Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна тести.doc
Скачиваний:
474
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

А. Сатурнізм

В. *Уротіліаз

С. Водно-нітратна метгемоглобінемія

D. Флюороз

Е. Карієс

  1. Хімічне дослідження питної води контрольованого району показало, що вміст фтору у воді є значо вищим ніж у воді прилеглих адміністративних територій. Вкажіть вид патології, що може виникнути у населення за даних умов.

А. Ендемічний карієс

В. *Ендемічний флюороз

С. Ендемічний зоб

D. Ендемічна подагра

Е. Гафська хвороба

  1. Для водоспоживання використовують воду, яка містить 0,65 мг/дм3 алюмінію, 20 мг/дм3 нітратів, 1,1 мг/дм3 фтору, 0,0025 мг/дм3 свинцю, загальна твердість - 5 мг-екв/дм3. Розвитку якого захворювання сприяє довготривале вживання такої води?

А. Хвороба Альцгеймера

В.* Водно-нітратна метгемоглобінемія

С. Уролітіаз

D. Флюороз

Е. Карієс

  1. У сім’ї з 3-х чоловік, які приїхали на відпочинок у гірську місцевість і споживали воду з місцевого джерела гірко-солоного смаку спостерігались розлади кишківника. Вміст яких солей у воді в даному випадку спричинив це захворювання?

А. *MgSO4

В. CaSO4

С. FeCl3

D. Fe(OH)3

Е. FeHCO3

  1. Населення міста постійно користується водою, в якій міститься (мг/дм3): марганець – 0,1; свинець – 1; мідь – 1,0; нітрати – 20,0; фтор – 1,5. Яка із зазначених речовин може спричинити підвищення вмісту в сечі δ-амінолевулінової кислоти при користуванні цією водою?

А. *Марганець

В. Свинець

С. Мідь

D. Нітрати

Е. фтор

  1. Проведеними дослідженнями якості питної води в м. А встановлено, що показники органолептичних властивостей питної води нижче, твердість не перевищує, а нітрати вище позначених величин в ДСанПіН "Вода питна". При споживанні такої води може бути:

  1. *Метгемоглобінемія

  2. Уролітіаз

  3. Інфекційне захворювання кишкової групи

  4. Жовчекам’яка хвороба

  5. Неприємна для пиття

  1. *Для водопостачання міста використовується вода, яка у своєму складі містить: фтору -2,0мг/л, нітратів - 43 мг/л, хлоридів - 250мг/л, заліза -0,2мг/л, залишкового хлору 0,5 мг/л. При вживанні води з даним хімічним складом у населення може реєструватись захворюваність на:

  1. *Флюороз

  2. Ендемічний зоб

  3. Карієс зубів

  4. Тіреотоксикоз

  5. Метгемоглобінемію

  1. *У населення одного з районів міста відмічався нерівномірний колір зубів. На різцях спостерігалися білі плями, поперечні коричневі смуги. У появі даних симптомів запідозріли питну воду із глибокої свердловини. Який з складників води міг бути причиною захворювання – Са, Мg, F, J, Fe?

  1. **F

  2. Ca

  3. Mg

  4. J

  5. Fe

  1. *У мешканців населеного пункту А, що розташований у 3 кліматичному поясі масове ураження на флюороз зубів. При якій концентрації F-іону в питній воді може спостерігатися ураження на флюороз?

  1. *Більше 1,5

  2. 0,7

  3. 1,0

  4. 0,3

  5. 0,1

  1. *У будинку немовляти зареєстровано захворювання дітей на метгемоглобінемію. Обстеженням встановлено, що дитячі харчові суміші розводили питною водою. Надлишок якої хімічної речовини у питній воді може викликати це захворювання?

  1. **Нітратів

  2. Хлоридів

  3. Сульфатів

  4. Свинцю

  5. Ртуті

  1. *У сільському районі з децентралізованим водопостачанням за останні 10 років мали місце випадки специфічного захворювання: характерні нарости – мозолі на шкірі стоп, тобто реєструвались випадки так званої "копитної хвороби". Це захворювання, найвірогідніше, пов’язане з високим рівнем антропогенного забруднення грунту і грунтових вод:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]