Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема18.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать

1.2. Попит пропозиція і ціна на світових товарних ринках

В умовах ринкової економіки ціноутворення у зовнішній торгівлі, як і на внутрішньому ринку, здійснюється під дією конкретної ринкової ситуації, певних факторів. Всі фактори за характером, рівнем і сферою дії можуть бути поділені на декілька груп.

Загальноекономічні, тобто такі, що діють незалежно від виду продукції і конкретних умов її виробництва і реалізації. До них відносять: економічний цикл; стан сукупного попиту і сукупної пропозиції; інфляцію (див. схема 2). Конкретно економічні, що визначаються особливостями даної продукції, умовами її виробництва ї реалізації. До них відносяться: витрати; прибуток; податки і збори; пропозиція і попит на цей товар чи послуги з врахуванням взаємозамінності; споживчі властивості: якість, надійність, зовнішній вигляд, престиж (див. схему 3).

Специфічні, що діють тільки по відношенню до деяких видів товарів і послуг: сезонність; експлуатаційні видатки; комплектність; гарантії і умови сервісу. (див. схема 4).

Спеціальні, що зв’язані з дією особливих механізмів і економічних інструментів: державне регулювання; валютний курс (див. схему 5).

Схема 5. Вплив спеціальних факторів на ціноутворення

На світовому ринку процес ціноутворення має свої особливості. Так, співвідношення попиту і пропозиції в умовах світового ринку відчувається суб'єктами зовнішньої торгівлі гостріше, ніж постачальниками продукції на внутрішньому ринку. Учасник міжнародної торгівлі вступає у відносини на ринку з більшою кількістю конкурентів, ніж на ринку внутрішнім. Він зобов'язаний бачити перед собою світовий ринок, постійно порівнювати свої витрати виробництва не тільки із внутрішніми ринковими цінами, а і з світовими. Виробник - продавець товару на зовнішньому ринку знаходиться в режимі постійного “цінового стресу”. Значно більшою на міжнародному ринку є кількість покупців.

У рамках світового ринку фактори виробництва менш мобільні. Так, свобода переміщення товарів, капіталу, послуг і робочої сили є значно нижчою, ніж в рамках однієї конкретної країни, їх рух стримується національними границями, відносинами у валютній сфері, що суперечить вирівнюванню затрат і прибутку. Все це впливає на формування світових цін. Поняття «світовий товарний ринок» означає сукупність стійких, що повторюються, операцій по купівлі продажу даних товарів і послуг, які мають організаційні міжнародні форми ( біржі, аукціони, ін. ) чи проявляються у систематичних експортно-імпортних операціях великих фірм-постачальників і покупців.

На світовому ринку на ринкові ціну перш за все впливає стан попиту і пропозиції. Практично на ціну товару, що пропонується, впливає: платоспроможний попит покупця даного товару ( наявність грошей ); об’єм попиту - кількість товару, яку в змозі придбати покупець; корисність товару і його споживчі властивості (див. схему 6).

Із сторони пропозиції на ринкову ціну впливають такі фактори: кількість товарів, що пропонує продавець на ринку; витрати виробництва і обігу при реалізації товарів на ринку; ціни на ресурси , що використовується на виробництві відповідного товару (див. схему 7).

Загальним фактором є замінність пропонованого до реалізації товару іншим, що задовольняє потреби споживача. На рівень світових цін впливає валюта платежу, умови розрахунку і деякі інші, як економічні, так і не економічні фактори.

Схема 6. Вплив факторів на ціноутворення зі сторони попиту

Схема 7. Вплив факторів на ціноутворення зі сторони пропозиції

На світовому ринку можливі випадки порушення правил у співвідношенні попиту і пропозиції. Коли існує надзвичайно великий попит на товари, то може виникнути ситуація, за якої на ринку буде пропонуватись товар, що виготовлений у найгірших умовах, по національній ціні, яка і буде якийсь час визначати світову ціну і яка буде досить високою.

Якщо ж пропозиція значно перевищує попит, тоді основний об’єм продажу приходиться на ті суб'єкти міжнародної торгівлі, умови . виробництва яких є найкращими, а ціни нижчими. Слід також зауважити, що навіть, якщо найбільший виробник товару в будь-якій країні є найбільшим постачальником цього продукту на національний ринок, то це не означає, що він буде лідером і на світовому ринку. Досить часто на міжнародному ринку більшу частину товарів реалізують країни, які з економічної точки зору не є могутніми державами.

Необхідно також враховувати різницю в цінах з врахуванням позиції окремих сторін і ринкової ситуації. Існує поняття « ціна продавця», тобто ціна, яку пропонує продавець. Вона відносно більш висока. Є поняття «ціна покупця», тобто ціна, за якою покупець купує товар. Вона відносно більш низька. В залежності від ринкової ситуації виділяють: «ринок продавця» і «ринок покупця». На «ринку продавця» переважає попит над пропозицією, тому ціни диктує продавець. На «ринку покупця» пропозиція переважає над попитом, тому ціни диктує покупець. Оскільки ринкова ситуація змінюється, вона потребує постійного вивчення, щоб уникнути помилок у визначенні ціни.

Останнім часом важливу роль у ціноутворенні на рівні світової торгівлі займають сукупні послуги, що надаються виробниками і постачальниками певного товару імпортеру чи кінцевому споживачу. Мова йде про специфічні види послуг, які пов'язані з просуванням, реалізацією і використанням товару. Це особливо важливо у сучасних умовах, коли розвиваються високі технології.

Розвиток науки і технології, впливаючи на вдосконалення якісних характеристик товару, впливає і на світові ціни. Запровадження нових технологій підвищує продуктивність праці, ефективність виробництва, знижує затрати праці. В умовах НТП в абсолютному виразі ціна зростає практично для всіх груп товару. Однак з врахуванням так званого корисного ефекту (зростання швидкості, надійності, ін.) відносна вартість товару, а отже, і його ціна для споживача знижується.

При аналізі цін слід враховувати і рух економічного циклу, що у сфері міжнародних економічних відносин має певну специфіку. Так, на стадії депресії, ціни, як правило, не підвищуються. В стадії піднесення ціни зростають, тому, що попит перевищує пропозицію. На світову торгівлю ці процеси розповсюджуються поступово, в залежності від виду товару і товарних груп динаміка зміни цін відрізняється. Так, при зміні кон'юнктури найрізкіше і найшвидше змінюються ціни практично на всі види сировини, більш поступово на напівфабрикати і досить низькими темпами іде зміна цін на продукцію машинобудівного комплексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]