Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции квіткові.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
516.61 Кб
Скачать

Іі Порядок Гарбузоцвіті (Cucurbitales)

Належить 1 родина Гарбузові (Cucurbitaceae).

Деякі ботаніки відносять до порядку Фіалкоцвіті.

130 родів, 900 видів, поширених в основному в тропіках і субтропіках. В помірних широтах представників даної родини порівняно мало.

Належать однорічні або багаторічні виткі або сланкі трави, рідше кущі і навіть дерева, з почерговими пальчасто- або перистолопатевими (рідше роздільними) або простими листками. Більшість представників мають вусики (видозмінені пагони).

Квітки здебільшого одностатеві, правильні, з подвійною п’ятичленною оцвітиною, віночок найчастіше зрослопелюстковий колесо- або дзвоникоподібний. Тичинок звичайно 5, з них 4 зростаються попарно, а 1 вільна, або ж всі вільні чи іноді зростаються всі тичинкові нитки або пиляки всіх тичинок. Маточка складається з 3 (2-5) плодолистиків з нижньою тригніздною зав’яззю і м’ясистими приймочками. Плоди великі ягодоподібні, з твердим зовнішнім шаром оплодня і м’ясистим соковитим шаром (всередині сім’янки).

Гарбузові, в основному, ентомофільні рослини; їх запилюють 150 видів комах: бджоли, степові мурахи, оси, джмелі.

Велике господарське значення: серед гарбузових цінні баштанні культури, отруйні, лікарські, декоративні, технічні рослини.

Цікава рослина – бешений (скажений) огірок (Ecballium elaterium) – росте в Середземномор’ї, Малій Азії, Криму, на Кавказі. Трав’янистий багаторічник. Колючі зеленуваті плоди нагадують маленькі огірочки, в яких на момент дозрівання розвивається величезних гідростатичний тиск (6 атм.). Найменший дотик і огірок стріляє за принципом пістолета – розпилювача. Огірок відривається від плодоніжки, а з отвору, що утворився біля основи плоду, викидається сильний струмінь клейкого слизу, що захоплює із собою насіння, що викидається на відстань до 12 м. Шерсть тварини, що зайшла в зарості рослини, миттєво вкривається насінням, обліпленим слизом. Слиз підсихає, насіння осипається, поширюється. Сік недозрілих плодів використовується в медицині, великі дози соку можуть викликати отруєння.

Кавун (Citrullus)– 4 види. Поширені в пустелях Африки, особливо Калахарі. Дикі форми однорічники і багаторічники, в культурі – однорічники. К. їстівний, звичайний (C. lanatus, або C. vulgaris). Цікавий види К. колоцинт (C. colocynthis) має гіркуватий губчатий м’якуш, використовується в медицині.

Гарбуз (Cucurbita)налічує біля 90 видів в Південній та Центральній Америці. В культурі Г. великий (C. maxima) – насіння – цінний глистогінний засіб. Г. звичайний (C. pepo). Багаті на крохмаль, цукри, особливо багато каротину, провітаміну А.

Огірок (Cucumis)– 25 видів, походить з Південно-Східної Азії. Культивується повсюди. О. посівний (C. sativus) – виведено багато сортів. Цікавий вид – „зміїний огірок” належить до роду Трихозантес. Культивують в Індії, Африці, має гігантські циліндричні плоди до 1,5 м. Ці рослини вирощують на шпалерах. До кожного огірка, починаючи з моменту його утворення, підвищують невеликий камінь. Інакше під час свого росту огірок по-зміїному (петлями) закручується.

Диня (Melo)– близько 40 видів, поширених в пустелях і напівпустелях Африки. Культурні сорти (до 1000) об’єднані видом Д. посівна (M. sativus). Культивують повсюди, в районах з відповідним кліматом.

Єдина дерев’яниста рослина з родини Гарбузові – дендросиціос сокотранський або „огіркове дерево” на о. Сокора. Стовбур (стебло) об’ємний, розбухає від вологи (що накопичується в ньому), вкритий світлою сірою корою. Плоди нагадують огірки, вкриті шипами.