Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_Kursova_robota.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
216.58 Кб
Скачать

3.4.5. Власні дослідження

Ця частина складає основу курсової роботи. Вона включає ряд самостійних розділів, де послідовно описують матеріал і методи досліджень, подають характеристику господарства, (бази виконання роботи), розкриваються одержані результати та їх обговорення. Обсяг - більше, ніж 50% від всієї роботи.

3.4.5.1.Матеріал і методи виконання роботи

У цьому розділі повинні бути описані конкретні методики та методи досліджень, що використовуються в процесі виконання роботи (з посиланням на авторів), схеми проведення дослідів тощо.

3.4.5.1.1. Методи досліджень треба підбирати сучасні з урахуванням можливостей їх використання в конкретних умовах.

3.4.5.1.2. В розділі вказуються види використаних в дослідах тварин, умови їх утримання та годівлі, методи та схеми використання різних режимів (температурного, світлового тощо).

3.4.5.2. Характеристика господарства

3.4.5.2.1. У розділі необхідно викласти загальні відомості про філіали кафедри якими є лабораторія мікробіологічного синтезу біологічно-активних речовин Інституту біології тварин УААН, обласна державна лабораторія ветеринарної медицини, лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках м. Львова на базі яких повинна виконуватись курсова робота.

3.4.5.3.Результати власних досліджень та їх обговорення

У даному розділі мають бути подані і детально викладені результати експериментальних досліджень.

3.4.5.3.1. Отриманий при дослідженнях цифровий матеріал доцільно розміщувати в компактних, забезпечених тематичними підзаголовками і пронумерованих таблицях за такою схемою:

Таблиця......... .........................................................................................

номер назва таблиці

Головка

таблиці

Заголовок граф

Заголовок граф

Підзаголовок граф

Підзаголовок граф

графа

графа

графа**

графа

графа

графа

Боковик*

рядок

рядок

рядок

рядок

Примітка: Боковик* - графа для заголовків рядків;

Графа** - колонки (вертикальні рядки).

Таблицю потрібно розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути відповідні посилання у текстовій частині власних досліджень.

Таблиці потрібно нумерувати порядковою нумерацією арабськими цифрами (1,2,3,...). Допускається нумерація таблиць в межах розділу. У такому випадку номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених один від одного крапкою (1.2., 2.4...).

Таблиця має назву, яку друкують малими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею. Назва має бути стислою і відбивати зміст таблиці.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за межі формату сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під одною, поруч, або переносять одну частину таблиці на другу сторінку. При поділі таблиці на частини допускається її головку або боковик заміняти відповідно номерами граф чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами у першій частині таблиці.

Слово "Таблиця __" вказують один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами друкують "Продовження таблиці __" з зазначенням номера таблиці.

Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а підзаголовки - з малої, якщо вони складають одне речення з заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, друкують з великої літери. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф вказують у однині.

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії зліва, справа і знизу, що обмежують таблицю, можна не проводити, якщо їх відсутність не утруднює користування таблицею. Головка таблиці повинна бути відокремлена лінією від іншої частини таблиці.

Графу "Номер за порядком" у таблицю не включають. Якщо показники, параметри або інші дані необхідно нумерувати, то їх порядкові номери вказують у боковику таблиці перед найменуванням.

Одиниці величин вказують або у заголовках, або у підзаголовках. Окремо графу для одиниць не виділяють. Якщо всі параметри, розміщені у таблиці, мають тільки одну одиницю, наприклад, кілограми, то її скорочене позначення (кг) розміщують у назві таблиці. Якщо графи таблиці містять величини переважно однієї одиниці, але є і показники, виражені в інших одиницях, то над таблицею розміщують напис про переважаючу одиницю, а відомості про інші одиниці дають у заголовках відповідних граф.

Цифри в графах розміщують так, щоб класи чисел у всіх графах були точно один під одним. Числові значення в одній графі повинні мати, як правило, однакову кількість знаків після коми. При відсутності окремих даних в таблиці слід ставити тире.

3.4.5.3.2. Курсову роботу доцільно ілюструвати оригінальними малюнками, що включають макро- і мікрофотознімки, графіки, діаграми, схеми тощо. Ілюстрації повинні мати надписи під малюнками і порядкові номери. У підписах до мікрофотознімків з предметних скелець потрібно вказувати метод фарбування і величину збільшення. Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для пояснення тексту. Ілюстрації слід розміщувати за ходом тексту, безпосередньо після тексту або в додатках. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті. Фотознімки повинні бути розміром менше за формат А4 і наклеюватися на аркуші білого паперу А4.

Ілюстрації слід нумерувати порядковою нумерацією арабськими цифрами. Допускається нумерація ілюстрацій в межах розділу. У цьому випадку номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації відокремленого крапкою. Наприклад, рисунок 1.1. При посиланнях на ілюстрації при наскрізній нумерації слід писати "відповідно до рисунка 2" і при нумерації в межах розділу - "відповідно до рисунка 1..2",

Ілюстрації за необхідності можуть мати найменування і роз'яснення (підрисунковий текст). Слово рисунок і найменування розміщують після пояснюючих даних і друкують (записують) наступним чином: Рисунок 1. Схема описування колоній мікроорганізмів.

3.4.5.3.3. В обговоренні результатів власних досліджень дають зміни цифрового матеріалу за різних умов досліду та відображають порівняльне значення цих показників до контролю.

3.4.5.3.4.У тексті результатів власних досліджень бажано не робити посилання на себе, а краще вживати вирази в третій особі:

"ми вважаємо", "на нашу думку", "згідно з нашими дослідженнями" та інші.

5.4.5.3.5.Нижче наводяться приклади застосування в тексті власних досліджень найбільш використовуваних фраз і зворотів:

- "наші дані узгоджуються з результатами досліджень ряду авторів, таких як .... які показали, що ...";

- "отримані дані знаходять підтвердження в роботах ...";

- "ряд авторів повідомляють про те, що ...";

  • "аналогічні дані наводять .. та інші автори, вважаючи, що...";

  • "подібні результати отримані в дослідженнях .... що узгоджується з результатами експериментів ...";

- "за спостереженнями ... у пробірках ... ";

- "цей факт ми пояснюємо тим ...";

- "останнім часом увага дослідників звернена на ...":

- "окремі роботи вказують на зв’язок ...";

- "дані літератури стосовно вивчення ...носять фрагментарний характер, або малопов"язані із ...";

- "таким чином ...";

- " не дивлячись на це, ....";

- "необхідно відмітити, що ...";

- "підводячи підсумки, ..." та інші.

3.4.5.3.6. Текст необхідно правильно ділити на абзаци. В кожному абзаці повинні бути вміщені положення, думки, тісно пов’язані між собою, об'єднані чимось загальним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]