Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додатки до звіту з практики Банк.операції.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
667.14 Кб
Скачать

5. Виникнення і припинення права застави

5.1. Право застави виникає у Заставодержателя з моменту нотаріального засвідчення цього Договору.

5.2. У разі невиконання або неналежного виконання Заставником основного зобов'язання або його частини Заставодержатель має змогу реалізувати своє право застави і звернути стягнення на предмет застави в порядку, передбаченому цим Договором.

5.3. Заставодержатель має право задовольнити за рахунок предмета застави свої вимоги в повному обсязі, які визначаються на момент реалізації права застави, включаючи комісію та інші платежі на користь Заставодержателя, передбачені Договором позички, а також нараховані і не сплачені Заставником на момент реалізації права застави штрафні санкції за порушення зобов'язань за Договором позички (пеня, не­устойка, штраф).

5.4. Право застави припиняється в такому разі:

  • виконання Заставником у повному обсязі основного зобов'язання, що випливає з Договору позички;

  • знищення предмета застави;

  • придбання Заставодержателем права власності на предмет застави;

  • примусового продажу предмета застави.

6. Звернення стягнення на предмет застави і його реалізацію

6.1. Заставодержатель набуває права звернути стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання строку виконання основного зобов'язання (або тієї чи іншої його частини) воно не буде виконане. У разі припинення діяльності юридичної особи Заставника (реорганізація або ліквідація) Заставодержатель має право звернути стягнення на предмет застави незалежно від настання строку виконання основно­го зобов'язання.

6.2. У разі невиконання Заставником основного зобов'язання (або тієї чи іншої його частини) у строк, передбачений Договором позички, Заставодержатель має право встановити режим фінансового оздоровлення Заставника, строки та основні умови якого закріплюються Сторонами в окремому документі. Протягом усього строку дії режиму фінансового оздоровлення Заставника Заставодержатель, якщо інше не буде обумовлене Сторонами додатково, матиме право:

  • для здійснення безпосереднього і прямого контролю за діяльністю Заставника призначати своїх повноважних представників до органів управління підприємством Заставника з правом вирішального голосу з питань, які стосуються інтересів підприємства Заставника взагалі;

  • обмежувати Заставника у праві розпоряджатися готовою продукцією;

  • обмежувати Заставника у праві вільного розпорядження грошовими коштами на поточному, валютному та інших рахунках у Банку, якщо такі заходи будуть визнані банком обгрунтованими для забезпечення раціонального і цільового витрачання коштів, отриманих у кредит згідно з Договором позички.

6.3. Якщо Сторони не дійшли згоди щодо встановлення режиму фінансового оздоровлення підприємства Заставника або в разі, коли по закінченні встановленого Сторонами строку здійснення заходів з фінансового оздоровлення Заставника ці заходи не дали бажаних ре­зультатів і заборгованість Заставника за Договором позички лиши­лася непогашеною, Заставодержатель має право звернути стягнення на предмет застави.

6.4. Застереження. Установлення режиму фінансового оздоровлення, як зазначається в цій статті, є правом, а не обов'язком Заставодержателя. Останній має право звернути стягнення на предмет застави у будь-який час у разі невиконання або неналежного виконання Застав­ником (повністю або частково) основного зобов'язання. Звернення стягнення на предмет застави здійснюється в цих випад­ках беззаперечно на підставі виконавчого припису державного або при­ватного нотаріуса у встановленому чинним законодавством порядку.

6.5. Заставник у будь-який час до реалізації предмета застави має право припинити звернення на нього стягнення виконанням основного зобов'язання в повному обсязі.

6.6. Порядок реалізації предмета застави:

6.6.1. Реалізація предмета застави, на який накладено стягнення згідно з п. 6.4 цього Договору, виконуватиметься відповідно до статей 20—23 Закону України «Про заставу» з аукціонів (публічних торгів).

6.6.2. До проведення аукціону Заставодержатель у розумні строки має провести комплекс заходів з інвентаризації майна, що входить до складу предмета застави, а також оцінити його вартість на момент проведення аукціону. Для оцінювання предмета застави за рішенням Заставодержателя здійснюється відповідна експертиза, при цьому витрати на неї відносяться на рахунок Заставника і покриваються з вартості предмета застави, який реалізується.

6.6.3. Не пізніше як за 2 (два) тижні до проведення аукціону Заставник зобов'язаний дати оголошення про день його проведення в офіційних і місцевих виданнях.

6.6.4. У разі придбання предмета застави на аукціоні кошти, одержані від його продажу, спрямовуються насамперед на погашення заборгованості Заставника перед Заставодержателем за Договором позички, а також на покриття витрат, пов'язаних з проведенням аукціону.

6.6.5. Якщо суми, одержаної від реалізації предмета застави, недостатньо для повного задоволення вимог Заставодержателя, останній має право отримати суму, якої бракує для повного задоволення вимог, з іншого майна в порядку черговості, передбаченому чинним законодавством України.

6.6.6. Якщо при реалізації предмета застави одержана грошова сума перевищує видатки основного зобов'язання і витрати на проведення аукціону, різниця повертається Заставникові.

6.6.7. У разі, коли аукціон буде визнаний таким, що не відбувся, право власності на предмет застави переходить до Заставодержателя на підставі Протоколу комісії з проведення торгів за ціною, обумовленою цим Договором.