Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_Semiw_MT_individual_2011.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
471.04 Кб
Скачать

Тема 4. Торгівля в системі міжнародного бізнесу України на сучасному етапі Індивідуальне завдання 3

1. Зберіть інформацію про зовнішню торгівлю України за останні 5 років у розрізі вибраної товарної групи (продукції АПК, харчової, текстильної, важкої промисловості, металургії тощо) і оформіть результати у вигляді таблиці 3.

Таблиця 3

Показники зовнішньої торгівлі України за 5років, млн. Дол. Сша

Країни

t-5

t-4

t-3

t-2

t-1

Експорт

Всього,

утому числі

Країни ЄС

Країни СНД

Інші країни світу

Імпорт

Всього,

утому числі

Країни ЄС

Країни СНД

Інші країни світу

2. Розрахувати по кожній групі країн, що є торговельними партнерами України, наступні показники:

  • торговельний баланс у розрізі вибраної товарної групи;

  • торговельний оборот у розрізі вибраної товарної групи;

  • частку країн ЄС та СНД в експорті та імпорті України у розрізі вибраної товарної групи;.

Методичні вказівки: Студент повинен вибрати товарну групу (продукцію АПК, харчової, текстильної, важкої промисловості, металургії тощо) або конкретний товар (зерно, цукровий буряк, слабоалкогольні напої, одяг, кольорові метали, автомобілі тощо), і провести аналіз особливостей та динаміки зовнішньої торгівлі України у розрізі обраної товарної позиції. Обраний товар або товарна група повинні відповідати напряму виробничої та експортно-імпортної діяльності підприємства, на якому студент проходить виробничу практику. При оформленні індивідуального завдання необхідно скористатися даними Державного комітету статистики України [89]. Необхідно прокоментувати отримані результати та зробити висновок про динаміку та проблеми зовнішньої торгівлі України у розрізі окремої товарної позиції.

Індивідуальне завдання 4

1. 16 травня 2008 року Україна стала повноправним членом СОТ. Проаналізуйте позитивні та негативні наслідки від членства нашої країни у багатосторонній системі регулювання торгівлі у коротко- та довгостроковій перспективі для окремої галузі економіки України. Результати аналізу сильних та слабких сторін і можливостей та потенційних загроз для вибраної галузі вітчизняної економіки оформіть у вигляді табл. 4.

Таблиця 4

Swot-аналіз галузей економіки України після вступу до сот

Сильні сторони

Слабкі сторони

-

-

-

-

Сприятливі можливості

Потенційні загрози

-

-

-

-

2. Окресліть можливі позитивні та негативні наслідки від вступу до СОТ для окремої галузі економіки України. Які заходи повинен впроваджувати Уряд для нейтралізації можливих загроз для окремих галузей?

Методичні вказівки: Студент повинен вибрати галузь економіки, в якій функціонує підприємство, яке є базою виробничої практика (наприклад, АПК, харчова, текстильна, важка промисловість, металургія тощо). При оформленні індивідуального завдання необхідно скористатися даними Державного комітету статистики України [89], а також аналітичними оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та вітчизняних й зарубіжних аналітиків [13]. Необхідно прокоментувати отримані результати та зробити висновки про перспективи розвитку зовнішньої торгівлі підприємств обраної галузі в умовах лібералізації зовнішньоторговельного режиму.

Завдання 8. На основні даних таблиці 5 розрахувати зовнішньоторговельний оборот України і зовнішньоторговельний баланс, проаналізувати динаміку зовнішньої торгівлі, зробити ви­сновки. Визначити причини негативного сальдо зовнішньої торгівлі в окремі роки.

Таблиця 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]