Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
237.57 Кб
Скачать

2.2. Олігополія заснована на таємній змові.

З метою недопущення цінової війни і появи на ринку нових конкурентів олігополісти можуть вдатися до мовчазної чи безпосередньої таємної змови стосовно ціни і частки кожної фірми на ринку і таким чином обмежити конкуренцію між собою. Наслідком такої змови є створення картеля. Таємна змова виникає, як правило, тоді коли кілька фірм в галузі з олігополістичним ринком приблизно однакові за розміром та рівнем середніх витрат і тоді, коли олігополісти бажають одночасного збільшення доходів всіх учасників змови. За цих умов для фірм-учасниць змови збігатимуться рівень ціни та обсяг виробництва, що максимізують економічний прибуток. Пояснюється це тим що кожний олігополіст призначає однакову ціну і виробляє обсяг випуску, при якому граничний дохід дорівнює граничним витратам.

Спільна цінова політика, яку проводять фірми-олігополісти, фактично перетворює ринок олігополістичної конкуренції у ринок чистої монополії. При цьому характер кривих попиту та граничного доходу що до кожної фірми збігатиметься з галузевими кривими, а ринкова ціна відповідатиме тому рівню, який максимізує економічний прибуток кожної фірми. Це можна побачити на такому умовному прикладі.

Припустимо, що галузь складається з 10 фірм. Попит на продукт галузі представлений на рис.6 кривою D. Нехай граничні витрати виробництва для всіх фірм і всіх обсягів виробництва є однакові і становлять одну грошову одиницю. Крива виробничих витрат (MC) є і кривою середніх валових витрат (ATC). На рис.6 вони зображені горизонтальною прямою P=MC=ATC.

Конкретна рівноважна ціна і рівноважний обсяг виробництва залежатимуть від ринкової структури: наявності конкуренції чи тенденції до співробітництва (змови).

Спочатку припустимо, що фірми функціонують як конкуренти. В цих умовах довгострокова рівновага галузі досягається при виробництві продукту в обсягах, коли P=MC=ATC. В нашому випадку цей обсяг складе 500 одиниць продукту. Кожна фірма виробляє по 50 одиниць продукту, продаючи які задовольняється отриманням лише нормального прибутку.

Рис. 6. Таємна угода і збільшення прибутків всіх учасників змови.

Припустимо, що фірми вирішили не конкурувати, а вдатися до змови про рівень ціни і частку кожної фірми на ринку: Р=2 грошові одиниці, доля кожної фірми дорівнює 1/10 ємкості ринку. Тепер довгострокова рівновага галузі становитиме 300 одиниць продукту (при цьому випуску MR=MC). Економічний прибуток галузі складе 300 грошових одиниць ((2-1)300). Квота кожної фірми в галузевому виробництві складе 30 одиниць. Кожна фірма отримає 30 грошових одиниць економічного прибутку. Отже, змова фірм про підняття ціни, яка при незмінних витратах, забезпечила кожній фірмі отримання економічного прибутку.

Картель вигідний для її членів, але не вигідний для покупців, оскільки він виробляє меншу кількість продукту, а продає його за вищими цінами. У зв’язку з цим антимонопольні закони забороняють створення картельних монополістичних об’єднань, а до порушників закону передбачається примінення мір адміністративного і кримінального покарання. Крім того існує ряд інших бар’єрів, які протидіють укладанню картельних угод та руйнують уже створені. До них, зокрема, належать:

  • відмінності в попиті і витратах на окремих фірмах. Ці відмінності спричиняють різні обсяги виробництва і різні ціни. За таких умов неможливо виробляти єдину цінову політику, яка б влаштовувала всіх. Тому важко, а то й неможливо, укладати угоди про співробітництво у сфері ціноутворення і поділу ринку;

  • при великій кількості фірм у галузі (при м’якій олігополії) важко досягти домовленості щодо укладання угоди;

  • серед учасників угоди може бути шахрайство, яке проявляється в тому, що окремі фірми з метою отримання додаткових замовлень, можуть вдатися до таємного зниження ціни;

  • економічний прибуток в галузі може приваблювати в довгостроковому періоді нових виробників. Оскільки олігополістична ціна є завищеною, то нова фірма може розв’язати цінову війну;

  • економічні спади, наслідком яких є зниження ринкового попиту і попиту на продукт окремої фірми. За цих умов криві попиту і граничного доходу фірми пересуваються вліво; вона виробляє менший обсяг продукту з вищими середніми витратами. Прибутки фірми зменшуються. В надії збільшити свої продажі за рахунок членів картелю фірма знижує ціну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]