всі наперстянки містять складні глікозиди, які використовують в медицині при серцевих захворюваннях. Найбільше лікарське значення мають н. пурпурова (D. рurpurea) з квітками пурпурного кольору, н. великоцвіта (D.grandiflora) з жовтими квітками.

Льонок (Linaria).Налічує 100 видів, 15 видів в Україні.Квітки з двогубим віночком, довгою шпоркою, жовтого кольору, листки лінійні, як у льону. Тичинок 4, дві довші. Бур’яни. Найбільш поширений льонок звичайний (L. vulgaris).

Ротики (Anthyrrinum).Віночок двогубий. Відомо близько 30 видів. В декоративному садівництві використовують р. великі (A. majus) з квітками різних кольорів і відтінків..